用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否許多學校在得知N班學生不選升K1時便會開始漠視他們 ...
go

是否許多學校在得知N班學生不選升K1時便會開始漠視他們?

早已列印在校曆表中的觀課活動,甚至學期尾的家長面談都可以消失得無彯無踪!(99%的學生都不原校升K1)

其實經學校教出來的學生能考得各區有名氣的幼稚園,應該值得驕傲吧?!為什麼不能大方一點祝福他們?不原校直升便連得知子女在校情況的權利都失去(等足一個學期呢),有必要這樣嗎?

唉, 我諗而家真係唔係好多人有咁O既心態對人和事, 而學校唔改善呢方面的心態, 又點令學生有歸屬感, 令學生家長覺得係一間有愛心的學校而繼續把子女交俾佢地呢?

flopsybunnies    發表於 12-8-20 13:03

回覆:是否許多學校在得知N班學生不選升K1時便會開始漠視他們?

我囝個間無呢個情況。老師還說我要留意的事項,因不同學校可能有不同要求。又叫氐我們多回校探望她。

可否pm我知邊間?

囡囡嗰間就冇, 上個月(7月)阿囡病冇返學, 老師都有打電話俾我哋了解情況, 仲話唔捨得囡囡添

回覆:是否許多學校在得知N班學生不選升K1時便會開始漠視他們?

我都唔覺老師係咁,仲叫我們有空回去探望她們。

回復 cazza 的帖子

me too. 我囝囝間PN 好多人考到其他K1, 但學校上上下下無俾過面色同漠視我地...所以我覺得囝囝間PN 真係好好..

我女的PN也沒這麼回事,老師都很捨不得她,並且還給了她一個獎,(老師坦言,本來不升讀原校K1是一律不給獎的,不過因為小女表現實在太好,所以老師們商量後決定給她一個獎)。當然,評估呀、家長面談都是很認真的,而且態度非常好,並不因為小女要離校而有任何馬虎和冷待。

我囡囡讀個間pn都沒有這個問題.

回復 flopsybunnies 的帖子

邊間 ? 我發覺我個間都有類似問題.

冇,仲對我囝囝好好。

想起就心傷!

班主任老師們的態度仍然很好,問題出在校長和主任。有家長問過學期面談的安排,得到的答覆係唔會安排給離校學生,而且家長有嘢想問,平日也可以打來問吓?!廿幾個家長喎!難到學校想日日被電話轟炸講真,老師每天放學都會提一句小朋友的情況,但多數都係 「無咩特別」。學期面談卻是比較全面,有一份三至四頁的兒童成長評估去睇番小朋友的發展,兩者怎可相提並論?

有好的老師卻被强差人意的行政拖累,以致學校口碑下降,實在替某些很用心教導學生的老師難過

滿以為選一間以「兒童群體利益」辦學團體所辦的學校應該OK,點知到最後會不歡而散

zuzu888  「兒童群體利益」...我知係咩啦...  發表於 12-8-21 13:06

吓,連面談會都取消,咁真係好衰喎,都係傾10-20分鐘都唔肯

我兩個月前已通知學校小女唔會繼續讀, 學校一樣俾咗個奬佢, 畢業禮照有得表演, 冇話佢走就冷待佢喎.

呀女果個冇喎,
去年暑假升k1,在學校遇見班主任,
佢仲特登入學校拿小禮物送畀呀女,
非常窩心。

更正:在學校門外遇上

其實我都諗緊呢個問題...我仔比一間全日 n 班收左...10 月番學...
但同時間學校己經開始招收 2013-14 的 k1 ....我諗係咪點都要入紙申請証明我地對學校的支持.??

回覆:zuzu888 的帖子

唔係咁跨張嘛!pn未開就要apply K1?

真係好無奈