用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 今日簡介會感覺如何?
樓主: karenpsleung
go

今日簡介會感覺如何? [複製鏈接]

過去 6 年小學生活, 小朋友都慢慢地適應用英文課本上課, 當中以常識書用字最深, 所以呢幾年我都學識了不少生字. 最好笑阿女初頭寫bd card 比婆婆都用晒英文, 激死人.
Maths 用英文課本相對地較中文課本為淺.
中文我地用story book 教,partner 是中大佢地會跟進我地中文科目. 我地校由小學開始就自行編製文學齊欣賞, 到小五,小六已學下解單文"彥" 文.
至於課外活動 or 公開比賽好多時我地家長都係自行係出面報名, 學校較少參與.
另dse 成績學校無公佈到我地家長都好想知. ^.^

mandy_lee 發表於 12-8-27 12:10
過去 6 年小學生活, 小朋友都慢慢地適應用英文課本上課, 當中以常識書用字最深, 所以呢幾年我都學識了不少 ...
多謝你的分享,令我可了解播道更多。

講下學校生活我地基本上3年先轉一次班, 所以同學們和老師都建立了一定關係和友誼. 而我見阿女所識個d 同學仔個個都好有禮貌, 打電話來搵阿女都會叫下我auntie 唔該xxx. 而老師方面真係好有heart specially 6 年班某班班主任用了一年時間將自己化身為母親, 同學為她的兒女, 而同學之間又會以兄弟姐妹咁稱呼, 看得出佢地完全地投入一家人角色, 而最令我感動的是其中有一個同學因成績不太理想, 同班同學竟然會用各種方法去幫個位同學仔, 最後個位同學成績真的比上學期進步了, 就係呢種團隊精神令我十分感動. 而學期尾小學最後一天上堂,阿女回來跟我說同學和老師都抱頭痛哭, 個一刻我都被打動了

mandy_lee 發表於 12-8-28 09:57
講下學校生活我地基本上3年先轉一次班, 所以同學們和老師都建立了一定關係和友誼. 而我見阿女所識個d 同學 ...

這正正是我在簡介會所感受到校長的理念, 現今社會各人力爭上游, 不惜手段, 我不希望孩子變質。

回復 ruthy 的帖子

我兒今年升小二, 很深刻是校長曾說要學生成績好, 不是為自己的物質享受, 而是令他們將來可以幫人, 所以學校的責任首要是做好教與學, 這個我十分認同.   
小兒多次提班中一位同學, 學年初某科不合格, 全班如何幫他, 鼓勵他, 至學年終那科大有九十幾分, 他說時表現十分雀躍, 像是自己的成就一樣! 還有考試前的study session, 小兒會和同學互相問生字, 老師又會教一些溫習的方法, EC都幾著重train學生自立自學.
我覺得唔buy EC 的教育理念, 收都唔好讀, 免得自己辛苦將來埋怨, 並製造負能量給學校!
但我覺得自己沒有選錯, 我老公還說會盡量出席學校的家長會, 緊貼學校的教育趨向, 並在家中一致實行, 孩子便會有更一致及清晰的價值觀.
讀得EC, 就預咗同EC一同改進, 一同成長!

「兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。」 (詩篇 127篇3節)
My two gracious gifts from God :
Ivan & Nattie
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)

mariahung 發表於 12-8-29 14:24
回復 ruthy 的帖子

我兒今年升小二, 很深刻是校長曾說要學生成績好, 不是為自己的物質享受, 而是令他們將 ...

認同,好高興自己女兒有幸入到EC,EC的家長願意分享他們的經驗/睇法.... 這樣令我更肯定自己堅持比女兒讀EC的做法是正確的... 再者... 未報EC的朋友真的要認清EC的教學理念才好比小朋友考...

回覆:yinjoey 的帖子

其實我都主攻考播道,希望入到啦!

回覆:karenpsleung 的帖子

多謝各位分享,我個仔29/9面試啦! 希望一齊順利!

6年後今日我女有份幫手小一interview 啊. 大家要努力啊.

mandy_lee 發表於 12-9-25 09:07
6年後今日我女有份幫手小一interview 啊. 大家要努力啊.
你女女今年小六?

唔係啊剛升上了中一啦.

回覆:mandy_lee 的帖子

幫我唔該你女女

回覆:mandy_lee 的帖子

幫我唔該你女女

‹ 上一主題|下一主題