用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 對著個升F4男生真係無話可說嗎?
樓主: Ahling2004
go

對著個升F4男生真係無話可說嗎? [複製鏈接]

回復 tinetinew 的帖子

回復 tinetinew 的帖子

Tinetinew,

好感觸, 睇到想喊, 每個媽媽都用儘方法想孩子好, 只要孩子聰話就多多困難都可橕過!

佢想學野, 我係百分百支持及鼓勵佢, 但佢會冷冷答你一句:  無興趣參加. 呢個階段唔係我建譏叫佢學咩就會去. 在家中, 叫佢幫下忙, 佢又第1句: 唔得閒. 跟住入房,關門.

佢有好多歪理, 例如有蚊入左佢間房, 會話:最衰你地幫佢開window比的蚊入來, 以後唔好開呀.  份人又極之無禮貌, 我已好耐沒聽過佢自動係早上同我地講: 早晨了.   目中無人, 對老豆好似係仇人咁.   叫我地幫佢做野的態度是命令式的. 例如: 你幫我做左呢個數學題, 我打完機出來睇下, 睇下就知明唔明. 如果你唔係即時有反應話幫佢或唔理佢, 佢就會立即: 算了, 我問其他同學都得.  入左房又成晚唔出來.   又例如同你拿錢:  比住200元我先(總唔係正面望住你, 係望住電腦同你講)   再問佢: 你自已有儲零用錢架, 佢又答: 係有, 用哂都得添, 不過我唔想用, 當借住先啦.  又或者會無中中同你講:  我同你地思想, 立場及角度都唔同, 為了避免同你吵交, 我唯一係對著電腦; 唔開心對著電腦可以分散我注意力; 再唔係電腦壞左, 我就出街. 總之, 我唔想對住你們.   

我依家個心好冷淡, 對佢都好平淡. 唔懂的教佢, 都唔知點同佢相處.  佢喜歡由早到晚關係佢間房打機,對身邊的人不聞不問都由佢.  佢拒絕同我地溝通, 都由的佢.  佢認為同父母傾計就是等於大家係度吵交, 都由佢.  人人都有反判期, 父母的忍讓,明白係一定要, 不過過份的挑引父母的底線, 係唔應該讓步的, 否則佢以為我地已怕左佢, 佢就更加目中無人.  

佢有無朋友架?有無同佢傾過要點先至大家開心d呢?就算當朋友都要互相尊重呀!

佢有同學, 佢對同學及學校的老師都好NICE.  就係對父母咁差.  
傾過, 佢叫我地少煩佢就大家相方無事. 佢可以尊重其他人,除左父母. 只
只可講可能父母緣溥如紙.

佢好玩嘢呀, 其實心內係無嘢,只係想激下父母,要你們為他心痛,以此為快,.

Ahling2004  覺的係, 不過點解要咁對我地.  發表於 12-9-21 09:07

Ahling2004,

好想對你兒子有一個更全面的認識, 可否告知你兒子的長處及擅長? 每個人總有其優缺點, 可否讓自己停一停, 想一想他的好處.

如果你兒子不願先行出一步去參加大家建議的有益身心的活動, 不如你考慮吓找一些家長課程, 例如救世軍好像有個家長學堂, 又或者其他機構, 如明愛, 小童群益會等, 學習如何與青少年相處溝通. 雖然你現在處於消極無奈的心態, 但你的行動要積極, 這樣才可能找到一個出口, 緩和僵局.

你兒子說不想和你說話免得吵架, 可否換個溝通方式. 例如用文字方式, 媽媽寫吓一些個人感受, 不一定內容關於他, 可以是看到一齣好戲. 近日tvb晚上9:30劇集, 有個資深不紅不黑的演員, 主演"蘇基"(so gay)一角, 因演活了角色在網絡上引起一些迴響........目的只想他知道你在想甚麼, 引發他去關心留意打機以外的事情.

你兒子說避免同你吵架, 因此他唯有對著電腦. 可否嘗試君子協定, 晚餐後, 父母出外散步一小時, 給兒子私人空間, 但這一小時, 除打機外做做其他事情.

曾經看過一篇文章, 叫上司不要經常問下屬"why", 為什麼遲到, 為什麼不如期交報表等等..... 而是用"how", 怎樣才可以令你不遲到, 怎樣才可以幫你如期交報表.

以上一些"死橋", 可能流於紙上談兵, 不知合用與否, 但總希望你知道EK這裡有關心你們的朋友!!

回復 Ahling2004 的帖子

我估你個仔外表扮冷淡, 其實內心是渴望父母的認同和關愛.

佢話佢同你們的思想/處事的角度不同, 所以只好對住電腦, 免得吵架.

可能在以往你們的對話中, 多數是三言兩語後, 你們看不過他的態度/說話就開始責罵他, 你一言佢一話, 連大家原本想表達的關愛都沒有了.  我覺得阿仔做咁多你唔鍾意佢做的事情, 目的都是引起你注意, 激你, 令你心痛, 換一個方式懲罰你們.  

等於有些太太好想老公疼惜自己多些陪自己多些, 可惜老公好忙/好cool/不解温柔, 覺得老婆咁大個人重邊洗氹, 因此太太會晚晚對著個電視, 日日去shopping, 又或者同老公三句唔埋兩句就吵架, 表面好以心灰意冷, 但其實重好想老公氹老公惜.

有時有D孩子的性格未必會直接以說話/行為去話你知佢想點, 而是暗示俾你知佢想點, 佢需要什麼.

你不妨嘗試從佢角度了解他的心情, 當然要有超人EQ, 即使你見到佢打機打到過份, 暫不要怪責他, 你可以試吓同佢一齊打機, 欣賞吓/讚賞吓佢打得咁叻.......總之以一個佢個age的朋友身份/角度去"埋佢堆".  持之以恆, 相信關係會有改善.

可能你關心佢的學業/前途, 但佢覺得你唔了解佢, 佢開唔開心你都唔知, 這些比佢的學業/前途來得更重要.  我估以你阿仔的性格, 你問佢要什麼, 想學什麼, 佢一定唔理你; 反而其實佢想你自己去了解, 去find out佢想要什麼/學什麼.  你要俾佢知道即使佢一事無成, 成績唔好, 佢點都係你個仔, 你最在意的是"他"本人.

你要咁諗 -- 至少你個仔對老師/同學/朋友唔係咁, 亦唔係個D成日出街過夜都唔返的問題青年, 佢成日在家打機, 你起碼都有機會同佢相處吓.

你的實際情況我並不了解, 冰封三尺, 非一日之寒.  身為母親, 我也想像到你的心痛和心急.  以上只是我的愚見, 希望可以幫到你啦.  要解開你們之間的心結, 也不是一朝一夕可以做到.  總之唔好灰心放棄, 試過這個方法唔得咪試吓第二個, 我相信你們和阿仔之間是有愛的, 只是不能表達出來而已.

yanyan123  Agree  發表於 12-9-27 14:15

謝謝個位的意見. 我真係好在意是 "他" 的本人.

你在意"他", 也要俾佢feel 到你在意佢先得.
總之不要一開口就怪責, 佢一聲到你咁講/咁語氣就立刻起晒剌, 又或者close up自己.
不要灰心, 加油呀!

Ahling2004  已無怪責好耐了. 只係我一出聲,佢就起哂鋼.  發表於 12-9-24 15:28

等下啦, 我由大仔13歲等到而家19歲, 先叫正常翻d..............

Ahling2004  真架? 19歲?  發表於 12-9-24 15:27

剛剛看到一本書, 有句說話好中我個心:  係父母心中,就係希望仔女有好成績; 成績唔好, 都要有好性格; 最差就係性格又壞, 又日日打機, 忠言迕耳, 你講A佢偏做B.  浪費青春, 不知自已方向的青少年.

講真的,我以前都係甘,激到我家姐及我哥死死下.由13-19歲,有不同程度的衰野發生, 但好彩是夠"薯",不起眼,沒有感情問題,所以......好d,起碼煩少一樣(但當年我見朋友個個都有拖拍,我自已就....又係唔開心)

只有係呢段反叛期, 話比自己聽唔好睇佢咁清, 唔好釘實佢。

小朋友, 自我, 對人嚴, 但對自己寛。
父母期望過高, 成日話, 成日鬧, 跟住又內疚, 不自覺又討好他
家長好多恐懼, 唔讀書, 怕一失足成千古恨, 現在唔做, 好似冇將來
家長要比空間, 手鬆啲, 隻眼懵啲, 唔好釘住
成長路上有好沙沙石石, 家長好驚小朋友有挫敗,
其實挫敗可以成長。
年青人知爸爸媽媽愛佢地, 但成日嘮嘮蘇蘇
已蓋過佢
不要重覆一百次講讀書, 不要百分百睇住個仔
要自己學開心, 要學笑,
保持良好關係, 互想尊重

以上是電台節目其中對白

Ahling2004,
在搜尋資料時看見以下的資料, 請看看是否合用.
<<解決青少年沉迷上網的資料及支援>>
mail.yottkp.edu.hk/~it/HP/cover/link.htm

唯有慢慢學習去相處及了解對方.
請問: 如果小朋友平時放左學, 沒問過家長就帶同學回家(之前我已同佢講: 帶之前要問過我先), 咁應該要點問佢? 因為想知對方叫咩名, 咩人, 上來做咩.

Ahling2004 發表於 12-9-28 17:31
唯有慢慢學習去相處及了解對方.
請問: 如果小朋友平時放左學, 沒問過家長就帶同學回家(之前我已同佢講: 帶 ...
我有個資深社工(青協)可介紹給妳, 唔係學校之一般社工仔, 但要亞仔肯去見, 肯去就得攪, 人地社工就有辨法同佢傾到問題所在, 只可以父母其中一位 + 青少年, 取一個問題 (只可以係一個 topic) 出來"和解", 妳可以"打機"來講, 社工(第三者)會見到你們2個人之間相處出了甚麼問題, 可以幫到妳, 但一定先要亞仔"肯"心甘情願去, 有需要 PM 我.  

"和解"之做法係:
~ 點解亞媽成日話亞仔不停打機.
~ 點解亞仔又要成日打 又或者 亞仔話自已跟本"無成日"打機.  
~ 在說話中, 會三人一起傾, 又會單對單同亞媽傾 及 單對單同亞仔傾...  
~ 如果亞仔唔係心甘情願去, 一次就無得再約見, 通常約見5次就可找到問題所在, 但解決就要妳地自己去做.
~ 好過睇心理醫生.
~ 我跟亞仔舊年S1開始就有問題, 立即去睇心理醫生 及 見"和解"社工, 現在問題解決了, 大家知道應該如何相處.
~ 小學生要管, 管到12歲.
~ 中學生要"傾", 要商量, 溝通, 不可以只用小學生方法去管, 只管而不去"體諒/ 理解" 是不成的, 我們也做過小朋友, 當年之經濟/ 物質引誘跟現在大大不同, 所以父母之尺度亦要"與時並進", 不可以再"閉關自守", 我以前細個點點點, E+佢地又點點點, 講唔埋欄, 就無野好講, 鴻溝就會越來越大...

教妳同亞仔講:  
~ 媽咪好唔開心, 好想同你好好相處, 改善關係. 但唔知應該點做, 我個朋友識得個 "哥哥", 哥哥接觸過好多青少年, 識得睇下媽咪有甚麼地方做得唔好,  甚麼可以改善地方, 亞仔你陪下媽咪一齊去聽下, 想下辦法好唔好? 如果你肯媽咪會好開心. 而且, 媽咪又"唔係好識路"點行去, 你可唔可以陪我一齊去, 睇下條路點行, 幫下手啦.... 用女人之強項攻陷佢... 就係眼淚+軟功,  
~ 講掂亞仔之後才電話約社工, 扮講完電話先知原來要搵樣野去講, 講 mud 好呢? 不如就講下我地成日唔開心既"玩電腦"問題啦, 好唔好呀?
~ 一定要先取得亞仔肯, 亞仔唔肯的話, 即係無得"和解", 那社工哥哥是不跟妳約時間的.  
~ 考慮下PM我, 真係好過見心理醫生. 心理醫生只係好表面及確認了亞仔/ 亞媽都唔係有心理/ 精神病, 只係溝通出問題.
~ 其實好多時候得出來之答案, 係大人之問題係大過小朋友...   

青少年打機很普遍。為什麼喜歡打機,其實是由於無聊。你說兒子少出街,是不是興趣太少?現在香港青少年怕辛苦,甚至游水打波也怕流汗,於是就整天在家打機。

打機,可能是一種逃避,學校沒成功感,也沒什麼特別興趣,於是在打機尋找一點點的滿足。

如要讓青少年努力讀書,首先要讓他覺得讀書不是太沉悶的事,其次,是讓他覺得讀書有意義(入讀大學)。

我教書十多年,很多學生愛打機。然而,他們不開心,他們也親口說,打機很無聊。

還有一點,現在香港青少年要面子,怕輸。打機GAME OVER,可以再來,只有自己知。打波,家課做得不好,他們覺得醜。

作為教育工作者(家長也是教育工作者),多鼓勵,當引導他們多嘗試不同的活動,慢慢培養他們的自信心,找到興趣,才是治本之道。

我個仔都係差唔多年紀, 初中的時候都比較反叛, 但係之後老師建議佢多d參加d課外活動。我諗一黎佢大個左, 二黎佢又識多左d唔同學校的朋友…我覺得佢睇野寬左, 可能同朋友有d良性競爭, 個人真係上進左~

其實真係有d"網癮" 個d問題, 真係可以搵社工幫手。之前我都有朋友個仔係咁, 青協有d部門可以幫到佢。如果你有需要可以pm我!!

引用:回復+Ahling2004+的帖子 你可以在他幫你或

原帖由 redredcheung 於 12-09-20 發表

你可以在他幫你或家裡做了一點事(even是好小好小的事),你就可以好象自言自語一樣( ...
潛移默化

孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~
‹ 上一主題|下一主題