用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 對著個升F4男生真係無話可說嗎?
樓主: Ahling2004
go

對著個升F4男生真係無話可說嗎?

回復 Ahling2004 的帖子

我對付青春期的孩子:
1.交託 天父,祈禱,自小返教會…… (基督教家庭)
2.改變相處、溝通方式
   你罵他,已不行了!
  ~ 從他角度去思考!         例如: 如果我做錯事,我希望父母如何對待我!
~  多讚賞/提供改善方法    例如:如果你可以……,我相信xx 會開心/效果會很好!
3.了解孩子的心理特點,順應特點,及時調整教育方法
    資料來源:親子王國討論區各家長心得,節錄精采部分

成長期的孩子:父母適宜把他們當作最好的朋友, 少支配, 鼓勵他們表達,毋須爭論。

多給予自主機會, 做得不好也不批評指責, 反欣賞他們的努力

~ 亞仔唔講,一定一定記住唔好問。
佢想講就自然會講

- 要分輕重, 妳最想他做好邊一份呢? 就只提出一樣野. 唔好又話要讀好書, 又話要mud, mud, mud.

~管理叛逆期的孩子,家長不能太強硬。如不要馬上命令他關電腦,可以再給他半個鐘頭的時間,讓孩子把在看的電視看完,然後再做作業。可以用商量、協商的態度和孩子交流

~作為家長,要了解孩子的心理特點,順應特點,及時調整教育方法。如:常用『駁咀』去表達內心的憤怒。「當孩子『駁咀』時,父母只留意到他們態度惡劣,聲音、姿態、面部表情不討好,但卻沒有注意孩子說話的內容。

惡劣關係(操控的愛)+管教=叛逆;

親密關係(接納的愛)+管教=順服

Ahling2004  我明白以上講法. 不過, 唔通明知佢亂發脾氣或做左些唔啱的事或講些唔對的話都唔好問.  發表於 12-8-29 09:42
ANChan59  有沒有版權,我可否電郵其他朋友?  發表於 12-8-26 18:23
like_travel  1000  發表於 12-8-26 16:42

Haha••••ANChan,
任你用,第3奌要註明資料來源便可!我都係儲存各bk家長心得而已

vincher 的帖子

我好同意你講, 對青春期小朋友真係只有用愛, 耐性同要當佢係你好朋友。

對好朋友你唔會哦佢,通常好朋友有事都只會勸勸勸。要注意態度同時機。平日多同呢個好朋友做開心事。唔好要佢點點點, 反而先會坐低同佢傾目標。
達到今日已唔會用獎勵,只會用欣賞讚美同興祝。

好似我小朋友同佢爸爸成日水溝油, 就係爸爸仲用緊爸爸態度去同佢相處。夜咗想佢瞓就話"仲唔瞓,聽日要返學"。結果次次都鬧交收場。

相反我見夜想佢瞓我會話"仲唔瞓唔靚女架"   

又或者我想佢人生有目標我就會有時有意無意叫佢睇下做粗活人幾辛苦等。雖然職業無分貴賤但係多個選擇都係好架馬。

醒目開學勳章 王國長老

orangebb 發表於 12-8-27 08:08
又或者我想佢人生有目標我就會有時有意無意叫佢睇下做粗活人幾辛苦等。雖然職業無分貴賤但係多個選擇都係好架馬。

呢招都幾有用, 等佢地知道讀書唔係為父母而讀, 係為了自己將來有多些選擇權,
如果佢地真係喜歡做7仔, 麥記,
我無所謂, 又唔係我做, 而且我尊重勤勞為生活的人,
不過叫佢睇清楚是否做得來,
是否希望自己將來生活是這樣,
讓他們思考, 不要再多說嘮叨.....

回復 ZZdaphne 的帖子

哈......多謝你呀 !

orangebb 發表於 12-8-27 08:08
我好同意你講, 對青春期小朋友真係只有用愛, 耐性同要當佢係你好朋友。

對好朋友你唔會哦佢,通常好朋友有 ...
good....      我都要學下點樣同佢相處.... (f.1 仔)

ZZdaphne 發表於 12-8-27 11:43
呢招都幾有用, 等佢地知道讀書唔係為父母而讀, 係為了自己將來有多些選擇權,
如果佢地真係喜歡做7仔, 麥 ...
agree.... 我仲有同佢講, 做茶餐廳要做 12 個鐘, 但只得 $7-8,000 一個月, 都未夠佢自己洗....
叫佢辛苦呢 10 年, 之後幾拾年就唔駛甘辛苦... 佢都唔明我地過來人既苦心....

MonMonLam 的帖子

十幾歲小朋友, 唔鬧得唔打得, 講多兩句又話你煩, 唔理佢又話你唔關心; 所以同佢地真係唔可以太直接架。 正如你話齊, 我都有暗示, 簡單數學, 十年辛苦換下半生可比較舒適生活。

有時我仲會將一齊見到嘅事同佢傾架, 好似有時餐廳侍應比無禮貌食客呼渴,或者超市收銀姐姐比無禮貌顧客駡手腳慢,我都會話姐姐做野真係辛苦.......

話說回頭, 首要都係平時關係良好先容易有計傾呀。

絕對係.  鬧又唔的, 話又唔得.

今日我叫佢跟我回公司做下FILING , 等佢知道下番工係咩滋味. 希望佢明白父母是如何賺錢的.

vincher  已回覆你的點評,不過我click 錯,看下文吧!~~  發表於 12-9-2 01:10

Ahling2004 發表於 12-9-1 09:20
絕對係.  鬧又唔的, 話又唔得.

今日我叫佢跟我回公司做下FILING , 等佢知道下番工係咩滋味. 希望佢明白 ...

我也有一個和妳一樣大的男孩,所以非常明白你內心的無奈和痛苦,因我深感同受。我兒雖乖,但是做人沒有目標,沒有學習的主動性和積極性,做家長的看在眼裏痛在心裏。因為我們知道,現今社會競爭大,如仔仔這樣懶散之人,必被社會所淘汰。明知如此,但自已又無法令他改變,那一份無奈是做父母最痛心的。

你讓他去你公司做小小工作,讓他體驗人生,實為一件好事。俗話說: 千金難買老來瘦,我認為:千金難買少年穷。現在少年沒受過任何苦難,怎懂珍惜? 所以造就了他們游手好閑,沒有人生規劃,把精神寄托放在打機上,尋求一時的刺激。如不能早點醒悟,誤了一生,做家長的真是痛心疾首啊。

我是較強勢的媽媽,所以以下二句很是受用,給我警愓。但說是容易,做起甚難。望我們互勉、加油吧。

惡劣關係(操控的愛)+管教=叛逆;

親密關係(接納的愛)+管教=順服

無错,最重要就係要有偈傾,千祈唔好去到無偈傾,如果唔係佢做乜諗乜你都唔知咁就弊家伙。同呢D反叛青少年溝通千萬不要一開聲就说教,先要同佢地吹下水,睇下有乜話題佢地鍾意講(其實都离不開打机、上网之類),顺其所好,搏取信任,因為你想改變佢,咁你就要改變一下自己先,真係唔容易架。你试想下点解亞仔同佢D friend 咁多野講,但同自己父母就無乜偈傾,因為佢D friend永遠唔會同佢say no。所以係呢幾年里面最緊要係保持有偈傾,到佢地大D,大概17/8歲佢地就會開始面對现實,肯用個腦去想下將來嘅問題。我有個親戚個仔今年升中四,舊年中三留班,讀Band 1A,只懂终日打机,父母同佢講你唔用功讀書,將來會做D点樣点樣嘅低下工作,点知佢話呢D工作始終都要有人做架喇,係咪俾佢激死呢!!

睇到樓主的情況,令我都好擔心。小兒9月便升中,成績尚算ok,派到入band1中學,但操行就…小學每年都要見幾次家長,同樣喜歡打機,所以我都好擔心佢會有只打機,不讀書的情况出現。希望唔會啦!
不過,我想講係我都要我個仔做好多野,例如:義工,去教會,學樂器…結果當然樣樣都唔成事,都放棄,亦令到大家関係唔太好。
最近,我又叫個仔學野,佢終於同我講,你次次丢低我就走左,所以唔想去。
宜家我會揾一d可以一齊學同佢一齊,咁大家話題相同,感受相同,可能有用!
不過,

回復 orangebb 的帖子 (sorry click 錯,是給Ahling 的回覆)

不過, 唔通明知佢亂發脾氣或做左些唔啱的事或講些唔對的話都唔好問.---->

當你自己發脾氣,會否聽人講0ㄚ?
佢亂發脾氣,你更要平心靜氣,可說:我明白你現在的感受,不如你冷靜一下,待會再和你談……
待他冷靜後,問他為何發脾氣、如此做能否解決問題、怎樣做才是解決問題的方法

做左些唔啱的事或講些唔對的話----->
我會問,問他後果……如果給你多做一次,會怎樣處理?

但有時,孩子倔強係都0吾講,試下等他心情好些,才問!
如果依然0吾答,真係沒法逼!我只會拋下一句:媽媽真是為你好,你已長大,應有判斷力!下次,如果你能……,那就讓我知道你懂事了,我會為你開心!

每次為個女,個仔就話,你話係無用架,我係過來人,我D女同學話以前父母話就唔愿番屋企,到處識朋友架,你叫妹放學就要返屋企,零用錢要計準De,盡量唔好太多,穩學校最好穩近屋企的,唔好以為名校就好,最重要係 唔好比甘多時間係 出面識朋友,免得識左唔返學同年紀人,12-16歲,係最想做反架,17-19歲就開始識小小人性啦,20歲開始識得顧人感受,知道父母的辛苦啦,e+你要理性教,唔好一開口就無句好話。

回復 wq 的帖子

真是好無耐及心痛.
希望大家共勉及會記住你2句話來提醒自已.

多謝各位姊妹的意見, 真是好有用. 我會邊學邊教.  

開學已第3個WEEKS了, 個仔都係日日放學回家上綱打機, 直至12:00. 問佢又話無功課做, 又話已打少左了, 籍口多到得佢知, 已分不出佢邊句係真心邊句是大話.  己好心平靜氣地一句起二句止了, 但越勸越變本加勵, 真係好累, 好累.........

Hi Ahing2004:

我有個朋友個仔由中一至中五都係好不滿讀書及家人,時時都口出怨言 , 又係成日打機 , 後來有個師兄(佢有去學武術), 次次見到佢都同佢練習及對打下 ,話要令佢自我形象好d,多番d自信, 經過了一段時間 , 大約有一年多了,他現在已完成中六,出來工作 , 在中六時他開始改變, 不再說要打機, 開始轉看小說,而且勤力讀書..又會主幫d 師兄弟,成個唔同晒,
妳搵下有無嘢比妳個仔學下,玩下,試下有沒有轉機啦.

先不要氣餒 !  

每個人成長都有反判期, 問題係發生時間, 長短, 過程..........

你可以在他幫你或家裡做了一點事(even是好小好小的事),你就可以好象自言自語一樣(但要讓他聽到)說:有個仔真好,有個仔真好...在你有意無意的這樣說話一段時間,那變化就會出現在他身上

totheend  呢個方法係有用的! 我個女從來不關心家務, 有一次我晤夠手長關上面的窗, 佢幫手後我好由衷地讚佢"有個女真好!", 自此之後, 佢都好主動幫手做野.   發表於 12-9-30 08:43