用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 問問這些成績可以入到d咩學校
go

問問這些成績可以入到d咩學校

女仔,一向成績優異,課外活動多(但只有繪畫比較精,體育基本沒有),外向
以下為成績:
小五上學期:全科A   操行:A-  (級排名不會知)
小五下學期:全科A   操行:兩A 兩A-  (全級第3)
測驗成績:全90分以上
可參照前帖~~

請問有d咩學校合適?
有咩學校入到??
補充:證書和獎項有約45張(但多数都是優異獎,比較少前三甲)【主要有書法、畫畫、朗誦、話劇....】

回覆:問問這些成績可以入到d咩學校

最重要的资料你無提供,例如那間小学,那一區的中学?

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

kwanwingki 發表於 12-8-18 10:43
女仔,一向成績優異,課外活動多,外向
以下為成績:

課外活動及 獎 項 多, 係那些項目 ?

科科A,但是否top 10 of level 5?

我囡小學top 5 既可以上台囉獎所以你一定知自己既ranking

其它小學通常都係一樣

補充:證書和獎項有約45張 ==> Inter-school competition or national ?

like_travel 發表於 12-8-18 12:48
課外活動及 獎 項 多, 係那些項目 ?

科科A,但是否top 10 of level 5?

課外活動于前帖有寫,未曾跌出前10,上學期全級都唔會知,獎項有大有細,學校不方便透露
inbox可以講,

其實可參考同校上幾屆師姐派位結果便可知一二。

資料好表面,又唔知邊區,又唔知拎既係咩獎,大家好難俾到咩建設性意見.

kwanwingki  sorry,系九龍第二區-深水埗  發表於 12-8-21 12:19

以下為成績:

如果係一般小學,我以有33%以上同學屬band 1的為例,如果全級保持到頭2次呈分試都是3甲之內,加上有一、兩個全港性或區際、校際等獎項,都可用一個自行名額去一試一些band 1頭的官津中學,例如BPS,CCSC,LW,曾記這些,相反,St Mary和MCS由於自行收生時收取外來學生不多,直搏率較低,除非小學一向都有被慣性收取的記錄,否則寧可放棄。

若果想試band 1頭直資的話,除了成績、小學的口碑和質素、獎項的質素、同學筆試和面試的表現、家長的面試和幸運指數缺一不可,但由於直資學校報名不限次數,有信心而又好喜歡的話,不妨一試,最多到時收到取錄後再放棄都未遲!

hongkeikei  St. Mary 自從和小學結龍,自行就真係得幾個位,好多人都唔會'博'..  發表於 12-8-21 00:29
hongkeikei  聽友人報料:MCS近年S.1都有一班至一班半(即40多人)是外來生(外來生會被編同一班),估計不少是自行入,以自行收生額56人左右,數量不算少.  發表於 12-8-21 00:17
:verycold: :verycold: :verycold:

瑄婷 發表於 12-8-18 11:01
最重要的资料你無提供,例如那間小学,那一區的中学?

見到呢D都真真吹脹
又唔知想入邊區?
香港?九龍?定離島呢?

不如我都問下小兒的成績如下:
中、英、數、常及各科也是 A
操行A+,
琴棋書畫無一不精,獎項過百......

請問有乜中學可揀?

個個甘問就死得~

回覆:kwanwingki 的帖子

應該可以入到適合貴子女之中學!

引用:Quote:瑄婷+發表於+12-8-18+11:01+最重要的

原帖由 nickfather 於 12-08-19 發表
見到呢D都真真吹脹
又唔知想入邊區?
香港?九龍?定離島呢?

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

適合貴子女之中學太多,不能盡錄 .

以下為成績:
小五下學期:全科A   操行:兩A 兩A-  (全級第3)
測驗成績:全90分以上
可參照前帖~~

請問有d咩學校合適?
有咩學校入到??
補充:證書和獎項有約45張

第一次呈分試成績不俗, 繼續努力。

小朋友的證書和獎項仲多過我搵工果兩三張,勁!

1   2   3   6  8

回覆:nickfather 的帖子

這些都未算精彩,有些要求家長們將港九新界名校,逐對比較,更浪費時間。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:kwanwingki+發表於+12-8-18+10:43+女

原帖由 redkoni 於 12-08-20 發表
第一次呈分試成績不俗, 繼續努力。

小朋友的證書和獎項仲多過我搵工果兩三張,勁!
除了張祝珊要計證書及獎頊數目,因為沒有面試。其他學校,我覺得貴精,不貴多。

thenewipad    發表於 12-8-20 13:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺似玩野多

樓主未有回應過,我都覺得似玩野多啲.

kwanwingki  對不起,我系誠心想問,但因為我呢幾日唔得閒~  發表於 12-8-21 12:21

超神秘, 要問又唔講清楚咩獎項

infinity2000 發表於 12-8-20 11:18
超神秘, 要問又唔講清楚咩獎項

非誠勿擾

唔好意思, 我好直接, 我覺得樓主係哂命多d囉~ 過份!!