用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 。。。
go

。。。 [複製鏈接]

。。。。
   0    0    0    0

回覆:將搬去海濱,海濱方方,迦南,慧中邊間好?

我唔係住海濱嗰頭,對上述四間幼稚園未能提供中肯既意見。不過宜家出生率高,唔再係家長揀幼稚園,所以建議四間都申請。小朋友要唔怯場,要累積面試經驗,建議大包圍揀學校,等小朋友熟習面試既環境。跨區與否因人而異。小朋友喺屋企附近讀當然最好,不過如果係龍校,好多人都會跨區。學劵係經濟及程度既取捨,如果你唔介意教學程度淺,可揀學劵既幼稚園。

回復 teresa_timothy 的帖子

好多謝你嘅建議和提醒,好有用。宜家嘅教育制度真係令家長不能不神經質。唉。

vickychan0118 的帖子

慧中,以前姨甥女讀過pn. ok woo

Hi Hi!! 我都係住海濱,阿囡係2011年6月B.. 我暫時報左慧中,個老師同我講好大機會會收,因為佢哋有五班n班,而亦都好大機會可以直升k1...迦南聽人講好難入,不過而家就唔知,因為佢o地由2013年開始就冇學卷,不過我都諗住幫阿囡報,打過去問,佢地叫我留意九月學校WEBSITE。方方學費好似係三間最貴O個間,所以冇報到。而校舍方面,我之前去過方方,應該係三間中比較大,仲有泳池呀...而慧中只係報名時係咁而入過去,佢有兩層,一層係for N班,N班好似冇特定的班房,佢哋應該係九月開始每個月都有試讀班,到時你可以去睇下,而迦南應該係三間最細,不過我就未入過去,同埋佢地剛剛裝修完....聽人講綠楊都好難入,同埋佢地好注重學術方面,報名方面,你可以係WEBSITE到DONWLOND 張FORM,九月二十一日交表,不過因為始終都係要搭程車,應該都唔會報。所以我好大安旨意諗住只係報慧中同迦南...

。。。。

回復 kennisccy 的帖子

好多謝你詳細嘅回復。。我今日先睇到你留言。
昨天我都去咗慧中報名,無錯,考察唔到咩嘢,不過返學就真係好近,聽返嚟嘅評價都唔錯,我應該都會報多間迦南打下底,交表日就同綠楊撞期,睇下到時點交表啦。朋友話,慧中一定入到啦,入唔到就唔讀,唔使搞到自己甘神經質,話曬不過係可讀可不讀嘅PN。
唔知讀上午定係全日好啲,你呢?
‹ 上一主題|下一主題