用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請大家評評理
樓主: gifthoney
go

請大家評評理  

Daniel-Florence 發表於 12-8-20 14:48
開始見到有父母知輕重...

我當時身為小老師: 最緊要的意義/責任是令個小學4年班同學的成績有所改善.

但係學校比得既功課唔係小朋友既責任,唔通係d家長問題.
其實做功課好多時係比佢地重溫上課時既野,
再者放學後有咁多時間去做,點有可能做唔晒?
除非d學生要用好多時間去學其他唔同既野就會無時間......

1. 學校比功課, 我相信只當一個工具比小朋友學習.
家長最了解小朋友, 這個工具是否適合小朋友? 是否太多? 是否個個小朋友頂得住? 家長知道吧.

2. 如果小朋友唔明上課時既野, 點做功課.

3. 時間多小, 不是重要. 重要是小朋友能吸收多少?
我覺得您未了解我所說的....really no offence!

唔怪得現今既青年人會叫埋阿爸阿媽陪去見工.

mummy0910  有個同事佢個女十幾歲考公開試都要阿媽陪住去...  發表於 12-8-20 17:26

Daniel-Florence 發表於 12-8-20 16:38
家長最了解小朋友, 這個工具是否適合小朋友? 是否太多?  ...

我想問點樣會知道小朋友唔明上課時既野?

Daniel-Florence 發表於 12-8-20 16:38
家長最了解小朋友, 這個工具是否適合小朋友? 是否太多?  ...
明白大部份家長均愛護子女, 但切記不要讓子女太過倚賴家長.

mummy0910 發表於 12-8-20 17:22
我想問點樣會知道小朋友唔明上課時既野?
基本上如果佢對住D功課唔識做既時候, 已經代表左佢對課堂有唔明既地方.

引用:Quote:mummy0910+發表於+12-8-20+17:22+我

原帖由 yokomo139 於 12-08-20 發表
基本上如果佢對住D功課唔識做既時候, 已經代表左佢對課堂有唔明既地方.
所以唔做功課咁點知佢唔明呢?

mummy0910 發表於 12-8-20 17:46
所以唔做功課咁點知佢唔明呢?
點解小朋友唔做功課?又或者唔使做功課?

幼稚園升小一要交暑期功課???咩學校?

回覆:請大家評評理

no way,點都唔會幫小朋友做功課。罰就罰佢啦,要做功課係佢既責任。你先生既思維真真要不得!!!

現在更加唔同以前,入小一,家長同學校應該係互相了解先入讀,如果發現讀落唔對路,應該另覓出路,而非替孩子找折衷,如果只以"成績"為先,而忽略其本身責任,我覺得這才不是為孩子的利益為依歸,我不想我的孩子將來為了"目的"就本末倒置。不喜勿插

chowkarman    發表於 12-8-23 12:08
maybo224  說得太好了!!  發表於 12-8-21 03:57

我講一個故事比大家聽...
以前有一個富有智者, 有2個兒子(兒子A, 兒子B), 這個智者知道自己不久於人世, 想將自己的所有家產送給其中一個最有智慧的兒子.
有一日, 他和2個兒子說, 山後有一間屋, 邊個能最先打開門入屋, 入面所有家產歸佢. 智者各給2個兒子一模一樣的鎖匙.
兒子A快一點到達山後的屋, 馬上用鎖匙開門, 但試了幾次都開唔到門鎖; 心想:<爸爸比我的鎖匙一定開到門>, 再試了幾次, 都開唔到.
兒子B於於到達了, 同樣用鎖匙開門, 都是開唔到! 兒子B沒有再試, 停下來思考. 他最後放棄了用鎖匙, 系地上拿起一塊石頭, 打向門鎖, 門終於開了.

智者便將所有財產給兒子B了.

這故事是告訴大家知道, 要"思考" 和 "變通"

鎖匙不但開唔到門, 反而令兒子A失去財產. 因兒子沒有好好思考.
我們學習須要思考, 增加智慧.

功課正如鎖匙 , 與其死做, 不如學兒子B, 停下來思考.

簽名被屏蔽

地上拿起一塊石頭, 打 向門鎖, 門終於開了. 兒子B拿著石頭並指嚇老爸, 智者便將所有財產給兒子B了.

醒目開學勳章

小朋友自己做哂老師俾O既功課係最基本O既責任,如果做唔到,原因只兩個:能力有限或唔想做。如果係因為能力問題(包括多到做唔哂),咁應該想想辦法幫佢用自己能力去完成可完成O既部份,再同老師討論一下小朋友O既情況,加以調息。咁係就算做唔哂都有責任O既表現。

如果係唔想做O既,就要知道因乜唔想做,係冇時間做?懶?D功課太無聊?呢D都唔係值得父母幫佢做O既理由。我覺得只有一個原因係非要幫佢做不可, 就係“父母不嬲都有幫佢做功課”!! 佢一句“你上次夠幫我做!”,乜你仲有任何理由“推”番呢個“責任”俾佢咩?

教小朋友乖乖認錯,總好過俾個錯覺佢,功課唔係佢嘅責任,日後做錯任何事都可以叫父母代為承擔!

引用:地上拿起一塊石頭,+打+向門鎖,+門終於開了.

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-08-20 發表
地上拿起一塊石頭, 打 向門鎖, 門終於開了. 兒子B拿著石頭並指嚇老爸, 智者便將所有財產給兒子B了. ...
hahahaha 好好既故事比喻呀~!! 明白了大人做大事既手法和方針,他日智者既細佬必成大器!!!

每個人都要面對自己的責任,從小就教孩子只選擇自已覺得對自己有利有用的事才做,孩孑長大成人後會變成怎樣??逃避取巧走捷徑不是成功之道。
abc

Daniel-Florence說: 如果真系有必要, 我會出手幫小朋友做功課.

其必要程度, 只有父母在實際情況下才知道. 當年, Daniel-Florenc面對的情況是"幫學弟學妹改善成績", 所以功課顯得無聊.

但其他大部分家長都針對樓主的情況而言: 幫小朋友做功課, 等於鼓勵孩子不負責任.

大家根本談的是不一樣的情況. 何來"知輕重之分"呢?

況且, Daniel-Florence也說水能載舟, 亦能覆舟, 視乎情況吧!

我認為, 不能幫小朋友完成功課, 此乃其責, 後果如何, 請他自理. 若因資質有限, 未能完成或感困難, 吾為其母, 必助, 責無旁貸也.