用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請大家評評理
go

請大家評評理   [複製鏈接]

小女九月升小一了, 正上暑期班.  剛發現她上星期六的功課還未做, 明天要交了, 但她已睡了.  我打算明天一早讓她趕做.  我老公居然埋怨我整個星期也沒有提女兒做這功課 (其實我也忘記了), 還說怕女兒明天不夠時間做, 不如我現在幫她做!  有冇攪錯? 做功課不是小朋友自己的責任嗎? 為什麼要倚賴我提她? 還要我幫她做?
   2    0    0    0

讚成早啲叫佢起身做,仲要教埋佢多謝媽咪,早咗叫佢起身,等佢有機會趕功課。真係做唔晒都照交,醜怪一次,以後就會記得!

HaYi  agree !  發表於 12-8-18 00:37

其實, 如果真系有必要, 我會出手幫小朋友做功課.

我覺得小朋友細細個已經要學好多嘢, 好多嘢對他們來說好難應付.
有時要出手減輕小朋友壓力. 小朋友怕做功課仲難攪.
我由細到大, 覺得做功課是浪費時間. 可能有人會覺得我有問題...

請大家想想...您們應付考試, 是不停用筆做(功課), 還是用思考, 記性溫習?

做小D功課, 多D時間思考, 運用才是學習!

A-Mum  我都好怕無聊抄抄寫寫嘅功課,好浪費時間,用呢啲時間睇多本課外書仲好。不過幫佢做會教壞佢,所以一開始揀間少無聊功課嘅學校,大人細路都開心啲!   發表於 12-8-18 10:44

如果覺得小朋友辛苦而幫小朋友做功課, 不如直接寫信給學校申請豁免功課好了.

"幫小朋友做功課?" 豈不是教孩子不用付責任。這不是幫孩子,而是教壞他呢!

HTLT  100% agree.  發表於 12-8-18 06:59
abc

回覆:請大家評評理

我都唔贊成幫佢做!以免令佢覺得做功課不是佢嘅責任!養成依賴習慣!再者如被老師發現咪仲死!

多謝大家意見. 其實份功課好簡單, 只係填顏色, 十分鐘應該做完 (佢而家做緊). 我覺得奇怪係我老公既想法, 可能港孩就係佢呢種人教出黎!

多謝你地支持我!

我會叫佢早些起身做, 做唔晒, 尤得佢欠交, 佢試過欠交俾老師責怪, 就會上心, 會記得處理自己的功課.

我認為始終做功課是孩子責任, 大人幫得佢一時幫唔到佢一世, 我們只能從旁提點, 要忍忍手, 並教導他們從失敗中汲取教訓, 下次不要再犯同樣的錯就可以了.

PandaVV  同意. 如果小朋友考試及測驗都唔得. 難道父母要幫忙考試及測驗?  發表於 12-9-1 22:49
kittyjiu  十分同意!!  發表於 12-8-22 10:20

Meikin 發表於 12-8-18 10:03
我會叫佢早些起身做, 做唔晒, 尤得佢欠交, 佢試過欠交俾老師責怪, 就會上心, 會記得處理自己的功課.

我認 ...
我都唔贊成幫小朋友做功課, 我地身為大人要灌輸責任呢個意識比小朋友, 等小朋友早一點知道每個人都有自己的責任.
沒有功課交是他自己的責任, 若真的需要責罰, 我們便要乘機解釋比小朋友聽.
當然我地身為家長有責任提醒小朋友.

幫小朋友做功課,免得佢哋辛苦?不如代佢哋返學喇!

絕對冇可能幫佢做,佢有責任自己記得要做,一次幫得佢補鑊,佢就會再次唔記得,因為原來唔記得左都冇乜野,阿媽會幫我做。有時d細路係要撞過板才會學好

回覆:A-Mum 的帖子

真是有智慧的家長

我都十分反對幫孩子做功課,有些家長話最無聊做copy book,話浪費時間,有些話讀書報告多餘,所以要幫孩子做咗去,試問學校的老師或校長是如此的無智慧嗎?莫非只有這些家長很聰明?這樣做,自己害緊孩子也不自知。可悲!

引用:小女九月升小一了,+正上暑期班.++剛發現她

原帖由 gifthoney 於 12-08-17 發表
小女九月升小一了, 正上暑期班.  剛發現她上星期六的功課還未做, 明天要交了, 但她已睡了.  我打算明天一早 ...
我也是企係樓主方,但從另一個角度睇件事,亦好欣賞樓主先生,對小朋友的事都很上心及緊張,但方法是用錯了。

呢個post令我諗起,以前既一單新聞----某大學生要溫書,所以叫左作父母寫論文。

我成日覺得唔想做功課就唔好讀書啦!冇錯好多功課係好無聊,但亦多個機會俾我對下本書。

我唔贊成幫小朋友做功課,呢啲係佢嘅責任.

俾佢欠交一次,下次佢就會著緊自己的事

支持樓主做法。
我個囡都試過類似情況,我叫佢好好記住,老師叫佢做咩功課,要帶啲咩,因為係佢返學,唔係我!
要清楚比佢知道,佢自己嘅責任。

HaYi  ttl agree  發表於 12-8-21 20:37

我記得我讀小學5年班時, 校長展開了"小老師計劃"
我是其中一個小老師, 放學要幫個小學4年班同學補習. 每天要約7:00-8:00pm才放學!
我見佢做功課好慢好慢, 基本上應付唔到, 唔識做.
等佢做完功課都天黑, 無時間幫佢溫習. 最終入了死胡同, 成績永遠唔會有改善!!!
唯有幫佢做! 我都知比校長知道會死緊...但這樣做我先會有時間幫佢溫習, 等佢先了解/吸收...
最終比校長知道, 問我點解幫佢做功課? 我照直講! 校長沒有責怪我, 問我升小六時可唔可以繼續幫這個小學4年班同學補習?
最後, 我做了2年小老師, 我讀了Band 1中學, 而這個小學4年班同學只是Band 2. 佢同我幾friend
校長比在2 個優點, 2包維他奶給我

我都覺得有時候有些功課是相當無聊。最緊要睇下份功課是否有質數。現時讀書太忙,興趣又多,考試默書又緊張,真是生活太緊迫,功課又複雜,又要上網、又要剪貼,又要填顏色,跟本都不是這小小年紀可以承擔的工作。連基本休息的時間都不足,那有精力去學習。有時候我都會"協助"做不須用腦部份的功課,以換取較有質量的生活

開始見到有父母知輕重...

我當時身為小老師: 最緊要的意義/責任是令個小學4年班同學的成績有所改善.
做功課只是一種工具幫助改善其成績. 這工具明顯對這個小學4年班同學不太有用. 水能載舟, 亦能覆舟!

至於個小學4年班同學:
他的學習目標/責任是什麼? 完成功課? 或是成績有所改善?
成績有所改善方是其更重大義意/責任!!!

這世界只是非黑即白嗎?

我小五都知輕重, 當時校長都無complaint.
30年後的今日, 居然有咁多家長, 不是以小孩為依歸?
只是迫小孩接受不做功課 = 唔負責任?

好好想一想吧!

eshiro  i agreed your point, but i don't agreed that should apply to a K3 / P1 student :D  發表於 12-8-24 13:09
‹ 上一主題|下一主題