用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問沙田區有咩幼稚園好?我個仔2013-2014返學 :kissyou: ...
go

請問沙田區有咩幼稚園好?我個仔2013-2014返學 :kissyou:

請問沙田區有咩幼稚園好?我個仔2013-2014返學

醒目開學勳章 貢獻勳章

你想問邊d熱門呀?定係你心目中有d要求?睇吓幫唔幫到你?
恐龍家

ChrisBall 發表於 12-8-17 18:43
請問沙田區有咩幼稚園好?我個仔2013-2014返學
要睇你要求d咩,重有小朋友嘅情況喎。
我因為不同原因,轉了三間幼稚園,
分別係 Hkps (樂基)、平安福音堂、嘉德麗,
三間都有其好處,不過如果只能選一間,我會揀平安福音堂,
因為只有這學校令我感受他們是攞個心出來辦學的。

嘉德麗ok 嗎?

再強調...三間幼稚園都好,
而因為三間都咁好, 但只有平安福音堂有學卷,
所以如果只能選一間,我會揀佢囉~

三年幼稚園無學卷的話, 要比多超過十萬蚊學費,
咁價錢同讀三年大學唔差好多喎, 可以的就留子彈啦!

其實我都唔想轉來轉去, 只是孩子在成長階段有不同需要而轉校啫! 就係咁咧! 所以我開始就話 "要睇你要求d咩,重有小朋友嘅情況"

引用:Quote:ChrisBall+發表於+12-8-17+18:43+請

原帖由 anixon 於 12-08-19 發表
分別係 Hkps (樂基)、平安福音 ...
你最後無揀嘉德麗?你嘅分析我認同呀,私幼一定無資助幼稚園咁將個心拎出黎對小朋友。但學術方面唔多唔少都滿足到家長要求。

回覆:anixon 的帖子

連樂基都放棄? 不知幾多沙田家長想入都入唔到呀!

不如你先講你基本要求係咩先啦...全日/半日, 有學卷/冇學卷.....!!

引用:不如你先講你基本要求係咩先啦...全日/半日

原帖由 薯蛋頭 於 12-08-22 發表
不如你先講你基本要求係咩先啦...全日/半日, 有學卷/冇學卷.....!!
唔知大家對好時光有咩睇法!想幫仔報全日班!有朋友話唔錯!但卻網上好少有討論的

我想揀基督教學校, 唔知信義會D老師好唔好, 課程深淺如何呢?

引用:Quote:原帖由+薯蛋頭+於+12-08-22+發表不如

原帖由 anlywan 於 12-09-13 發表
唔知大家對好時光有咩睇法!想幫仔報全日班!有朋友話唔錯!但卻網上好少有討論的

...
我都想幫個仔報沙田好時光N班,但呢度評語較差,

anixon 發表於 12-8-19 22:24
分別係 Hkps (樂基)、平安福音 ...

所以我都係揀平安。

平安。

平安係8月尾巳經截止報名

我打算報 ~ 聖母無玷聖心幼稚園.
唔知這間好唔好?

anixon 你以上報個d全部我都有報呀,都係我超級鐘意首選係沙田樂基,次選係嘉德麗..但福音我反而無報..請問佢有邊d做得好同埋令你欣賞既地方呀?

thomas982226 發表於 12-9-14 15:45
anixon 你以上報個d全部我都有報呀,都係我超級鐘意首選係沙田樂基,次選係嘉德麗..但福音我反而無報..請問 ...

我大女10年响平安罼業,到依家佢都好記得返學時嘅情况。

老師有愛心,有经驗, 個個同工都好親切, 用蒙特梭利教學法, 課程有d人話淺,但我女去到小學時都估唔到pick up 得好快。所以我覺得只耍基礎打得好,深淺唔係問題。仲有佢地又有興趣班, 如果啱唔駛週圍去同浪費時間,只係返學返多一個鐘。不過有d人可能會覺得佢地 地方細唔吸引. 但我全無呢個問題,反而覺得小朋友之間的關係親切d。所有老師, 同工, 都會記得曬小朋友同佢地嘅家長, 好有歸屬感。

所以我細仔都會報返呢間,只係怕佢無位,唔收者。

樂基,我囝囝讀緊,好開心,日日都話返學好玩,老師都好有愛心。

回覆:emily207 的帖子

其實要看看你自己的要求是什麼。以沙田區方面,學術水平以樂基和嘉德麗較高,語文能力樂基較佳,因有英普班。上年去校際朗誦節有一群沙田樂基的k3學生,其中一位拿了冠軍,普通話真的說得很好。
如target私小、直資的話,樂基是不錯的選擇,另外學校和區內的小學聯繫也不錯。

我都好著重學校學術水平,語文水平,一心都係想報資,私小,所以先報樂基,但讀落見囝囝讀得好開心,日日都話要返學,講真,因唔係住沙田,要坐校車,都幾肉痛,但見佢開心,就真係好值。