用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

... [複製鏈接]

deleted
   0    0    0    0

回復 twobirds 的帖子

聽你咁講,21個月有咁嘅表現,都吾差。老實講,我覺得幾叻。佢反應好快,又有溝通動機。不過,吾肯打千秋,可能係感統問題。坐吾定,可能係比較活躍。喊足5天係因為未習慣。如果我係你,我會keep住訓練,反正都做緊。繼續同老師保持溝通。

試吓同佢玩人肉千秋,人肉轉轉,由慢至快。

回覆:Capricorn2521 的帖子

那就再觀察多幾個星期,哎...

……不太應人, 不太望人, 與人交流不算好, 坐唔定, 言語較遲……不喜歡玩千秋, 或者轉轉, 一抱佢上, 佢就哭……有坐唔定的問題, 有時又會掛住望周圍的環境, 不理人, 有時會玩一陣開門或開柜桶……

……有眼神交流, 眼神望人幾好, 有模仿……表逹時有用手勢及眼神,……佢好中意同我地一齊玩, 笑得好開心; 同埋有留意身邊發生的事, 比如, 見媽媽要拎手袋要出口, 就跑去鞋櫃攞出自己對鞋, 放係地下,拉出小椅子, 坐在上面, 望住我, 話 '著" & "街" 或者 "出".又會從鞋櫃里攞出媽媽對鞋, 給媽媽. 一出到門口, 到電梯口, 就會指住 話" 禁",……

我囝囝於兩歲時都有你囝囝的類似表現,當時經三小時詳細評估後被私人醫生評為中度自閉。(嗰時身邊D親友都話佢冇事)當時本來已有多間主流N班收咗佢,但為咗改善佢既問題,我最後俾佢返密集訓練(私人中心),一返就返咗1.5年,而家佢大部份問題已有顯著改善,下個月並開始返主流K1

你囝囝只係返咗1星期,你就開始懷疑成效,未免太心急啦!要記住想幫助小朋友改善問題,首要係要有耐性!再者,你囝囝而家唔返密集,難度你日後有信心俾佢返主流幼稚園嗎?

D時間囝囝適應,也俾D時間自己心理上適應啦!千萬唔好心急,遇有疑問,多D主動聯絡密集課程既導師,佢哋一般都好樂意解答你既疑問。努力呀!

回覆:fandd 的帖子

只是每天看著他哭著返學,確實不好受。希望堅持下去,一些不足之處,可以得到改善。我暫時確實沒信心報主流N班。多謝你地D鼓勵!

睇多2-3個月先,好多小朋友返n班都喊成個月

傻豬黎既,你個仔2歲都未夠,知道要同你分開,點都會喊啦。我個仔由bb讀到n班,學校都無變,只係換左老師同課室,佢一樣喊左一個月,發脾4唔要返。最後咪又係一樣,玩到唔願走。

你既小b已經係好好,有時教育急唔黎,亦都唔到你急。輕鬆d啦,香港媽媽。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題