用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有事請教有子女讀過啓新RC MYP的家長!關於錢! ...
go

有事請教有子女讀過啓新RC MYP的家長!關於錢! [複製鏈接]

Year7是否只去一次EOTC camp咋,4天的camp便收$3600好貴啊!year7仲有乜特別嘅trip,活動或東西要比好多$?其後邊個year又喺有啲特別嘢要比幾千以上,想預算下!
   0    0    0    0

其實,所有MYP 既學生都要參加 EOTC,Year 7/8/9 既CAMP 多數在香港,Year 10 開始就多幾個國家選擇,上年 Year 10既 EOTC 有中國、馬來西亞、泰國選擇。如果選擇出外,費用當然會再貴。另外,佢地都會有 "交流團" 到東南亞以外既國家,不過係自願性參加。

year10的東南亞eotc約how much?

我個囡上年選擇去中國,大概 $12,000左右。不過以我有限既記憶,去泰國同馬來西亞會比去中國平小小,大概$10000 左右。

$3600 for Y7 camp is already very low cost!  We paid this amount even for year 6 camp... In all ESF schools, the overseas trip cost $10,000-25,000 for a week or so every year depending on destinations since year 9 or 10, local camp cost a few thousands, compulsory!

thank you Annie123,可能我表達能力不好,我好like RCHK喎!

Sabun,

Nothing is cheap these days.  Feel the pain.

老實講,貴就一定係同自己買 package 同一航空公司去同一酒店住宿貴好多,我上年 Apple to Apple 咁比較過 Year 10 嘅 EOTC, 每個$11K 嘅費用裡面包埋老師果份有 $6K 以上去咗比 facilitator 嘅 費用度,係咪一定要比咁嘅 premium 去請專人睇住, 玩D有危險性嘅戶外活動至叫做學到嘢做 risk taker, 值唔值得就真係見仁見智了,不過一大班去又玩得好開心就真嘅, 但係我哋以前玩呢D活動都係学校體育老師帶,如果有心設計課程,一樣可以好開心咁响好安全嘅情况之下達到課程目的, 但食得咸魚抵得渴,算把啦!

TINGMUM    發表於 12-8-19 10:05
‹ 上一主題|下一主題