用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 St Joesph 要求什麼類型的學生? 哪間幼稚園生會較易入讀 ...
go

St Joesph 要求什麼類型的學生? 哪間幼稚園生會較易入讀?

bb爸爸是舊生,但我仍在考慮會否讓兒子報名入讀. 請問是否非常谷學生成績, 內部競爭很激烈? 家長是否需要投入很多時間跟進功課?

另外, 哪間幼稚園生會較有優勢入讀?

希望各st joe 家長提供意見, thanks!!

引用:bb爸爸是舊生,但我仍在考慮會否讓兒子報名

原帖由 mamath 於 12-08-17 發表
bb爸爸是舊生,但我仍在考慮會否讓兒子報名入讀. 請問是否非常谷學生成績, 內部競爭很激烈? 家長是否需要投 ...
今年幼園是最後一屆,嚟緊2013/14會收那類外校幼園是未知數!
St jo 學生同樣有乖巧文靜挑皮搗蛋,但都本性善良!
傳統學校對於一些比較活躍小孩會對難所適應,家長需要用多些時間去教導!

回覆:mamath 的帖子

更正資料:
今年幼園是最後一屆,嚟緊2012/13會收那類外校幼園是未知數!

Thanks Pool, but is the school very demanding on academic results?

引用:Thanks+Pool,+but+is+the+school+very+dema

原帖由 mamath 於 12-08-17 發表
Thanks Pool, but is the school very demanding on academic results?
嚟緊今年2012/13是最後一屆8升5,之後5升5,我相信會比現在容易得多!
如中學班數冇變,機制冇變,99個直屬位就好吸引!

回覆:mamath 的帖子

不過直屬關係最遲去到9/2019取消!
辦唔辦一條龍要視乎中小學奌搞!
結龍死線延到31/5/2015

回覆:pooh仔 的帖子

係咪即係全級頭99個可入st jo college? 但2013入學唔一定可以?死線咩意思?

醒目開學勳章

man7099 發表於 12-8-21 22:02
係咪即係全級頭99個可入st jo college? 但2013入學唔一定可以?死線咩意思?
No.
部分最Top 嘅學生於自行收生階段已入咗SJC。
部分响游泳、足球及音樂等表現優秀嘅學生都會有機會入到。
部分屬於第二組別嘅學生(不論2A、2B或2C)根據統一派位機制都會有機會入到。

直屬中學最多可保留85% 嘅中學學額俾其直屬嘅小學。所以2013年約有四班嘅SJP 學生入到SJC。
根據教育局規定,直屬中學最遲要2015年遞交會否與小學結龍的意向,之後就不會再有直屬關係嘅學校存在。
"死線" 即係冇咗直屬關係嘅日期。

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆:Derdad 的帖子

謝謝你詳盡的回覆,其實中學對與小學結龍的態度及傾向如何? 如果2013先入小學,是否可以不用太考慮有直屬位?

想問現在升小三,即2015年9月學年小六,是否不受影響?仍然有99直屬位?

有無人知今年SJC總共收了幾多SJPS小六生?
Top的是否多數自行都揀SJ C 或去了什麼中學?
朋友的仔去年派不回到SJC,竟派到高主教,由於在SJPS的底打得好,在高主教成績非常好,佢亞仔今年想插返入SJC,希望成功。

引用:想問現在升小三,即2015年9月學年小六,是

原帖由 kidder 於 12-08-23 發表
想問現在升小三,即2015年9月學年小六,是否不受影響?仍然有99直屬位?
對!應不受影響!

受影響喺今年選小一或之後三年的,直屬與一條龍都冇佢哋份!
再過三年(2015)到月時再算!

引用:謝謝你詳盡的回覆,其實中學對與小學結龍的

原帖由 man7099 於 12-08-22 發表
謝謝你詳盡的回覆,其實中學對與小學結龍的態度及傾向如何? 如果2013先入小學,是否可以不用太考慮有直屬位 ...
因讀緊嘅家長冇受影響,所以冇人提問,咁學校又未有定向從冇提及這事!

回覆:Derdad 的帖子

Thanks Dardad 咁詳盡補充

回覆:pooh仔 的帖子

明年入學,直屬同一條龍都無份? 咁嗰幾年中學收幾多小學部學生?好頭痕呀!

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 12-8-23 15:57
對!應不受影響!

受影響喺今年選小一或之後三年的,直屬與一條龍都冇佢哋份!

pooh仔,

如果死線係正如妳所講嘅2015年5月31日,
當時嘅kidder所講嘅同學仲响小五 (仲未考第一次呈分試噃!),
請問點解會唔受影響呢?

結龍係講緊小六駁上去中一的直通車,
所以當年(2015年)嘅小五係咪已經冇咗升六年班時嗰99個直屬位呢?

請賜教!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

引用:+本帖最後由+Derdad+於+12-8-23+17:45+編輯

原帖由 Derdad 於 12-08-23 發表
Hi Derdad,

直屬及聯繫關係原先於31/5/2012前表態是否「結龍」,並最遲於2013/14學年的小一級開始實施「一條龍」的辦學模式;直屬或聯繫制度最遲於9/2019取消。
不過,有關學校對「結龍」存在不同意見,決定將表態「死綫」推遲三年至31/5/2012,但直屬或聯繫制度都不會延期,同樣在9/2019全面取消
所以kidder嘅仔仔三年後是升小五,但直屬關係仲依然存在!
簡單啲明年入小一嘅小朋友先喺最受影響,
直屬位冇咗,但學校又未宣佈會否「結龍」, 要2015年先決定,照理應入讀咗咪冇佢哋份玩囉!

唔知有冇理解錯你嘅提問,有的話請指正!

回復 pooh仔 的帖子

嘩!!  一大堆字, 睇到眼花, pooh仔媽真係認真.

講真, 我個人覺得, "無知是福"  亞仔儘左力就算, 入唔入到sjc, 係佢個人運氣/福份.  今日都唔知聽日事, 更何況講緊几年後茄事, 大家放鬆d啦!!

pooh仔  亞仔喺學校玩咗三年Rugby, 佢非常之喜歡,仲喺今年攞到冠軍㖭!  發表於 12-8-24 12:22
pooh仔  都喺㗎,當年選小學有一半貪佢直屬位,另一原因喺st jo 多課外活動相比另一間男校,亞仔會適合啲!  發表於 12-8-24 12:19