用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1認字咭有elf,squirrel,astronaut,koala?
go

K1認字咭有elf,squirrel,astronaut,koala? [複製鏈接]

有D字我到小四才懂。之前朋友返4歲英文play group story 有Loch Ness Monster 及Minotaur.點解咁深!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

koala? 唔深呀!
elf / minotaur就深d,鬼佬神話!
恐龍家

squirrel 都唔深,囡囡18個月時已識

回復 Doris_Ray 的帖子

我個仔都係18個月就識認識讀呢d字.

以現在的標準來說,真係吳算深。

時代吳同左,好多朋友都話而家名幼小朋友K3的程度高過30年前的小六。不過,當然識得多生字吳等於英文好。

時代唔同咗, 而家有學習筆同IPAD.......除咗elf之外, 我女女未讀K1, 其他全部都識....

而家既年代,覺得生字認得愈多就 = 愈叻!
但如果D字太少用,小 / 大朋友可能好快都會唔記得!
同埋如果真係「識」一種外語,我估唔係只係識幾多個「字」,而係點溝通 (聽、講、讀、寫)!

回覆:K1認字咭有elf,squirrel,astronaut,koala?

真是叻18個月已經識,我個女4歳我都未要佢認,可能係自己要求不同,反而有些東西,佢好細我已經教

回覆:K1認字咭有elf,squirrel,astronaut,koala?

我都冇特別教我個女A for astronaut and E for elf. 我都係用apple and egg.  因為實際好多,最小1-2 歲小朋友係佢日常生活會知道同接觸到。我真係唔明有些的家長,佢地會要求小朋友去學一些深而不常用的字,我覺現段唔應把重心放在追求程度深淺,陪養小朋友的性格,自信,自律,社交,學習興趣,情緒管理等等應比較重要。

josephinekaka    發表於 12-8-21 14:41
keilun1309  like!!  發表於 12-8-21 12:50
PandaVV  AGREE X 100  發表於 12-8-21 01:16
WongPigPig  like!!  發表於 12-8-20 13:48

引用:我都冇特別教我個女A+for+astronaut+and+E+

原帖由 vio922 於 12-08-20 發表
我都冇特別教我個女A for astronaut and E for elf. 我都係用apple and egg.  因為實際好多,最小1-2 歲小 ...
Totally agreed

其實,我一路都認為,教太多太深,無需要,不適合年齡既野,係會影響小朋友既想像力同思考發展。

我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

vio922 發表於 12-8-20 10:57
我都冇特別教我個女A for astronaut and E for elf. 我都係用apple and egg.  因為實際好多,最小1-2 歲小 ...
原因係設計出o黎概 target 唔係俾小朋友, 而係俾家長. 所以先用咁深概字.

同一道理, 小朋友識得背唐詩 300 首, 大人就會認為個小朋友好叻. 其實個小朋友真係明詩入面概意思先有用, 唔係只係一個背讀機械.

shirleyanson    發表於 12-8-20 15:49
muichujamie  agree!  發表於 12-8-20 12:01

vio922 發表於 12-8-20 10:57

呢d英文字好common, 英文卡通及圖書一定經常出現, 點可以話唔係日常生活接觸到的事, 即使覺得買英文dvd卡通比小朋友睇唔好, 你應該都有買圖書比小朋友睇掛, 小朋友經常接觸, 會識呢d字都好正常, 唔好講到小朋友識一 d 30年前你做小朋友時唔識的事,  就一定係d現代家長變態, 逼佢地去學, 呢個時代唔同30年前, 小朋友每日接觸到的新事物多得很, 唔可以用番以的standard 去comment.

P.S. 呢個時代a可能仍然係for apple, 但i 已經變咗for iphone, 仲係記住以前果套, 點同個仔溝通呀.

只係小朋友,將來大把壓力受!
小朋友應該要有童真,識幾多字又證明咩呢

識得字多又唔一定冇童真的, 睇你點教小朋友認字啫. 小女都未讀k1都識晒呢d字, 但真係冇逼過佢, 只不過係日常同佢睇故事書, DVD, 字咭, 上pg時教的. 佢多聽多講自然會記得, 好似睇電視見到gorilla, 佢就會好開心咁講gorilla, 有乜問題呢?

引用:我都冇特別教我個女A+for+astronaut+and+E+

同意   

舊同事的BB未夠歳半時已能用英文讀出數字1-9,但當跟他們聚會時,發覺當時歳半的BB根本沒有數字的概念,原來只是「認數字」。那時,真的明白什麼是「填鴨式教育」。

無話深同淺既,只要唔係死記硬背,小朋友係learn in context又學得入腦就得啦。呢D字,睇英文story book好常見。所以話,睇多D書(唔係認字卡)真係對學語言學生字有幫助。

K1,識講/用呢d字ok,你比個語境佢. 但係識認就無必要囉,如果要串就更離譜!

同意!所以我冇特別比字咭個仔認字!

‹ 上一主題|下一主題