用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中學有分band 1, 2 & 3, 有無人知小學有無分呀? 排名係 ...
go

中學有分band 1, 2 & 3, 有無人知小學有無分呀? 排名係點樣?

中學有分band 1, 2 & 3..., 有無人知小學有無分呀?  排名係點樣?

小學係冇排名的。只會學生有佢自己個排名, 但呢個排名教育署先知。

醒目開學勳章 王國長老

正確黎講, banding係俾學生, 唔係俾學校, 不過一般家長鐘意靠學校"表現"黎俾個banding間學校, 其實除左內部知情人士, 大家都係靠估

可從往年各小學公佈升中派位推算到學校有多少band 1 人數

回覆:RoxaneMama 的帖子

各中小學都並無banding區分。

說到底都是要有好成績才是踏上好中學望上大學的要決
取決小學就算是Band3如果環境校風ok,
也不用太擔心
有些較無太名聲的小學亦出產到上皇仁, 庇利羅氏甚至拔萃的學生啦

deleted....

公主老豆 的帖子

你熟悉Band3学校的情況嗎?如果唔清楚,我建議你去Band3学校等放学,你便清楚。

方間好多小一天書有講,或可以自己分最多人選擇小學,是第一級 ,連收生不足是第三級......但排名重要嗎?選擇合小朋友才是最好.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己係由一間三十年前已經收生不足,要轉全日制嘅小學就讀,跟住升上band 1中學,跟住大學 (聲明,我唔係勤力讀書嘅人,都係hea住讀)
所以,唔係讀收生不足嘅小學就等於世界末日
恐龍家

那個banding 1/3比率是全區計的,從個別小學過往3年TSA呈分試決定該小學佔多少band1生,TSA好的小學會佔多d配額。舉例說,如小學A有110個band 1配額,小學B有10個,小朋友在小學A即使考109亦是band 1生,但小學B考第11卻是band 2.所以選小學時要看清楚個別學校的升中派位推算出佔多少band 1生。

30年前band 3的中學是英中,只要學生本身努力,升港大都冇語言障礙。但30年後大部分band2和3是中中,入大學率有影響吧。所以以banding配額選小學是很重要的。

如果去了一間一個band 1生配額都冇的小學,即使小朋友考第1,他會是band2,入了呢類小學只好盼望師兄姊考好d TSA,爭返d quota, 否則6年後只此而已。

老師從經驗建議選校,小朋友band幾只有教育局內部知