用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家的子女在什麼情況下請病假
go

請問大家的子女在什麼情況下請病假 [複製鏈接]

剛剛和我的兒子有爭執,因他升中有兩個星期上預備班,今早他說喉嚨有少許痛,按我以前的請病假條件,如有發燒、身體極為不適如有大傷風的症狀, 四肢無力, 發冷發熱, 才看醫生拿醫生紙請病假。但如少許喉嚨痛不影響上課是應該無問題,但我小兒說會怕會傳染,這是不是不能上課的理由呢?我是怕將來正式上課時,動不動就因一些不適服而請病假,大家對子女可以請病假的理由如何評定呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:請問大家的子女在什麼情況下請病假

我自己喉嚨痛,都會返工,除非真係好病好倦,而個仔讀小學,及燒過後,我會比佢抖多一,兩日,確保佢好返晒先返學,我不是怕佢傳染比人,係怕人地傳染比佢,岩岩好返抵抗力會差d, 但升到中學,我不知第時會點做

佢驚傳染比人,叫佢帶口罩,但要了解清楚,點解甘小事,佢就不願返學?

vincher  agree  發表於 12-8-25 00:43

回覆:stanleypyk 的帖子

病到要睇E生,就唔返學

701003 發表於 12-8-17 08:40
病到要睇E生,就唔返學

我就是怕習慣了少少問題就看醫生,不返學,通常每日的功課都要補回,到時追不上就麻煩了,只是看大家對小病和大病的定義,存在這些灰色地帶,便很容易做成不返學的藉口。

發燒、腸胃炎、傳染病先會請病假,一般小病都係戴口罩就繼續上課

mielmiel  同意  發表於 12-8-17 15:39
BallBallMaMa  Agree  發表於 12-8-17 10:38

stanleypyk 發表於 12-8-17 08:18
剛剛和我的兒子有爭執,因他升中有兩個星期上預備班,今早他說喉嚨有少許痛,按我以前的請病假條件,如有發燒、 ...

都係睇情況..通常病情嚴重或發燒見暈先會請病假,普通傷風候嚨痛又唔見暈或無手軟腳軟就唔會請假,
但會放學後睇醫生,反而最怕佢係搵藉口唔番學,而唔係真係有病..

發燒 (因為學校根本不讓你返) 及 嚴重肚痛疴嘔 (不能下床 / 離開廁所那種) 才會向學校請假.

Meikin 發表於 12-8-17 13:57
發燒 (因為學校根本不讓你返) 及 嚴重肚痛疴嘔 (不能下床 / 離開廁所那種) 才會向學校請假. ...
Me too! 如只喉嚨痛, 我會要佢帶口罩返學

回覆:stanleypyk 的帖子

發燒同肚呵

其實樓主定那些基本條件都好正確
反而要研究下仔仔係咪因為暑假未完要返學唔高興, 所以就借D意話唔舒服唔想返學
久而久之做開左個頭, 佢以後就真係有咩頭暈身慶就話早退/請病假咁架啦
其實而家好多中學都係暑假中期就要返學架啦, 無法啦, 課程緊逼, 唉!!!

回覆:請問大家的子女在什麼情況下請病假

我仔中學如非必要都唔會請病假,因除了要補做功課外,有時miss左堂或者有些重要野就麻煩,始於中學唔同小學,課程深左,冇返學錯過左好多堂都追得辛苦 。

‹ 上一主題|下一主題