用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資學校收生傾向
go

直資學校收生傾向

請問資學校是否傾向收某一類的學生?

qwe2132007 發表於 12-8-16 23:33
請問資學校是否傾向收某一類的學生?
某d可能唔係傾向收某種學生, 可能係收"某種家長", 例如律師家長, 醫生家長...

just kidding....

恩盈    發表於 12-8-17 11:42
MaiGao  會有人信架  發表於 12-8-17 09:33

回覆:直資學校收生傾向

不過, 會不會某種性格特點的小孩回比較容易獲得取錄?例如:活潑醒目比思考沉實的孩子較容易?

118dicky 發表於 12-8-17 09:46
仲有喜歡收公務員家長及全識媽媽

qwe2132007 發表於 12-8-17 10:27
不過, 會不會某種性格特點的小孩回比較容易獲得取錄?例如:活潑醒目比思考沉實的孩子較容易?
呢 d 睇學校架啦...每間學校教學方法都唔同, 佢選擇既學生當然亦都唔同。
好難一句就答到你想知既野。不如你講你想知邊間學校仲好啦。

係呀, 你選間傳統的或活動教學, 我諗經己好唔同了.

我囝囝就讀一間直資小學現升小二,有時我同囝囝嘅同學閒談時,我總係感覺到囝囝嘅性格同佢同學是很相似的,例如講話嘅態度,表達能力嘅技巧,甚至係行為同思想上都有某程度上相似嘅地方,所以我都覺得學校在選擇學生上係有一定嘅偏向性。

啱key才friend,未必是學校選同類學生,反而是老師,朋輩對小孩性格發展有影響

我覺得 "專注, 回答技巧好"  的肯定比 "活潑好動有小聰明" 的有優勢, 可惜我個仔近後者多d.. 有時知道是知道學校睇重咩, 但他的本性如此, 好難去全盤扭轉.. 只好去找配對到的學校..

引用:我覺得+"專注,+回答技巧好"++的肯定比+"活

原帖由 HaYi 於 12-08-17 發表
我覺得 "專注, 回答技巧好"  的肯定比 "活潑好動有小聰明" 的有優勢, 可惜我個仔近後者多d.. 有時知道是知 ...
多謝各位。請問乜野叫答題技巧好呢?

answer in a clear and logical way .. (like an adult..)