用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 背來背去都背唔熟個乘數表,求救!
樓主: 旦仔
go

背來背去都背唔熟個乘數表,求救!   [複製鏈接]

旦仔 發表於 12-8-17 07:47
我都係,咁點算?一心諗住上個暑期班由老師攪佢,點知老師無幫過,只係堂堂向我投訴佢唔熟,抽問有錯,我同 ...

講真果句, 數研暑期班雖然每星期有兩堂, 但每次得一個鐘,仲要做練習, 邊有可能靠老師同佢背熟成數表. 都係靠家長自己操. 我都係每日抽問小朋友, 都唔係成日岩, 仲有時要諗. 我都係盡量要求佢地快而準. 但唔會迫佢地次次岩羅. 佢地根本都未讀二年級. 短短個零月暑假識背哂巳算叻, 仲要係自己背上去, 所以我巳收貨. 要快而準咪慢慢黎羅. 遲早會做得到. 老師咪咪鬼理佢羅, 暑期班其實應該最冇壓力, 請問你邊個center?

我有一個小小意見 ,
小兒今年升小一. 但 , K2 已經識背乘數表並懂背雙位數.

由佢升K2開始 , 我就每一晚同佢一齊背 ,
每晚背3 -4 個 , 一個星期背一組 ,好快就背熟.   

我個人覺得 , 最重要係 同 佢一齊背.
真係 好似唱歌噤 , 一齊讀 , 一齊背.

小朋友就唔會覺得太過辛苦.

回覆:背來背去都背唔熟個乘數表,求救!

簽名被屏蔽

小恐龍家族九因歌係普通話定Cantonese???

maybo224  Cantonese  發表於 12-9-4 09:30

引用:Quote:旦仔+發表於+12-8-17+07:47+我都係,

原帖由 ANNAFRIEND 於 12-08-27 發表
講真果句, 數研暑期班雖然每星期有兩堂, 但每次得一個鐘,仲要做練習, 邊有可能靠老師同佢背熟成數表. 都係 ...
我觀塘

旦仔 發表於 12-8-30 20:27
我觀塘

我那間沒這情況呀, 老師主張暑假輕鬆學, 也叫我不要嚇怕她們.

leedorean 發表於 12-8-28 23:03
乘數表要用時間去浸,我個小朋友都成小二,去年十一月己經學乘數!看看他已經做這些練習了!

...

我小朋友都未學雙位乘數. 睇黎真係要學定先. 有時間同佢地玩下先.

回覆:背來背去都背唔熟個乘數表,求救!

http://savemoneyparents.blogspot.hk/2011/04/blog-post_28.html

試下用呢條 link..tks

試下聽聽先 , 聽熟左 , 就試下背 , 不要急. 可以由媽媽帶領一齊背, 又或者每人背一個 (媽媽背 2x1 , 而小朋友就接背 2x2...如此類推) 儘量用遊戲方式背 , 不要讓小朋友覺得"難" .....加油吧 !!

引用:升小二,全日一有時間就背,但全日只係7x2

原帖由 旦仔 於 12-08-16 發表
升小二,全日一有時間就背,但全日只係7x2至7x5,都背不到。自己不停念7.5.35是可以,我一抽問7x4, 再問回7 ...
我仔升小二,都係剛剛8月尾先開始背,暫時都係識2 & 既3乘數表咋!

我個仔都係升小二 我都未同佢背 成個暑假都係睇故事書
‹ 上一主題|下一主題