用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 背來背去都背唔熟個乘數表,求救!
樓主: 旦仔
go

背來背去都背唔熟個乘數表,求救!  

引用:Quote:旦仔+發表於+12-8-17+02:47+我都係,

原帖由 Mighty 於 12-08-17 發表
我都会偶上同様問題、保習社D老師会話:「小朋友唔熟、MAMA要睇睇亜」。 我覚得好奇怪、如果下下要自己睇 ...
經過今次經驗,我不會再外出補數,真係廢,每堂成170/堂,可以買3本補充練習,她只是記性差小小,但理解力正常。

醒目開學勳章

默出嚟會容易過背架, 我女都係咁!

建議你解釋乘數點樣變出黎(由加數),用實物慨念,試下。

旦仔 發表於 12-8-17 11:05
之前問過,她回復「都係咁背」。我好後悔報了數研,堂堂都聽到負面的說話,早知都係靠自己。

...
旦仔的小朋友原本的數學這麽好,千萬不要因為唸乘數表的問題,讓他聽到太多負面的說話,令小朋友失去對數學的信心及興趣.
abc

回覆koller

小恐龍家族九因歌在書局有售。
abc

我係一家人一齊輪流背, 首先由小朋友背第一, 跟住我第二, 爸爸第三, 跟住就到輪到我第一, 爸爸第二, 小朋友第三, 佢會聽到 會記得X2,X3係乜.  例如: 3乘數, 小朋友讀3,1得1, 我就讀3,2如6, 爸爸讀3,3 該9, 跟住就輪到我第一, 3,1得1, 爸爸第二, 3,2如6, 小朋友讀3 3 該9, 當怇得記頭3個, 跟住再加一個, 如此類堆, 慢慢重覆, 因為佢地唔想輸會好努力記住, 我小朋友大約唔使2個星期背晒1-9乘數表.

總會有一日會背得熟, 唔駛太大壓力, 只要先順序背好再抽問, 人人發展唔同, 唔好令小朋友怕左數學, 唔係仲弄巧反拙

我囡K2下學期, 我買張乘數表POSTER貼係度, 每星期教佢背一個數列 (1無背), 跟住一有時間就叫佢背番比我聽, 用咗兩個月就背熟哂, 我每逢同佢等校巴, 搭港鐵, 都會同佢玩背乘數表遊戲, 加深佢記憶, 之後再同佢玩抽背, 初時都會答錯架, 比D時間同佢在遊戲中學習, 真係無難度架!!!!

我個仔都係聽九因歌CD, 跟住一齊唱,易D上口

回復 仔仔錫錫你 的帖子

咁叻!  請問有無去補數?  可否告知邊間呀?

回復 旦仔 的帖子

其實你唔使擔心喎, 想 當年我 都 要求亞 女在summer holiday to memory .. as as we were too busy ... she only memorise 2-4 .. haha .. as each day i just asked her to memorise 3 組 ( as i dun want to scare her ) .. then 到佢 上 學 時, 亞 sir 日日 叫 佢 地 memorise , 又 抽 黎 問 .... 唔 識 唔 比 小息, 上堂 talking 又 要 罰抄 maths timetable .. 我 個 女比 亞 sir 罰 到 .. now x 除 仲 ok

回覆:旦仔 的帖子

咁係老師要求太過分!

引用:+本帖最後由+Mybb-TinaKwong+於+12-8-17+13

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 12-08-17 發表

我係一家人一齊輪流背, 首先由小朋友背第一, 跟住我 ...
好在上來問下,才知道方法原來有很多,之前真係好灰,以為個女特別無記性,個女又無信心。有時真係唔好急,愈急愈記不到,我會試試你的方法。

引用:咁係老師要求太過分! +

原帖由 torunpoland 於 12-08-17 發表
咁係老師要求太過分!
係咪補數就係咁?我已經轉過老師,兩個都係要求我努力幫小孩背,還淨三堂,我近來真係唔想再返。

引用:回復+旦仔+的帖子 其實你唔使擔心喎,+想+

原帖由 MonkeyGirl 於 12-08-17 發表
回復 旦仔 的帖子

其實你唔使擔心喎, 想 當年我 都 要求亞 女在summer holiday to memory .. as as we wer ...
唯有係咁諗,起碼現在有了基本的概念,到時學校教起碼有個底。

醒目開學勳章

開咗學
老師有方法
不必急在一時

其實我想問下你用咩方法去教佢,平時有無訓練慣佢記憶方面既野.如果你一下要佢一日識晒咁就梗係唔得啦!佢仲細個要多d時間先得.

引用:其實我想問下你用咩方法去教佢,平時有無訓

原帖由 fionalau109 於 12-08-17 發表
其實我想問下你用咩方法去教佢,平時有無訓練慣佢記憶方面既野.如果你一下要佢一日識晒咁就梗係唔得啦!佢仲 ...
平日從無訓練過記憶,自己都唔識,如何訓練?

我細個都係睇住寫字薄後面個表念, 都好快上口, 咁你地細個係點背

引用:我細個都係睇住寫字薄後面個表念,+都好快上

原帖由 talknwrite 於 12-08-18 發表
我細個都係睇住寫字薄後面個表念, 都好快上口, 咁你地細個係點背
我同你一樣,每晚今完飯就要睇薄背,背咗好長日子都唔熟,好橙!

SEricsson  你自己背咁耐都唔熟, 如何要求阿女一個月攪掂?  發表於 12-8-20 15:26