用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 背來背去都背唔熟個乘數表,求救!
go

背來背去都背唔熟個乘數表,求救!  

升小二,全日一有時間就背,但全日只係7x2至7x5,都背不到。自己不停念7.5.35是可以,我一抽問7x4, 再問回7x5 就唔記得。到一星期後7可以了,到6又忘記了。救命!

chumamma  NDS 有好多 games 關於乘除數, 非常好, 非常有趣, 有最簡單開始  發表於 12-8-25 12:23

活動教學,去買東西(零食/玩具),叫佢計,包又快又準,快到混合數可,如7件,每件5元共多少,現有$40,找回/剩多少

上面楼主講得太複雑LA,我相信本身数不太霊光的小朋友就一定不会。 我的小朋友之前也有同様問題、後来去了KUMXX(我絶対不是替KU売広告)、不用背便自動学会了。 用了2-3個月時間、由1開始致9. 他不是用唸口王、是不断做練習、直致不用想、便会做。 其実我是想帯出的是、有一部分小朋友是要用手去「背」野、不可単用「口」、特別是比較活躍個種。 你的小朋友是否這一類?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

貢獻勳章

回覆:Mighty 的帖子

你試下去書局買九因歌隻CD.當歌唱好快識背

回覆:旦仔 的帖子

先背1,10,再背2,5。
同時教授乘的概念:2x1=2, 即1個2=2,2x2=4, 即兩個2相加=4,2x3=6, 即3個2=6,背誦加教授概念同等重要,因為背誦時若一下忘記了,便知是在上一個答案之上再加多一個2。
站穩住腳,再背3,4,最後6,7,8,9。
我們一背就幾十年,不要難為只背了較短日子的幼童。
唱歌、練習都應一起進行,maths games和生活實踐也無抵足,努力吧!

回覆:背來背去都背唔熟個乘數表,求救!

以為一個月背好,原來要幾個月,我女小一數都有a+,以為佢掂,點知都是虛火,一出乘數表就知個底,順道一提,我今暑假在數研上數暑期班,佢地真係好廢!

我唔明點解要抽問,順序識背就得啦!咁做只會嚇怕她呢!

引用:我唔明點解要抽問,順序識背就得啦!咁做只

原帖由 兔仔得媽 於 12-08-16 發表
我唔明點解要抽問,順序識背就得啦!咁做只會嚇怕她呢!
老師要求,快,準。一抽唔識或答得慢,要求我好好督促。我和她真的已經盡了力

It really takes months to memorize the multiplication table!  My child learnt it from after Chinese New Year this year.  When he does the exercise now, still have some mistakes.  Sometimes he also needs to think from "1", i.e. when he does 9 x 4, he will think from 9x1, 9x2...9x4.  He is studying in Enopi.  But must mention that Enopi does not help him memorize the table, it's all our own hard work day after day.  

旦仔 發表於 12-8-16 23:30
老師要求,快,準。一抽唔識或答得慢,要求我好好督促。我和她真的已經盡了力

...
每個人的資質都唔同,點可以咁?我到現在每要計乘數都係由一背起,舉例28,我會是七、一如七,七、二得十四,一路背到得到28為止,我唔覺有問題,只要計到就得啦,可能你會問這樣好慢,但可以在其他方面快,只要在指定時限做晒,叫佢咪理啦!

有時齋背真係會慢架,尤其係抽"問"!小兒今年升小一,雖然已背好乘數表,但抽"問"有時都會答錯or慢;但比paper做的話eg. 37*8=?  93*9=? 可以好快計出來,三四十題只會錯1~2題。 有時要小朋友幻想d數字會有d難,比d實則野睇會有不錯的效果。

del..........

回覆:背來背去都背唔熟個乘數表,求救!

有無人知英文學校會如何教唸乘數表?

Radiomama  我仔讀國際學校,不過我都係用九因歌教佢。  發表於 12-8-17 09:44

引用:升小二,全日一有時間就背,但全日只係7x2

原帖由 旦仔 於 12-08-16 發表
升小二,全日一有時間就背,但全日只係7x2至7x5,都背不到。自己不停念7.5.35是可以,我一抽問7x4, 再問回7 ...
小恐龍家族cd,唱歌仔好快背好了

我仔仔在K3時,都是用小恐龍家族學乘數表,很輕鬆便背到了。

koller  請問係咪書局有得賣呢?  發表於 12-8-17 13:10
abc

引用:It+really+takes+months+to+memorize+the+m

原帖由 hoihoima 於 12-08-16 發表
It really takes months to memorize the multiplication table!  My child learnt it from after Chinese  ...
我都係,咁點算?一心諗住上個暑期班由老師攪佢,點知老師無幫過,只係堂堂向我投訴佢唔熟,抽問有錯,我同個女依個summer過得好大壓力,就係因為個個星期都要返數研。

旦仔 發表於 12-8-16 23:30

老師是指數研的老師嗎?如果是的話,就要他教小朋友方法,怎樣可以又快又準的地回答到抽問的乘數表。本人覺得這麽小的孩子, 順序背熟即可,隨著做的乘除數越多,自自然就可以抽背了,根本不需要在現在刻意抽背。我們小時候都是這樣的。如果老師認為小朋友可以做到的話,真是好極了,請他教呀!不然為什要付款跟他學?

兔仔得媽  非常好  發表於 12-8-17 10:02
abc

我囡都係睇九因歌vcd跟住唱就學識

旦仔 發表於 12-8-17 02:47
我都係,咁點算?一心諗住上個暑期班由老師攪佢,點知老師無幫過,只係堂堂向我投訴佢唔熟,抽問有錯,我同 ...
我都会偶上同様問題、保習社D老師会話:「小朋友唔熟、MAMA要睇睇亜」。 我覚得好奇怪、如果下下要自己睇、GUM補習社D老師教MAAK? 我地就是不識教、才SEND小朋友来的! 這個不是甚麼家教、或徳育問題、不応将責任交給家長的。 小朋友小一数好、応該無問題的、我的小朋友是班中最差個幾個、都背到、現在非常快的、根本就不用去想就説出了答案、所以旦仔的一定無問題。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:Quote:旦仔+發表於+12-8-16+23:30+老師要求

原帖由 maybo224 於 12-08-17 發表
老師是指數研的老師嗎?如果是的話,就要他教小朋友方法,怎樣可以又快又準的地回答到抽問的乘數表。本人覺 ...
之前問過,她回復「都係咁背」。我好後悔報了數研,堂堂都聽到負面的說話,早知都係靠自己。