用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友來緊讀小一,大家請工人姐姐定是搵補習社托管? ...
go

小朋友來緊讀小一,大家請工人姐姐定是搵補習社托管? [複製鏈接]

小朋來年讀小一,考慮唔知將佢送去補習社托管,定是繼續請工人好.....................
而家請緊工人姐姐,表現不太理想.......而且,小朋友經常呼渴工人,大小事都要個工人做,冇禮貎又好唔獨立................
如果送去補習社,在補習社可以第一時間做完功課,返到屋企, 佢有時間睇吓書;但又驚請到間唔好的補習社, 佢會學壞或備人欺負..................而且,冇咗工人,家務要自己做晒, 好辛苦.......用的錢又差唔多
大家會點做?
   0    0    0    0

回覆:小朋友來緊讀小一,大家請工人姐姐定是搵補習社托管?

我個情況同你一樣,我決定繼續用工人,起碼放工番黎我可一心一意睇佢功課及玩,不用浪費時間及精神做家務,你會好倦的。而且小學多學校假期,我不可能成日請假湊仔。

朋友佢very lucky,請個姐姐佢以前教書,做家務及比佢全教,小朋友成績又好又叻,是九龍尖一條龍英中小學,但非常難找,好的被agent自己要...

回復 smallfoothk 的帖子

smallfoothk, agreed what you said, but sometimes need to be very cautious with the claimed "qualification" of the maids.  I employed a maid recently.  The maid claimed to be a former primary school and secondary school teacher in the subject of English and Maths in Philippines and the agent highly recommened her.  When I watched the video before employing her, she looked ok.  

Now she is at my home.  The reality is that she speaks very rarely.  Even if she speaks, her voice is extremely soft, so soft that I cannot hear her even when I stand right next to her.  Originally I had some hope that she can accompany the young kid to do homework, but it turned out that I have employed someone who does not speak at all.  Even when she "reads" story to my kids, her voice is as quiet as a mosquito!!!  I really wonder about her experience of being a teacher.  Maybe she did it so badly that she was fired and then left her country.

回覆:小朋友來緊讀小一,大家請工人姐姐定是搵補習社托管?

想當年,我揀咗間有功課輔導班的私小,無請工人,我放工去接囡囡,她會在學校做完功課。

回復 Kingkong6 的帖子

我都係同樣情況, 呀女有時都會呼喝姐姐, 個姐姐表現又真係幾差, 但唔要唔得....

回復 Haz-mama 的帖子

無論工人點錯都好, 小朋友絶不可以呼喝工人. 因會造成極壞的壞習慣.
我是不容許自己及小朋友這樣做. 否則只會害了我們的下一代......小學雞..

小朋友是沒錯, 錯是家長沒有好好教道而己.  正所謂養不教, 父之過..  

回覆:gavinmum 的帖子

我擇左詫管....吾要工人....

回復 mandy304 的帖子

我明白小朋友的呼喝係唔啱, 但呀女到依家接受唔到姐姐囉...

因為之前果個好叻又醒目, 又唔駛我煩, 呢個姐姐(做咗半年), 表達能力好差(廣東話麻麻地), 常常做錯嘢(唔明唔出聲), 令到我好苦惱, 如果你係我會唔會考慮轉姐姐??  

其實無話邊個方法好, 各有利弊, 各有取捨.

送去托管/補習社:
好處是可以訓練孩子獨立/自律, 但要找間好的托管/補習社;
壞處是小孩子在那兒沒在家咁有彈性, 尤其是打風落雨或生病的日子
又或是孩子在托管/補習社變得不專心(跟其他小朋友玩樂), 功課太依賴別人
而沒有工人, 媽媽在處理公司工作及家務之餘, 親子時間相對縮短了

續請工人(但要轉過另一個):
好處是孩子放學安在家中, 有多些休息時間;
家務/煮飯有人做, 媽媽放工回家可專注功課/温習, 而週末/週日可享更多親子時間;
壞處是請工人初頭, 要落好多心機教好個工人 (有些工人是教不善的, 那就煩了), 工人很差, 可能要再換, 勞心勞力;
教工人有想都好似教女咁, 分別是佢是成年人, 難教D及要尊重佢的感受.
請工人真是講彩數, 人夾人, 請到個好工人, 你就真係可以放心工作, 把精神專注在小朋友身上.

回覆:小朋友來緊讀小一,大家請工人姐姐定是搵補習社托管

各有長短,視乎你想把時間放在家課上還是家務上。我認為家課比家務重要,我一定選前者。訓練小朋友自己完成功課,你只是幫忙檢查與温習,再慢慢放手。

我都係選擇左託管, 唔要工人。

因為表面上有工人做家務, 就可以專注小朋友功課, 可惜要請到個好工人實在唔易.............

‹ 上一主題|下一主題