用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 俾個仔煩死啦 !!
go

俾個仔煩死啦 !! [複製鏈接]

Hi all,個仔升中二, 重來都好懶, 玩都係,  佢鍾意打籃球,打得ok, 老師就叫佢入校隊, 入得校隊就要操,  打得唔好就要鬧o架啦, 玩左半年, 就退出, 佢話寧願係樓下打, 佢話打波係 relex,    到 5 月, 游水亞 sir 又話佢可試下訓練, 叫佢暑假星期 2/4/6 操水, 佢番左2堂, 又話無游一年, 突然操番好辛苦,  乜人o黎架 ??!! 我同佢拗完, 都係話吾想, 最后, 我俾 2  條路佢行,   A) 跟學校練,  B) 跟出面練, (當然如報 一星期一堂, 會舒服好多, ) , 佢即答 B....我有稔過我吾應該讓步, 但又覺得如佢吾想, 只會hea 住徙時間...... 俾佢激死啦 !!

like_travel  呢方面女仔性格會好一點, 操水幾辛苦都肯去操, 最緊要一個要決, 有朋輩同佢一齊捱住上 !!!  發表於 12-8-17 15:29
杰杰媽媽  同我仔對話一樣,佢最好咩都唔上留係屋企做宅男最好,佢話就算冇得打機係屋企悶死,都唔想去學野,但呢d活動早2年佢都係自己好鍾意ga,仲樣樣都學左7yrs  發表於 12-8-16 14:11
   0    0    0    0

我仔都好懶,今年升中一,已經開始失控,如升中二無眼睇

回覆:carriemama 的帖子

和讀書一樣,話辛苦便唔學,學少啲,大個怎會有成就呀?堅持不用多想,而且是男仔tim。

仔多數都唔想郁

想請教一下,你地會點勸到d仔郁/面對困難呀?

回覆:MaiGao 的帖子

很簡單,以身作側。不用教。親身領會。

回復 LML 的帖子

我都覺得我好心軟

我個仔又 OK 喎, 佢自已決定要參予既野, 點都會盡努力去做, 原因得一個: 佢吾衰得

回覆:carriemama 的帖子

要小孩改變,大人先要改變,最自然正接的方法。

我個仔都係, 咩都怕幸苦,連讀書都係, 叫佢都唔郁. 最好留係屋企打機及約舊同學仔回屋企玩. 真係無哂辨法.

死啦, 我個仔都係咁, 佢連約同學都懶, 寧願自己一個係屋企hea都唔介意, 但佢又唔係唔想同同學玩架喎, 總之就唔願做開口嗰個囉!!!

回復 helenting 的帖子

同我個一樣, 佢悶到琴日終於忍吾住, 拎個籃球返學校打,  又俾佢遇到同學, 打左一個下午

我個囝大部分時間響社區中心玩, 從早上到下午, 有時都會帶埋本暑假作業去做, 有時仲同朋友食埋晚餐先返屋企。社區中心成為他第二個家。

回復 MaiGao 的帖子

小學生與中學生不同!以前我多用強權,現在講道理!

FatherGoose 發表於 12-12-6 10:41
Why do you have to force your son do something he doesn't want to do???  Will swimming well help him ...
做運動起碼強身健体, 好過係屋企百無聊賴打機渡日. 操一項運動可以磨練意志, 好過做人無方向無目標o麻.

回復 FatherGoose 的帖子

What you said is just exacty my son is facing.  He told me last week that he started to hate running especially those enlessly training on the track.

原來大家既仔仔都咁似。 话寜願做宅男只要有機打
‹ 上一主題|下一主題