用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力課程
go

專注力課程

請問各位有沒有報坊間的專注力課程?
知否那間機構較好?
小兒升小一, 但有專注力不足的跡象, 希望可以讀些課程幫下, 請多多指教.

littlepang_lau 的帖子

大女返東華三院的服務中心攪的專注力課程,有6堂而家上左5堂一班5人,D練習都好有用但家長在家—定要同佢做先有用。大女上果到家長可以陪睇到佢地用咩方法訓練。

回覆:polly0503 的帖子

我仔仔都係專注力差,請問你小孩上堂地區邊到?可否pm資料給我,thanks!

我係屯門, 呢個課程暑期班, 已開左了要上要等10月到時先知仲有無開班.

回覆:polly0503 的帖子

屯門太遠,因我住沙田區,可否pm東華三院中心電話給我查詢有沒有沙田區。

東華三院賽馬會沙田綜合服務中心
新界沙田火炭樂景街2-18號銀禧薈5樓502A-503室
新界沙田穗禾苑商場1樓F18室 (分處)

電話
2699 4100
2602 1220 (分處)

jcsisc.tungwahcsd.org

littlepang_lau 發表於 12-8-16 12:54
請問各位有沒有報坊間的專注力課程?
知否那間機構較好?
小兒升小一, 但有專注力不足的跡象, 希望可以讀些 ...

你可以打去問下你個小朋友啱唔啱上!

http://hh.hkfyg.org.hk/chi/course.html

地  址:九龍紅磡馬頭圍道48號家維村家興樓地下至五樓
電  話:2774 5300
傳  真:2330 7685
電郵地址:[email protected]

「跨越.成長」輔導學習小組

日期: A組:逢星期二、六
   B組:逢星期三、六
   C組:逢星期四、六

時間: 逢星期二至四  18:00- 19:00、
       逢星期六        15:30- 17:00

對象: 小一至小三有特殊學習需要學生

收費: $100/

地點: 單位

內容: 1. 為特殊學習需要學生提供功課輔導及學習小組,針對他們的讀寫困難,透過遊戲及活動進行訓練,提升學生的中、英文及數學的學習能力,掌握新的學習方法並融入在其學習之中。
2. 參加此學習小組的學生需要已接受評估,家長請先與本單位蕭姑娘查詢及預約面談。
* 每組4名學生

備註:* 此計劃獲「香港仁愛基金」資助

負責職員: 蕭韻潔姑娘(RAINBOW)