用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 請問多少雜費呢?
go

請問多少雜費呢? [複製鏈接]

各位港同家長你地好, 請問除左學費車費外, 仲有咩雜費呢? 午膳咩收費呢? 感謝!
   1    0    0    0

醒目開學勳章

剛過的學年午餐費每餐18~20(20是因為加埋水果甜品)
是每餐計,可以選擇那天吃,那天不吃,只需要俾吃的天數
雜費-上年開學俾的2000元帳戶裡,扣埋報朗誦節/音樂節/學童牙齒等.還有一半餘額
不過如果涉及家教會的,要另外俾錢,都是去旅行等,因2者是獨立account

ziyi, 謝謝你的回覆!
哦~ 咁一年都係用$1000左右. 剩餘既錢帶落下一年? 定退返出黎, 學頭又再入$2000?
請問興趣班係唔係另外收費呢?
Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

帶落下一年, 直到退學/畢業就會refund
順帶一提, 家教會d節目好多時都係pta貼錢的, 果一百蚊年費俾得好抵架

魚兒小寶貝 發表於 12-8-16 12:43
ziyi, 謝謝你的回覆!
哦~ 咁一年都係用$1000左右. 剩餘既錢帶落下一年? 定退返出黎, 學頭又再入$2000?
請 ...

ELA興趣班係要另外收費的, 上下半年各比一次(optional參加), 大約$300-$500/活動, ELA大多在星期五上

謝謝Charlotte_mom & evaken的回覆.
那麼單元課程(如武術, 游泳等)是不收費的.
而ELA興趣班半年才收$300-$500是很合理了.

醒目開學勳章 王國長老

單元有可能要收架,  租場夾錢果d, 有限喇, 如果舞蹈咁, o係自己學校舞蹈室咪唔駛錢lor, 如果游泳單元, 租場租車會夾返d錢(放心啦, 我地去政府泳池架)

回覆:請問多少雜費呢

我想問下每個月學費連雜費,即係大約幾多呢?唔該晒!

醒目開學勳章 王國長老

好難答你, 譬如學期頭交2000蚊離費去戶口慢慢扣, 課外活動又一定係10月左右一次過交, 好難除返開平均幾錢啊...........

咁1吾算貴啦!!!1

回覆:請問多少雜費呢?

ELA 是否星期五放學後上?單元課幾時上?
是否每星期都上ELA和單元課?

醒目開學勳章 王國長老

引用:ELA+是否星期五放學後上?單元課幾時上? 是

原帖由 ckawing2 於 12-10-21 發表
ELA 是否星期五放學後上?單元課幾時上?
是否每星期都上ELA和單元課?
單元課係課程一部分,必修,食完飯就係單元,可以係中英數亦可以係體藝文化體育,亦有社區服務等,一定要上架,學校會派時間表。ELA有幾款,一款係高年級星期五必上(我女以前專揀藝術跳舞,我仔就揀科學數學),一款係校隊,一款純粹興趣班自由參加(可以吾玩),日日都有,星期五多d, 譬如我仔學樂器就星期一,有d就星期六,可以自己揀黎上

‹ 上一主題|下一主題