用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有些中學話係中中, 但英,數學, 科學 ........要英文教, ...
go

有些中學話係中中, 但英,數學, 科學 ........要英文教,

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

queeniekwang 發表於 12-8-15 15:43
有些中學話係中中, 但英,數學, 科學........ 要英文教,  
小兒對英文科無興趣, 英文科平均分73, 選中學時 ...

中中既英文班, 通常都係得1-2班, 其餘既班都係用中文教, 唔駛擔心.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

queeniekwang 發表於 12-8-15 16:02
是其中一間中中的中學, 小兒會頂唔住........
咁奇怪.....會唔會資料有錯, 不如妳打去學校問, 唔駛估估下.

就咁睇呢間應該算係英中,只係一D科學校可能覺得用中文教好D,所以用中文教咁解

這間中中2年前獲准轉為全英中,中三級是中中,中一及中二級是英中。

queeniekwang 發表於 12-8-15 16:02

簽名被屏蔽

queeniekwang 發表於 12-8-15 23:26
是另一間中中的中學, 請問這是中中 或是  英中?

以我所知:
兩年前中學微調下,除了有部份達標中中全開英文班變了新英中外,有學校開了數班英文班變了有中英文班外,政府也容許未達開英文班人數的學校以化時為科的方式,將數學及科學以英文教授.

所以原則上,所有中中都可以開設除英文外,數學和科學以英文教授的班別;主要是視乎中學的選擇.

唔肯定有無理解錯,可上教育局網查核,希望幫到你!

我估計此校是 band 2 頭~中之中中, 精英班(通常1~2班)會用英文教有* 之科目, 但如果成績未達標, 就會讀普通班 (即中文班), 應該合適一些 band 1尾(入精英班), band 2頭之學生.

未能全開英文班之學校就叫中中, 但中中都有叻學生, 叻個班去精英班就跟英中分別不大. 普通班就用中文教.

不過打電話問學校最好, 暑假打去問就知道學校行政之質數, 如果校長管得嚴之學校, 學校之行政自然會管得緊, 連帶書記/ 文員仔做事都會有"交帶"! 如果 hea 住答妳之學校, 你就要考慮清楚

要選合適自已程度至好, 如果讀唔掂, S2轉學杖就好慘, 妳去看一下另外一個 topic 就知. "讀唔掂band 1英中, 被趕走...  

醒目開學勳章

queeniekwang 發表於 12-8-15 15:43
有些中學話係中中, 但英,數學, 科學........ 要英文教,  
小兒對英文科無興趣, 英文科平均分73, 選中學時 ...

仔仔學校是中中, 但英,數學, 科學全級都是用英文教,
如果入了精英班, 地理, 西史,音樂 也是英文教,
普通班這3科雖然用中文書教 , 但EXAM卷都是英文

queeniekwang 發表於 12-8-15 23:26
是另一間中中的中學, 請問這是中中 或是  英中?

這是一間中中,一班英文班都無。 全港中中都可以有2科「化時為科」,以英文教。

阿囡學校都係,有2班英文班,中文班都只有數,音,家政視藝用中文,電腦通識全校中文教.我BUY佢.我同佢打好英文教既科目,成績可以好好...到升中四就吾怕啦..話晒英文係香港好重要架....