用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 為上主流K2作準備...
樓主: 01shirley
go

為上主流K2作準備...

回復 BKVIP 的帖子

係呀,真係一場持久耐性的挑戰。你都好呀,有個細仔同大仔互相牽引吓。

有時,我同D朋友傾計,講我點樣管教我個仔,個個朋友連我自己亞媽都讚我有心機同有耐性。冇辦法,人生總要面對各種困難!

其實我個仔D性格真係好似我老公,我對咗個老公咁多年,心中有數呢個仔係點。

我依家開始睇D關於ADHD嘅書。

大家一起加油!

其實你地有無問過老師仔仔係咪ADHD,
因為我仔係S 位時,
我都會不時問下班主任阿仔仲會唔會中埋其他野, 如ADHD
但老師就好快話我仔唔係,
話ADHD 的仔係手不停搞野, 或/及腳不停搵野踢, 或/及不停口,
郁身郁勢個隻... 咁我仔touchwood 暫時仲未有!
現在有位的是3T, 但我想等開學聽埋I 位老師比意見再決定,
定係補下私人ST/PST/專注社交/正常興趣班,
我現在都未搵到清晰的方向!

回復 01shirley 的帖子

我冇問,其實係同吾係都係一個LABEL,我吾太著意。我只想學習當中的處理行為問題的方法,去解決自己孩子的問題。除非要食藥,又或者好影響學習,否則,沒有必要由別人告訴我孩子有什麼LABEL。如果我用處理ADHD的管教方法能處理好/減少我孩子的行為問題,不是比1-2年後確診後才處理好嗎?

一路以來我都有同S位老師時不時傾亞仔嘅不足之處,佢主要都係話亞仔嘅行為問題,其他野都追得幾好。

我身邊朋友/親人都有幾個ADHD個案。當中,我個仔個細表哥,升小三,比我個仔定,因為抄寫慢,常比老師罰,佢亞媽懷疑佢讀寫問題,去評估,希望老師諒解佢嘅問題。但評估結果係專注力弱,因為個全名係『專注力不足及過度活躍症』,所以報告係話佢ADHD,但不用食藥。所以,我覺得呢D LABEL 只係工具。

Capricorn2521 發表於 12-8-22 11:25
回復 BKVIP 的帖子

係呀,真係一場持久耐性的挑戰。你都好呀,有個細仔同大仔互相牽引吓。
你都知你個仔似你老公,但我真係唔知個仔似邊個... 可能似我多D掛,我開始懷疑自己有少少自閉

回復 Capricorn2521 的帖子

其實又未必係LABEL 既,
只係多一點了解仔的行為問題及原因,
因為我之前對ADHD 係一無所知的...
我印象中的過度活躍就是坐唔定周圍走,
而我仔正是這種好動的小孩,
當時我仲諗, 如果係ADHD , 即係都仲可以食葯減低徵狀,
有葯可解決這種不能自控的行為問題...
配合適當的訓練, 情況仍然樂觀!