用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 為上主流K2作準備...
go

為上主流K2作準備... [複製鏈接]

小兒現在4歲3個月,
上年讀了一年S位,
下個月預備上主流K2了!
之前主流K 安排了三堂ORIENTATION 給新生,
我仔只是勉強跟到.....!!!
(即係要我係則邊不停提佢坐好, 望住老師, 手擺後面等等)
對於佢上主流, 呢幾個月我都極度擔心....
真係好驚佢跟唔上!
幾個月前我不停同佢操小肌認知語言
如 "寫線條, 扣鈕, 剪紙, 認知, 講故事" 等等,
最近佢多左野講, 亦會留心我講野的內容!
之前因為擔心佢跟唔上, 所以報了很多私人訓練,
現在STEP 有位了, 是星期六上的3T, 要8百幾9百蚊一堂!
上網SEARCH 過下發現呢間好commercial,
我諗緊是否要再為個仔加強3T, 定係自己train佢呢,
我應該由邊方面著手幫個仔適應主流k2?
大家可否比d 意見我?thx thx!!

1    1    0    0

K2課程相比S位是緊湊些, 因為大部份也須要有認知,表達,理解,社交,言語,認字各樣缺一不可

就小兒回主流的經驗, 專注是一個大問題, (因為發生專注力不足是有多方面原因, 有人是聽不明, 有人是個腦聽唔入, 有人是太活潑, 長期處於興奮時期), 所以, 先要搵出原因, 再報一些合適訓練.

不要太大壓力, 平常心去面對, 多些同老師溝通, 好怏就搵到解決辨法

對於K2 的課程我都知是會深好多,
我仔認字, 數數, 對比概念都OK,
只是表達, 社交仲係好唔掂!!!
專注都麻麻地, 主因可能係唔明白內容, 或對內容無興趣!!
其實坊間好多訓練都包含了專注的元素,
就算簡單如家居訓練都需要佢專注!!
主流I 位老師觀察我仔orientation 的表現就話我仔其實OK (不知是否安慰我),
仲話今年6個 i 位小朋友, 有5個係K2,
所以 I 位老師都會入K2 呢一班!! 希望老師食得住我仔!

SHRILEY, 我明白你心情啊,就像我送我仔去跳舞好担心佢跟唔到大隊一樣,何況係讀書。請問你兒是否讀了一年S位再直升K2? 在一年S位他的表現如何?坐得定?專注嗎?

我仔上年3歲3個月入了S 位,
當時的他語言只有名詞, 或極其量的3/4字短句如我要XX,
坐唔定, 偏食, 勁固執, 情緒都麻麻, 但不是喜歡哭鬧那種,
係表達唔到發脾氣, 或者固執想要一樣野發脾氣!
1年S 位主要改善了偏食, 而家基本上咩都肯食肯試,
就算唔鐘意食佢都會食..
坐得定左, 固執減少了, 情緒OK,
表達的句子長了少少, 可以講"媽媽陪我玩砌圖"等等...
對答都有, 但好短, 如問佢頭先去左邊, 做左咩, 佢答到,
但如果問佢點解, 點樣呢D 就未得...!!
離開S 位主要係因為社交同語言係S 位的訓練仍然很弱....
所以先出I位!

我依家都係行緊呢條路,我仔又係3歲7個月入S,希望讀一年S位可以出主流。

想問你點樣幫小朋友搵幼稚園讀K2?同佢地講佢之前在S位嗎?定你選個間係I位所定無得唔收?

我仔是S 位轉 I 位的!
理論上是一定要收的,
實際上是佢IN 完你再決定是否收你!
我地前後IN 了兩次,
咁呢間I 位最終都有收我仔....
不過我揀呢間I 位事前亦做了不少功夫,
我先鎖定幾間屋企附近的I 位,
再逐間打去問他們的I 位服務及流程,
我都會問埋I 位老師的工作是否focus on 個六位小朋友,
定係還要兼任帶班的工作等等....
我亦會將個仔的情況同呢d 兼收老師傾下,
佢地的回應你大概可以觀察到老師的愛心, 專業是否與你期望一致。

有嘢想請教各位, 我囝囝現時排緊政府S位&E位, 預計仲要排多一年, 現在啱啱開始讀私人S位, 希望一年後可以入番主流K1, 保險d我係咪應該將排E位轉排番I位? (即係排S位&I位), 咁樣又得唔得呢?

上3t真係好貴, 不過如果你自己或朋友好熟小朋友的發展, 如: 言語 / 小肌肉 / 練習大肌肉的活動, 咁都可以自己教.

回復 yauman76 的帖子

其實我覺得你可以照排S 位先,
私人S 位你剛開始,
小朋友的進度還是未知之數,
過了半年你可以向私人S 位的老師及3T跟進兒子進度,
再決定是否要轉I 或E位!
我地原本係諗住比仔讀2年s 位的,
過了上學期班主任建議我地試下出i 位我地先轉的!
但記得出年3月之前你要決定 S, I or E,
因為派位好似在4月進行, 大約3月會截晒所有改動!

回復 crystal媽咪 的帖子

好矛盾!!!
排左好耐, 唔捨得放棄!!
除左覺得佢貴,
仲覺得間機構好不近人情,
佢話上四堂唔比請假, 就算病假都無得補!!!! ~_~
如果小朋友真係病上唔到堂, 就白白無左8舊水!
但有無人上過效果如何呢?

回復 01shirley 的帖子

之前睇過其他人的post, 都有講過關於step. 好壞參半, 我認為最重要係睇治療師同小朋友夾唔夾,
如果唔夾, 佢學歷幾叻都無用, 另外, 無得補堂係商業左d.
不如咁諗, 3t 當中你自己邊方面掌握得好d, 咁那方面就試下唔上step, 你自己睇書 / 上網 / 上course
鑽研, 慳返d錢之餘, 可以試下小朋友的情況.  因為好多爸媽好關注小朋友, 要比數千元上密集式的堂
都要等半年至有位, 到時坐著等只怕拖慢小朋友的進度.

回覆:01shirley 的帖子

既然排咗、等咗咁耐都係target呢個班,點解吾試吓呢? 一期好似係4堂,用1-2期時間去感受吓。

就算吾OK,你都要諗plan B。

就係好矛盾咯! 我覺得自己有d 項目都train 到,
如小肌、認智、語言, 但係無一個系統性的方向,
我只係跟佢的書本去教佢ONLY
最教唔到佢反而係社交同埋專注....
但STEP的3T 是否train 到社交同專注!!?
我又唔肯定....
定係我應該比佢試下上d 正常既興趣班, 如攀石等,
去訓練佢專注呢?苦惱!!
現在唯有諗住等9月開學同i 位老師再傾下佢應該加強邊方面!

原來係咁,我個情況同你都有D似,我地都係S轉I,4-5月打電話去STEP排SAT,呢個班主要train社交同專注,到依家仲未有位。不過,我依家都吾想要啦。因為5月收到導師意見話亞仔專注力吾太差,反而係較衝動,叫我報d ADHD嘅班比佢。剛剛開始上嘅暑假班嘅老師話佢比上年暑假醒咗好多(上年上堂係發夢),但要繼續提昇理解力,叫我同I位老師/ST 跟進。而且,近來帶個仔去公園/遊戲室玩,佢都好主動,仲識倒新朋友仔,一齊玩咗1-2個鐘,我真係好開心。不過,都係擔心.....我個仔依家樣樣有D,總之似ADHD......學你話齋,真係要同I位老師傾傾個訓練方向。

回復 Capricorn2521 的帖子

你仔情況好過我仔好多啊!!
起碼佢專注, 社交都好OK!!!羨慕!~_~
如果我仔有一日可以正常地同人玩,
我諗我真係會開心到喊!!!
BTW, 我想問你仔有咩ADHD 徵狀?行為上點衝動法?

不用比較,我個仔大你個仔成一年,9月升K3 啦。

我個仔把口冇停
個身成日郁來郁去
叫佢收拾要睇住佢做
做完一樣野,要問佢:跟住做乜呀? 否則,會飛咗去玩.....
叫佢等一陣.....就係咁同你講數,討價還價
冇手尾
要去的地方(如遊戲室) FULL咗,佢冇得玩就發脾氣,我要同佢離開現場,同佢訓話
上堂老師話佢成日好快就講答案,叫佢比D機會其他同學,佢都係咁
上堂都係周身郁
.............

Capricorn2521 發表於 12-8-21 17:06

不用比較,我個仔大你個仔成一年,9月升K3 啦。

Capricorn 你講d徵狀好似我個仔 其實我都有懷疑佢係咪有adhd。

佢把口又係無時停,唔係講嘢就唱歌,真係要等佢瞓覺先耳根清靜 成日又係郁身郁勢,食飯都要係咁提住佢坐底,無一陣又企起身,食個飯都搞成半個鐘有多,仲要我餵,細佬1.5歲已經自己食飯啦。但在學校佢又坐得好定,在家對住我做訓練就遊雲,對住佢簡直係挑戰我耐性+容忍力

01shirley 發表於 12-8-21 15:42
回復 Capricorn2521 的帖子

你仔情況好過我仔好多啊!!
shirley 你同仔仔都要加油啊!我知道由s轉i 的決定不易,當中內心的掙扎及恐懼....

既然已決定這樣走,就要做好心理準備。除了i 位要跟貼d,外援不可少,如經濟許可,俾佢試下sat吧。我都有排sat,但仲未到,雖然剛派到s 位,但如果sat有位我星期六都會俾阿仔去試的。

另s位剛開學,已經有請專家到中心舉辦音樂治療,我都有幫阿仔報名,希望開得成班。

‹ 上一主題|下一主題