用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫英幼vs培道
go

金巴倫英幼vs培道 [複製鏈接]

請問如題應揀邊間好呢?
   0    0    0    0

培道有培小...可以煩小d..但學卷制度之下...課程應該較淺..但SN係教得深..不過冇學卷多點雜費...看看妳想如何安排...^^

回覆:Christy0221 的帖子

金巴倫good!而且剛剛上次考直資的k3都好好!

金巴倫確係好好, 十卜.

回復 klm402 的帖子

金巴倫英幼話佢係首批採用Montessori, 而家己有四十年, 好似幾吸引, 請問佢在呢方面的教授, 是否維持得咁好呢?

想了解多一點, 可否分享多些. 如老師質素, 有否net, 英文每天上幾耐, 課程會否被教深一兩年? 我只想小朋友在愉快中學習.

我女女係金巴倫只係讀左兩個幾月, 但好大進步, 之前係一句英文都唔會講, 讀左金巴倫之後, 佢依家同工人姐姐係全英語對話, 我好開心女女有咁大既轉變. 相信金巴倫提供左個好好既英語環境比女女.
佢小班教學對細仔細女份外好, 呢樣都係我覺得大部份家長BUY既原因, 據我記憶所及, 佢地好似有3個NET(英), 2個NET(國語).
程度方面佢都深呀..但就唔同傳統幼稚園咁操得咁勁吧我估,
女女讀得好快心, 其實我地真係唔捨得轉校的,
老師上下,校長以至教職員, 個個都好好, 呢個都係我親身FEEL到既野.

hihi..klm402..亞囡快返學啦...我們開學了^^

回覆:klm402 的帖子

程度深但又讀得開心,那佢地會否唔多功課?照計用蒙教唔會好谷。

仲有個好處係金巴倫考得早, 得就固然好, 唔得當面試熱身. 知道好多睇左都會XXX呢個睇法, 但就係事實.

I got pretty diverse opinions.

One of my friend thinks the teachers are caring and his daughter really enjoyed the time w/ SN.

But another friend felt the teachers/principal not so nice during interview.

Hope this help.

好多謝各位意見!
咁培道除了上培小外又有冇其他優點呢?
Tks!

其實睇妳有乜要求及依小朋友性格作取向
金巴倫老師好好好,課程深,但不是狂操嗰種谷
而樓上所指的蒙教,
基本上除了蒙特梭利學校,其餘學校的蒙教,
大多是以蒙教概念啓發小朋友思考為標準
我見金巴倫課室內的教具大多都是簡單而有作啟發思考的玩具

如要求有小學Back up
選擇培幼,培幼有培小,亦有聯繫培中;
但注意培中係女校及中文中學

Christy0221 發表於 12-8-17 16:58
hihi..klm402..亞囡快返學啦...我們開學了^^

希望佢地讀書開心又醒神....唔洗我地太傷神就好了. ^^

‹ 上一主題|下一主題