用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人 ...
樓主: chichipa
go

優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人   [複製鏈接]

引用:Quote:ifmc+發表於+12-9-5+09:11+回復+yhn+

原帖由 dabbycheung 於 12-09-05 發表
街外人一面倒指責優小今次P.3縮班,純屬商業利益決定!

我想講既係,今年G12及G13全部有資格入大學既優中 ...
如果學校只顧利益,根本不應開G13,G13是優才第一屆也是最後一屆A level!以我所知今年G13的人數極小,完全不符合經濟效益。但點解學校當年仍開辦A level呢?

回覆:優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人

如果講錢,教授就唔會賣咗層樓,捐成千萬辦學咁儍啦。

回復 rogerlam123 的帖子

話說前年我做咗小一簡介會義工,其中有個家長問我:學校會唔會有咩後台,有人捐錢呢類,可以更多資源?
好多時話人地可以俾咩你,不如話你可以俾咩人啦..
再來,要攞資源都好易啫,肯付出就有收穫,小朋友進取獲獎學金..要似超名校咁多資源,
你首先都要付出相對的學費同代價,
要求別人困難,要求自己相對容易,何不要求自己呢???
任何事都要講著數,咁養個細路好著數???不如唔生

deelokbu  非常同意  發表於 12-9-25 12:21
rogerlam123    發表於 12-9-7 20:07

醒目開學勳章

20061101 發表於 12-9-6 18:03
Please don't mind, as DBS wouldn't care about it.

DXX 唔care的話,今年就唔會炒了咁多老師!

........(Deleted)

AFSL2007 發表於 12-9-7 13:25
我想沒有一間學校是完美的,有優點也有缺點,作為家長,我會欣賞優點,也會努力同學校溝通希望學校改善缺點 ...

同意!

在公開論壇上對學校單方面不負責任地指擇,對校方係非常唔公平的。

2013小1, waiting list 仲有冇機會入讀呢?之後既面試仲大競爭

First waiting 有機,waiting難了

YY Mom :-D

今年為了臨時加一班小一,令三年班变大班,搅到好似幾大件事,所以今年唔知仲会唔会开多一班?

回復 rogerlam123 的帖子

其實如果總班數不變,2013/14年小一可能只得3班:

2012/13 - G1 x5, G2 x4, G3 x3 共12班
2013/14 - G1 x3, G2 x5, G3 x4 共12班

除非2013/14 G2或G3 又玩縮班,G1 才可維持 4班,所以明年小一收生情況實在難以估計!

rogerlam123  唔可能3班, 對將來升中人數影響太大, 因為中學部一向想盡量收優小學生. 相信校長會想辦法加班加人手.  發表於 12-10-1 11:25

回復 chichipa 的帖子

你唔知校長不嬲都係善變嘅咩? 出年計劃係點, 佢自己都唔知啦, 因為今日諗好咗, 聽日起身後又會改變主意, 所以唔使估, 因為佢自己都估唔到自己會點諗.

唔夠課室, 咪將一d房改建囉, 甚至加建 (禮堂有咁多地方, 況且將軍澳校舍都係咁加建啦), 反正佢覺得冇嘢係唔得嘅!

回復 fattyboy 的帖子

fattyboy, 我見你咁清楚優才,想問你,以住waiting 可以入讀既機會有冇呢 ?謝謝 !

fattyboy  我講嘅係事實,校長想法經常轉變,好難估到  發表於 12-10-1 23:43
rogerlam123  我估計他們間的問題, 非三言兩語可和解.  發表於 12-10-1 22:49
chichipa  我唸 fattyboy 關心校長多過學校!  發表於 12-10-1 13:31
‹ 上一主題|下一主題