用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人 ...
樓主: chichipa
go

優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人   [複製鏈接]

回覆:null

開5班唔係壞事,最緊要係要保持小班。不过唔知夠唔夠地方用?

今日會後有幾位家長問校長有關來年課室問題,校長話旺角校舍仍有地方可改建課室。
估計今年縮小三只是因為時間緊迫而出此下策……希望往後家長會更密切注意而校方亦會更早作出周長計劃和配套吧!

fattyboy  "校方亦會更早作出周長計劃和配套吧!"--如果做到, 就不是陳校長的作風了.  發表於 12-9-1 22:10

Fatty boy, 既然你咁了解陳校長的作風,我想大家也很有興趣知道你是誰,請快快出來表明身份,指點我們這些新仔吧!
否則你不斷針對,又冇實質證據,我地呢啲新仔都唔知點信你喎!

rogerlam123  唉! 如果係現職員工就快快轉工"脫苦海"算啦, 如果係已離職員工就忘記過去, 展望將來, 明天會更好, 希望下個校長會更好.  發表於 12-9-2 00:43

引用:Fatty+boy,+既然你咁了解陳校長的作風,我

原帖由 yhn 於 12-09-01 發表
Fatty boy, 既然你咁了解陳校長的作風,我想大家也很有興趣知道你是誰,請快快出來表明身份,指點我們這些 ...
Agree!

回復 yhn 的帖子

今次小三縮班事年已證明校方完全沒有尊重家長的利益, 違反對家長的承諾, 只顧學費收入, 可見學校管理真的混亂.

iamderek  又係新用戶?!請問可否利申?  發表於 12-9-5 09:48

咁我又覺得無咁嚴重。

ifmc 發表於 12-9-5 09:11
回復 yhn 的帖子

今次小三縮班事年已證明校方完全沒有尊重家長的利益, 違反對家長的承諾, 只顧學費收入,  ...

街外人一面倒指責優小今次P.3縮班,純屬商業利益決定!

我想講既係,今年G12及G13全部有資格入大學既優中學生(包括只入HD果班),校方每位學生一律獎勵$3,000獎學金,試問有幾多間直資學校做得到?!

回復 dabbycheung 的帖子

我覺得要經一事長–智, 多溝通少誤會就可避免再發生同類事件

回復 dabbycheung 的帖子

咁好嘅!

dabbycheung 發表於 12-9-5 12:35
街外人一面倒指責優小今次P.3縮班,純屬商業利益決定!

我想講既係,今年G12及G13全部有資格入大學既優中學生(包括只入HD果班),校方每位學生一律獎勵$3,000獎學金,試問有幾多間直資學校做得到?!
...
Of course not for SPCC, DBS, Good Hope, Heep Yunn ......... They have so many students entering the degree programmes.

20061101 發表於 12-9-5 15:57
Of course not for SPCC, DBS, Good Hope, Heep Yunn ......... They have so many students entering the ...

我所指既直資學校,係同類型既新派直資中學!優才又怎敢高攀同呢D超級名校比???????

醒目開學勳章

引用:Quote:dabbycheung+發表於+12-9-5+12:35+街

原帖由 20061101 於 12-09-05 發表
Of course not for SPCC, DBS, Good Hope, Heep Yunn ......... They have so many students entering the ...
DBS今屆DSE有3322入場券的考生只有6x%, 但GT有7x%喎!

rogerlam123  今年成績唔太準, 有些學校(&學生)唔太適應個新遊戲. 過兩年會唔同哂. ( DBS始終會係DBS )  發表於 12-9-5 22:16

其實有D搞笑,優才不是一間商業機構,怎會想收多D學費為賺錢?收多D學費咪放多D資源在學校學生身上囉。校長老師又無佣分 。
所以我唔明為何要咁樣指責學校。

SumSumBB 發表於 12-9-5 18:27
DBS今屆DSE有3322入場券的考生只有6x%, 但GT有7x%喎!

It is not fair to DBS if you only take its DSE results for comparison.  Some of its IB students had done an excellent job.

poonseelai 發表於 12-9-6 13:03
It is not fair to DBS if you only take its DSE results for comparison.  Some of its IB students had done an excellent job...

Please don't mind, as DBS wouldn't care about it.

回覆:SumSumBB 的帖子

if so, why do the school increase the fee of primary 3 ?

rogerlam123  $2800x11months, 我覺ok喎.  發表於 12-9-6 19:26

其實小一至小六學費一早已公佈了,並無不妥,和縮班也扯不上關係。

學校網頁一直有列出各級學費,小一小二一樣,小二小三一樣,小五小六一樣,唔關縮班事。

引用:其實有D搞笑,優才不是一間商業機構,怎會

原帖由 janicetsang 於 12-09-06 發表
其實有D搞笑,優才不是一間商業機構,怎會想收多D學費為賺錢?收多D學費咪放多D資源在學校學生身上囉。校長 ...
一早係網上寫明,小一報名表上面都有。經濟有困難都可以申請資助。某些偏激人士,不停唱黑學校,如果子女正在就讀,有不滿應向學校反應。得不到解決,在上面唱都冇用,影衰自己小朋友啫。

muichujamie    發表於 12-9-7 11:48
dabbycheung  1000000%agree!!!!!  發表於 12-9-7 09:09

回覆:leahchang 的帖子

我想沒有一間學校是完美的,有優點也有缺點,作為家長,我會欣賞優點,也會努力同學校溝通希望學校改善缺點。我想如果仍然達不到自己心目中要求,便應快快考慮幫小朋友另覓理想學校。我覺作為家長,沒必要歌頌學校,但也應學懂欣賞;見到有不妥善的地方,要向學校提出,反應在這公開的討論區,也應將資料完整公開,讓其他關心學校的人自行分析,我覺才是理性和公平的做法。

muichujamie  正正正!  發表於 12-9-7 13:38
ifmc  absolutely agreed!  發表於 12-9-7 13:32
‹ 上一主題|下一主題