用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人 ...
樓主: chichipa
go

優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人   [複製鏈接]

muichujamie 發表於 12-8-27 15:14
回復 iamderek 的帖子

96? 小四仲有咁多人?
我記得小兒的級別年年都有9x人,所以我最初好奇怪點解小三得咁少人。

舊年G1我呀女果班都係得22人, 今年1個轉左校,1個跳左班,得20人升小二。其他班就多D學生。

醒目開學勳章

引用:回復+iamderek+的帖子 舊年G1我呀女果班都

原帖由 muichujamie 於 12-08-27 發表

舊年G1我呀女果班都係得22人, 今年1個轉左校,1個跳左班,得20人升小二。其他班就多 ...
得20人一班,即全級小二最多86人。

muichujamie  total 87人  發表於 12-8-28 00:01

醒目開學勳章

引用:回復+iamderek+的帖子 舊年G1我呀女果班都

原帖由 muichujamie 於 12-08-27 發表

舊年G1我呀女果班都係得22人, 今年1個轉左校,1個跳左班,得20人升小二。其他班就多 ...
驚唔驚明年你們也要縮班?

回覆:優才可能不再是小班,小三縮班,每班由21人變27人

都係唔明,小一五班 120人,咁一個都唔走既話點算?小二變成四班每班30人?小二升小三又冇人走咁又點算?

Miranda :-D

醒目開學勳章

引用:都係唔明,小一五班+120人,咁一個都唔走既

原帖由 mirandalpl 於 12-08-27 發表
都係唔明,小一五班 120人,咁一個都唔走既話點算?小二變成四班每班30人?小二升小三又冇人走咁又點算?

...
86除以3,即每班28-29人,今年小三也28人一班。
但總有人留班/轉校的,所以應不會去到29。
但我希望的是,GT變返以前的GT,實踐返不多於24人一班的真正小班教學。願明年升小三的不用縮班、升小四的變返四班,衷心希望!

呢個都是我的希望。今次雖沒影響到我,但我也感到有點擔心。

回復 SumSumBB 的帖子

我覺得好大機會囉,做得一年,第二年都可能會。我係極度唔想,但都會尊重學校的決定.... 鬼叫我同呀女都好鐘意學校咩.......

今年G1收120人,走一成之後就縮成四班每班27人,不是G2就是G3時候,學校好大機會放棄每班不多於廿四人的政策,今次G3可以廿八人,日後級級也可以,學校第一特色話變就變,校長常言要家長清楚學校教學理念,現在我也糊塗了。

fattyboy  總知我知道佢地原先計劃係超過24人, 但開學前後可能有學生退學, 最後變番24人都唔定.  發表於 12-8-29 07:27
aleelee  fattyboy,你點知道架?點咪收多好多.  發表於 12-8-28 18:54
fattyboy  今年小一點只收120人, 每班都超過24人. 校長自己都不清楚學校理念, (或者他根本一向都是搖擺不定吧), 怎叫家長清晰?  發表於 12-8-28 13:56

RSZ 發表於 12-8-28 12:35
今年G1收120人,走一成之後就縮成四班每班27人,不是G2就是G3時候,學校好大機會放棄每班小於廿四人的政策 ...

今日看過分班紙, 收了 123人, 三班 25人 !

fattyboy  已經比原先少了幾個,還可說不超過24人的小斑嗎?  發表於 12-8-29 17:05

邊份?

貼了在禮堂牆壁上

怪不得陳校長這麼重視"善用資源"了, 原來他是工商管理碩士!

http://www.giftedcouncil.edu.hk/smallclass/teachers_profile-2.htm

rogerlam123  社會上人人都懂得化怨氣為力量, 這個夢實在太美好 !!! 不過我都非常讚成放下屠刀 !!!  發表於 12-8-30 21:31
yhn  我只是路過,見大家只是以事論事,對事不對人,敢問fatty兄你為何下針對着校長呢?既然你有咁多內幕消息,似是局內人,不如化怨氣為力量,幫大家做點事吧!   發表於 12-8-30 18:35

回復 fattyboy 的帖子

rogerlam你言重了, 我沒有屠刀, 怎去放下呢? 況且令人產生怨氣的人不是我.

小兒已在優才上了兩天課,感覺良好,開心到不得了。
雖然小兒也被編入了廿五人的班(暫定),的確有點突然,也有點擔心明年的安排……但最重要是小兒遇上了很好的老師,真心希望九月一日能落實那位老師做他的班主任!

就我所見,小一的家長個個也很和善和有教養,心情興奮的跟孩子在新學校四處探索……戴主任和陳主任大汗疊細汗的落力招待家長小孩………校長精神奕奕的跟新生訓話,家長們均報以微笑……

老實說,可能家長們心裡也有不少疑問,甚或有根刺,但誰又忍心破壞孩子期待已久的小一美麗境像呢!大家多點欣賞,少些怨氣吧!為學校多建美譽,孩子也會更自豪呢!

回覆:yhn 的帖子

小兒今年G6,每班也只是21至22人。對學校突然改收5班G1及縮減G3變3班,實感驚訝!優小近年有不少負面新聞,但從未想過會影響小班教學,真的遠離了當初的承諾!希望學校收到家長意見,可以明年有所改善!學校課室不足,不只是旺角校舍,將軍澳校舍也逃不過這問題,每年校舍都有改動,今年的有蓋操場因加建中學部接待處變小了,証明中學部課室不足。

謝謝AFSL2007的資料,現在小兒廿五人一班,我也不知道若果明年卅人一班我是否接受得來,所以在這一年我們要跟校方好好溝通,積極爭取!現在已是優才一份子,無論如何我也不會打沉自己坐着的船,大家一起努力吧!

回覆:yhn 的帖子

在優小最後一年,雖然學校的政策多不會因家長的意見而即時更改,但眼見校方曾兩次予意見後一年學校也有所改動,所以請家長繼續向學校反應及爭取,說不定明年會回復舊貌。

校長係小一迎新日講左今年的小一會一路保持五班,收左咁多人亦因今年無乜家長收左吾讀,(即使要上講座), 比D時間學校喇。

好同意KnN!
校長話之前有太多人hold住啲位唔出現又唔肯退學,所以今年攪一系列家長講座減少泡沫,但今年家長太有誠意,排除萬難爭一學位,結果要開五班,所以好有信心可以keep住五班。
‹ 上一主題|下一主題