用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 芭蕾舞必須脚套沙包練脚力???
go

芭蕾舞必須脚套沙包練脚力??? [複製鏈接]

朋友的女兒今年8歲, 今年考完2級試, 現在開如3級.  老師叫朋友買2個各自1磅的沙包綁在脚上練舞.  朋友想知是否真的這樣才能跳得好.

我問過我第二個朋友, 他是健身教練, 他認為朋友女兒太細, 脚未發育完成, 過早用沙包會使小朋友停止長高, 體育用品公司老細寧不賺餞都不買沙包給朋友的女兒. 我第二個朋友說體育用品公司老細有良心, 芭蕾舞老師大作弄.

朋友好puzzle, 想知過來人, 芭蕾舞老師或芭蕾舞學生的意見 - 朋友的女兒應否用沙包?

Thanks a million in advance for your advices.
   0    0    0    0

無聽過喎! 而且芭蕾舞要跳得好, 係要練好 core (大致指腹部肌肉), 簡單黎講, 唔好用隻腳負上身既重量, 咁先可以跳得高, 同做到快既動作. 如要做阻力訓練, 應使用 elastic band 或 fit ball. 樓主, 係邊間咁講呀?

回覆:tws2010 的帖子

我兒九歲半,考完4級,開始學緊5級,老師都冇講過要用沙包喎,淨係叫我仔游多D水來練氣練力。

回復 tws2010 的帖子

我女11月便考IF (intermediate foundation), 老師都冇講過要用沙包練脚力wor

引用:朋友的女兒今年8歲,+今年考完2級試,+現在開

原帖由 tws2010 於 12-08-14 發表
朋友的女兒今年8歲, 今年考完2級試, 現在開如3級.  老師叫朋友買2個各自1磅的沙包綁在脚上練舞.  朋友想知 ...
請問你朋友女在那裡學?

我是RAD持牌教師,教了十多年,從釆
來唔會叫小朋友,lower grade學生咁做。
(大的Major學生另計)
咁細個,根本未有咁能力做負磅訓練。壞了腳就慘。
而且得G2G3,saute,galop,jete,pas de chat......洗幾大力去跳呀。

有聽過, 但唔係咁細個

Chowying 發表於 12-8-14 21:44
無聽過喎! 而且芭蕾舞要跳得好, 係要練好 core (大致指腹部肌肉), 簡單黎講, 唔好用隻腳負上身既重量, 咁先 ...
忘了講, 我自己考了 Adv (Rad) 都無用過沙包.

多謝各位的意見, 我會轉告朋友,

朋友女兒不是在什麽出名地方学, 老師亦說為練脚型.

好彩你週圍問人,吳係小朋友整親或影響長高就慘啦。

I haven't heard about that after working with some ballet teachers for years.

回復 Jane1983 的帖子

Agreed!  朋友告訴我他的女兒驚咗上堂, 驚老師責備, 講真, 最怕老師唔pro, 連累小朋友

My another friend checked with RAD.  This is their reply

"RAD does not endorse the use of sand bag."

再一次謝謝咁多位寶貴的意見, 學費比咗都希望老師杓相對付出, 我好少勞氣, 但真係睇唔過眼.
‹ 上一主題|下一主題