用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 help....please
go

help....please

小兒今年2 years old, 現在返N1班, 現在還在說BB話, 在上課時小兒不受控制週圍跑不聽從老師的指導, 老師說故事其他小朋友座定定, 而小兒不專心週圍望撩其他小朋友談話, 其實小兒是否過度活躍及自我中心, 各位媽媽我應如何教導他, 而快要報K1班應找什麼類型學校適合他, 請給寶貴意見, 謝謝.

2歲周圍走真係正常,同一班可能有d係女仔有d大過你個仔,所以佢地會成熟d「定」d!

有冇過度活躍唔係呢個年紀講,起碼都要去到6歲左右先可以真正判斷到!

但你話邊度學校適合你個仔,我覺得要睇番你小朋友性格!
好似我個囝,又係冇時停,我會揀活動教學既PG同埋KG比佢!

回復 momobaby1123 的帖子

兩歲仲講BB話, 你有冇同佢講多D野, 咁健康院有冇咩advise?

回覆:help....please

兩歳講bb話好正常,好多小朋友都坐唔定,剛剛開學好正常呀。

我個囡都係坐唔定架, 連story time都要企係到聽.
其實兩歲好細個0者, 可能只係活潑D.... 如果佢有問題, 老師一定觀察到, 唔好擔心.

momobaby1123 發表於 12-8-14 20:47
小兒今年2 years old, 現在返N1班, 現在還在說BB話, 在上課時小兒不受控制週圍跑不聽從老師的指導, 老師說 ...

兩歲講bb話都好正常,不過就真係要多d同佢傾偈等佢詞彙多些。如果你真係好擔心個小朋友有無過度活躍,只要你唔係強國蝗蟲,我鼓勵你可以電健康院book見醫生,醫生可以俾個評估你個小朋友架。我有個街坊個女又係咁,媽媽擔心去左見醫生,醫生話好正常,只係活潑遮。

我仔都係2歲先開始講單字..而家3歲半已經追返晒..係咬字未係好正..

我個係大B..返N1時已經2歲半..比較會聽指令..
開頭都擔心佢四圍跑..因為佢pg係坐唔定..一捉佢坐就大叫..我都擔心過佢有ADHD..

不過佢返左幾個月N1, 老師就已經話佢無四圍走, 坐得好好, 我睇學校相, 見佢真係個pat係掂住張椅..但就小動作不斷...2~3歲人仔, 仲要係男仔, 我覺得算係咁啦

唔需要太過緊張,小朋友只係2,3歲人仔,同埋都係剛剛返學,對身邊既人和事充滿好奇。放心如果真係有問題老師會同你講,同埋咁細個冇咁快睇到係咪過度活躍!!!唔好太快擔心

回覆:momobaby1123 的帖子

自我中心係一定,2歲人仔仲未識社交,正常。另過渡活躍,會睇得出ga老師。你細佬有無同人眼神接觸,或鍾意或對重複發生既物件有興趣. 我都係聽過教特殊學校既老師講。

有D小朋友真系會好動,不用擔心,但BB話,你自己都要避免同佢講,慢慢都不會再講,小朋友都喜歡跟大人

回覆:迷你大人 的帖子

死啦,我女都係呀,其他小朋友坐定定聽故事,係她未到一分鐘就週圍走搵嘢玩了,唔知點解,煩

same here.

thank all.........

我就覺得要表明你獎 與罰.  如果個個坐定定聽書, 那小朋友做不到, 就要同佢講 罰, 輕打兩下手拍.   當佢坐定定做對了, 要讚佢.   這樣才是方法教小朋友, 如果認為正常就話下兩句, 由得佢, 最終都係苦了家長自己.