用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一會俾零用錢嗎?
go

小一會俾零用錢嗎? [複製鏈接]

如題...

0    0    0    0

會, 自己小時候都有.

No. My kid takes school bus and i prepare the snack for her.

No, I also prepare snack for child.
He can tell me what he likes or needs for sharing.

Yes, I do.  像徵式樣 $2一個星期

太少.....點教佢儲蓄,,,,比家用....做善事....購物?
我比$5/DAY ...朋友就話太多

no, my daughter's school doesn't allow junior students to buy anything so she needn't any money. But we will give her money to save in the piggy bank from time to time.

貢獻勳章

基本上,小一的同學係無需要用錢,甚至有D學校係唔比小一買嘢食。你諗吓,小息得嗰十幾二十分鐘,排得隊去小解,都無時間啦。一陣跌埋仲無謂啦!

另一方面,有人話可以比少少零用錢個小朋友,教佢學習儲蓄。呢樣就隨你喜歡啦。我自己就在個仔小三時開始比,象徵式每週十元,等佢儲起,用來買心愛的物品 (其實買親嘢都係我比錢!)

我的小朋友也是小二才給每天$1的零用錢,一星期才發一次, 待他可習慣儲蓄的概念, 另外可令他初步認識物件的價值, 已一年了, 他已明白什麼是儲蓄及物價高昂(肉赤).

No. Why give money?  His school has no canteen.  He travel by school bus.  School principal also not encouraged to let the kid take money to school.

我幾意外咁多家長唔俾一年級零用錢,阿囡學校有小食部,校長話可以帶零用回校,但每日以十元為限,我從未主動給小一女兒零用錢,但上學一段時間後,佢見其他同學可以去小食部買嘢,試過問我攞五元,我問明原因後都有俾.個人覺得可以試吓俾,現代人用電子貨幣多(八達通),小朋友使用碎銀的機會少,其實到數學科學習貨幣時有影響,俾佢試吓用五元硬幣買嘢,然後找錢,可以當學習,當然,家長在放學後帶小朋友上街亦可以咁做

唔會, 中一才開始有零用錢, 但不多, 因為基本上一般交通/文具/及必需的用品我們都會買給他.

我覺得訓練小孩的理財既念不一定要給太多錢他花, 反而大人的用錢態度和方式對小孩有潛言默化的影響.

我地俾咗兩年,開始時大仔P2, 細女 K2, 每人每星期五蚊。我希望趁佢地細個,建立好嘅習慣同觀念;細個開始閱讀,細個開始有禮貌,細個開始有正確理財概念。
佢地個錢箱有三格,分別是:儲、捐、用。專登俾五蚊散銀,等佢地唔可以三格均分,每次要唸唸自己想邊格入多啲,邊格入少啲。

我會比 $10/星期, 學校有兩節小息, 我只會預備一節小息的食物, 如果佢第二節真係肚餓, 都有錢去小食部買件三文治.

koller    發表於 12-8-20 09:47

我諗會比$5-8 一日. 有邊個小朋友唔想小息試下買下零食?  自己細個唔夠錢買, 成日好 "恨"人地有錢買.  攪到一放小息時唔係太開心羅.  所以我唔想我個仔女行返我條舊路.   加上要教佢地要儲錢習慣, 不可隨意亂洗錢. 我諗問題不大..

No.  He brings snacks to the school.  No chance to use money.

mandy304 發表於 12-8-20 12:06
我諗會比$5-8 一日. 有邊個小朋友唔想小息試下買下零食?  自己細個唔夠錢買, 成日好 "恨"人地有錢買.  攪到 ...

我同你個CASE一樣, 多至10元, 少至5元, 當然都係佢開到口我先會比, 同埋多少都要同佢講下道理先~
比如, 媽咪爸爸搵錢好辛苦架, 你就唔好咁大洗, 要學識剩下錢...等等, 我個小朋友都受既~
‹ 上一主題|下一主題