用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教面試時小朋友服飾
樓主: fa01
go

請教面試時小朋友服飾

上年我個都係幾件恤衫+長褲(卡其色多), 同埋帶多一套備用, 上年yw下大下雨, 好彩有帶多一套, 不過鞋就冇...

好怕小朋友穿西裝, 好鬼over..

引用:上年我個都係幾件恤衫+長褲(卡其色多),+同

原帖由 HaYi 於 12-08-15 發表
上年我個都係幾件恤衫+長褲(卡其色多), 同埋帶多一套備用, 上年yw下大下雨, 好彩有帶多一套, 不過鞋就冇... ...
多謝提點!

HaYi  另有d一日走幾場, 身水身汗, 帶多一套另有好處唔會污糟同有味..  發表於 12-8-15 19:42

我又冇乜見過著西裝,不過打bow就有。

HaYi  有架, 見個d 通常是冷時當外套.   我prefer 穿背心+外套, in 時小朋友只穿背心入課室, 外套家長拿住, 好似smart casual 些..  發表於 12-8-15 19:40

回覆:請教面試時小朋友服飾

回覆:Charlotte_mom 的帖子

咁如果in聖喇拔, 男仔係咪要formal 恤衫、西䃿加皮鞋,父母都要formal dressing 呀?咁會唔會名牌會好D?

引用:拔拔...+上年in+過,+個個小朋友都盛裝出席,

原帖由 winnie@pooh 於 12-08-14 發表
拔拔... 上年in 過, 個個小朋友都盛裝出席, 一定要shirt, 絕不能牛仔褲及波鞋... 上年我一去到排隊, 我目定 ...
衣著斯文整齊,正如自己見工一樣,但不需要名牌晚禮服,學校問坐什麼交通工具來,只是想了解一下小朋友的認知和表達能力,何況校方最怕就是上下課時的私家車龍,一向給校車優先上落,你想多了。

咁如果男仔打呔或者打bow呔會唔會太誇呢?

monsterparentss  上年識個同學仔,媽咪幫佢打呔,入去in時仲好整齊,正完出嚟條呔歪晒,件衫仲走晒出嚟,佢媽咪見到個心跌落咗谷底!  發表於 12-8-16 15:35
HaYi  我覺得Bow Tie / Tie 都有少少誇, 穿好款好料的襯衫已夠..  發表於 12-8-16 13:16

D 小朋友有時要係操場等候排隊, 又要行樓梯上課室. 打呔或者打bow呔都好熱喎, 我覺得整齊便可以.

引用:最攪笑既,係有offer後,+開學日d公子哥兒+媽

引用:就快有得見的某男校,千祈唔好着甘靚叮硬,

smart casual
衫:兩件polo shirt 1藍&1白
褲:牛仔褲
鞋:波鞋

lhingw 發表於 12-8-15 20:33
咁如果in聖喇拔, 男仔係咪要formal 恤衫、西䃿加皮鞋,父母都要formal dressing 呀?咁會唔會名牌會好D?

...
上年去左十幾間, DB / CKY 家長最 formal (冇去 SPco-ed, 聽說仲勁..) ,
名牌個D料/ cut 可能好些, 我見過有D穿的襯衫好似是學校的白色個件, 鞋就穿黑皮鞋, 我覺得唔太好..

其實男仔都係易些, 我個穿有些款 / detail 如 淺色間條..)的襯衣 , 卡其褲, smart casual 鞋 (冇公仔, 非波鞋)

女仔我見有好多人穿到似做花女, 其實要考慮下學校的類形是想要好 lady 的女仔定比較活潑的去選款.

同埋連身裙好易撞款, mix match 上下身會好d

醒目開學勳章 王國長老

點評Unclejt  又唔好話個個都係咁,我相信你就唔係啦!  發表於 昨天 00:11

哎呀, 曾經小女都扮過公主去聖喇拔朝聖架

醒目開學勳章 王國長老

HaYi 發表於 12-8-16 13:24
上年去左十幾間, DB / CKY 家長最 formal (冇去 SPco-ed, 聽說仲勁..) ,
名牌個D料/ cut 可能好些, 我見過 ...

我就正正去過co-ed, 的確, 一整場都係花仔花女! 自己想像吧 (否則finding nemo父子裝點殺出重圍, 成為我心中既經典呢)

HaYi 發表於 12-8-16 13:24

我認為smart casual ok喇。
上年仔仔著polo shirt/格仔裇衫+長褲。
我個人就接受唔到jeans。

我上年去co-ed見到有踢死兔呀

monsterparentss    發表於 12-8-16 15:37

Charlotte_mom 發表於 12-8-16 13:51
哎呀, 曾經小女都扮過公主去聖喇拔朝聖架
真係好鬼驚d公主上身....著到成個cinderella咁, 唔通老師考掃地洗地咩?!

YuiYui117    發表於 12-8-23 16:02
HaYi  可能做drama 不用換衫..  發表於 12-8-16 16:45
monsterparentss  笑咗!   發表於 12-8-16 15:39

silvia_ng 發表於 12-8-16 14:26
真係好鬼驚d公主上身....著到成個cinderella咁, 唔通老師考掃地洗地咩?!
聖喇拔真係好多公主

引用:Quote:lhingw+發表於+12-8-15+20:33+咁如果

原帖由 HaYi 於 12-08-16 發表
笑C我,
其實當年我帶大女考名龍校時,都見唔少"美女公主",佢地得唔得我就唔知,但我阿女就著得casual又帶點formal,結果得左!

HaYi  casual 又formal good ah ! 女仔 look 能幹好過宮主..  發表於 12-8-16 16:49

Last year, Chikendxxk has produced a very formal navy blue one-piece dress.  I have seen at least 8 girls wearing the same piece for DGJS interview in the same session.  The same dress also appeared in many other private schools interview too.  I guess many parents should know which one I'm talking about

dindin123  Yes , I also see this , most of the girls wearing the same blue dress in dg and gh  發表於 12-8-17 23:29
HaYi  I saw too, so I suggest girl should consider the upper and bottom mix and match type  not the whole piece dress, to avoid this possibility  發表於 12-8-16 17:02