用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學真的會有人跳班?
go

小學真的會有人跳班? [複製鏈接]

純好奇問:

留班就聽得多, 反而是不是有小學真的容許小朋友跳班? 你哋小學有沒有人跳班? 每間學校每級都有頭幾名, 响咩情況下學校會俾人跳班?  其實咁會唔會令小朋友面對極大壓力, 跳了後成績滑落?
   1    0    1    0

新聞有報道, 要不然何來十四歲考DSE?

Yes, Private and DSS allowed school
It is allowwed for jump in any level.
You can jump full leve or by subject.
P2 jump to P4. or p5 to S1
P3 jump to P5, and some subject jump to S1

回復 點算好 的帖子

This is a boy from DBS,
P6 to S2, then S2 to S6.

sampapa 發表於 12-8-14 13:44
Yes, Private and DSS allowed school
It is allowwed for jump in any level.
You can jump full leve or  ...

如果是個別科目好像除有DSS或是Private, 記憶中某些官津校也是有的.

k_lego    發表於 12-8-15 00:25

除非孩子的資質跟班級所授的課程程度相差很遠, 否則還是讓孩子遁步漸進為佳.  我想大部份資優的小朋友, 不會是所有科目資優的.

回復 Meikin 的帖子

同意啊!

從來都無諗資優+跳級. 最緊要開開心心學習. 不要學壞, 成績中上ok.... 反而希望小朋友健健康康成長.   

通常跳班果D,都要在假期學番跳左的知識。比如說,個小孩子係聰明小三已可明白小五的課程,但如佢就咁升小五,就miSs晒小四的知識特別是數學之類每一級都有基礎野。所以個小孩子要跳級,暑假就要自修小四知識之類。
咁辛苦,我就無興趣。等個小孩子循規序漸進,不止知識上,心理上,同同學的友誼都會發展得好D!個人意見only。

susuwai  agree  發表於 12-8-15 03:05

學習可以終身, 但童年只得一個, 過咗去就冇得返轉頭.

michellebaby    發表於 12-8-17 12:56
點算好    發表於 12-8-14 23:39

回復 mandy304 的帖子

我有位同事的兩位公子都是資優兒童, 由於對某科目的天資較同齡為佳, 上堂成日覺得悶, 成日攪事, 鑑於該校不容許跳級, 結果幾經辛苦, 轉咗去其他學校跳級, 但語文方面又跟不上, 上堂又開始無心機, 搗蛋.   
同事廢盡心思, 學期末訂定下年的課本, 趁暑假找補習社聘請專人, 星期一至五(好似番學一樣)為兩個囝囝教授該學年全年的課堂, 打咗底先, 咁佢哋開學上堂先有心機聽書.  睇見我同事跟兩個仔鬥智鬥力咗好幾年, 今年終於守得雲開, 說他們在小學的情況尚好, 受控且跟得上了, 都替她高興.

咁其實妳同事的小朋友主要都是反映在數學方面, 咁語文是要浸的, 豈不是年年暑假都要補餐死? 但其實除了智商高, 社交會唔會和其他孩子一樣?

有時我覺得小朋友跳班早入大學都未必是一件好事.  早幾年有個女仔十四, 五到考到九優, 中大收讀醫科, 但讀了幾年知道自己唔喜歡而轉了心理系.  其實如果她當年是正常年紀入大學如18, 19 左右, 成熟些, 可能唔駛轉咗一圈... 到後來原來都是同其他人同一出發點.

成長每個階段都有每個階段的樂趣, 早讀完書會唔會早完結童年和青少年最美妙的光景?

引用:咁其實妳同事的小朋友主要都是反映在數學方

原帖由 孺子牛 於 12-08-15 發表
咁其實妳同事的小朋友主要都是反映在數學方面, 咁語文是要浸的, 豈不是年年暑假都要補餐死? 但其實除了智商 ...
很多時這些孩子都有行為上的問題。至於閣下提到的那位小女生例子我有別的意見。我覺得某程度上她仍有選擇的空間才會這樣。我相信以往及現在入大學選科很多時候都不知道自己是否真的喜歡。只是很多人萬一選錯沒有什麼轉軑的空間吧了!

回復 孺子牛 的帖子

她的兒子資優在數學和英文, 但中文(尤其是涉及沒興趣的科目/知識)就很不理想.
係呀, 他們今個暑假都有預課, 但已經沒有之前咁辛苦了, 可能是小朋友已調較了心理吧.
所以我都只願小兒成績中規中距 (最多中上), 但身體健康, 學習人心愉快算了!

回復 Meikin 的帖子

世上係好公平, A君有這樣科目的資優天腸,  另一科目未必如願, 甚至更差.  
那資優是好是壞 ?? 我真的不知如何回答. 見仁見智.  

簡簡單單, 就是美了.   

回復 mandy304 的帖子

同意, 簡單就是美!  開心快樂其實可以好簡單.
無論孩子是龍還是蟲, 在父母心中都是自己最愛的孩子.  相信如果能讓孩子知道/感受到這點, 他們就會有強大的backup去迎接生命中每個挑戰.

我覺得個別科目叻的可以讀高幾級是好事, 小朋友有挑戰才學得有趣, 但跳級就真係要睇其它方面, 尤其是自己心理及朋友交往可否配合到.

引用:純好奇問:+留班就聽得多,+反而是不是有小學

原帖由 孺子牛 於 12-08-14 發表
純好奇問:

留班就聽得多, 反而是不是有小學真的容許小朋友跳班? 你哋小學有沒有人跳班? 每間學校每級都有 ...
我同事個女資優,小三、小四老師都勸佢跳級。直資校。

同事同個女商量後決定唔跳。因為女女話:「書我可以自己讀快d,但係跳左級我就唔可以體驗唔同年級的生活,無得經歷人生的每一過程。」

果然資優!

michellebaby  個囡囡好識諗啊~   發表於 12-8-17 12:57
魚兒小寶貝  叻女!  發表於 12-8-16 02:19
Meikin  犀利!   發表於 12-8-15 22:40

我都問過朋友同一個問題, 我朋友屋企人個個都好風趣幽默, 轉數又快...朋友話當然有, 佢家姐阿哥三十幾年前讀小學津校都係跳班...果時佢地冇錢冇支援, 完全靠自己, 所以真係幾叻...當年佢地屋企好窮好窮, 背景又複雜...家長最開心係讀書年期短左, 駛既錢少左...阿哥讀到F4就要出黎做野, 家姐都只係讀到中五, 阿哥依家做緊CEO住太古, 家姐做家庭主婦, 教到兩個女好叻.
‹ 上一主題|下一主題