用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鱼与熊掌,比你會點揀?
go

鱼与熊掌,比你會點揀? [複製鏈接]

難題,煩死人!

一間我至愛,但校車放學點都唔肯送去離上車站2-3分鐘車程的補習中心(只有呢間有接車服務、收費平,千辛萬苦才找到),加錢都唔制,激死!另一間我冇甘心儀(剛收到後補offer, 考慮中),但勝在近屋企,唔洗坐校車,附近有補習社肯到校接放學。

一心諗住讀至愛,乜費都交晒,交校車費時問過,話到時可以再傾放學安排,點知今日同佢傾,一口say NO,仲串到話退返錢比我,我未趕得及返應,佢巳cut左我線。

選前者的話,我相信冇乜機會返到工,代價好大,萬一有經濟危機…..我又實在不想再請工人,怕了,而換來的是一條龍升中;若選後者,對我來說較有彈性,方便找工作,但未來6年都要處於作戰狀態,迎接升中工程。為仔好,要犧牲工作,為自己,要犧性亞仔讀書,鱼与熊掌,比你會點揀?

PandaVV  問下補習社負責人可唔可以比$, 接小朋友放學帶去補習社.  發表於 12-8-14 16:01
fw9166  是小一嗎 ? 叫小朋友學習自立,上補習社 ,只是2-3分鐘車程,行路只是5-8分鐘(我估計). 要過馬路的話,要預早教識佢.  發表於 12-8-14 13:00
   0    0    0    1

嘩 ! 咁快就plan 補習?
定係把補習社當托兒所?

如果因為校車送唔到去補習社而放棄心儀學校,好似好唔抵。
為免後悔,我會揀心儀學校兼繼續返工,同時無耐地請返個工人。因為三樣〝無耐〞裏面,請工人impact最少,有時d嘢無可能十全十美,可能你今次撞手神揀到個好工人呢?我之前嘅工人都好煩,但最終請到個得力助手,而家仲做緊,所以有時好難講。一條龍大把人恨都恨唔到,我情願容納一個工人,都唔想犧性小朋友or 自已前途。
至於萬一有經濟危機....到時裁員先索性做全職mama lor。

回覆:鱼与熊掌,比你會點揀?

再唔係請個鐘點幫手接,補習社良莠不齊,小心學壞

回覆:鱼与熊掌,比你會點揀?

回覆:healthybaby 的帖子

認同,我知有啲補習社只係派個中二、三的哥哥去幫手接放學,好危險!

呀心儀都好串咀喎....cut人線咁巴閉既?! 唔得咪算囉, 唔洗cut線咁冇品呀麻...:;pppp:

一條龍啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

請個姨姨接一接車囉!有無同一個站上落嘅街坊?叫佢幫一幫你囉!
恐龍家

2~3分鐘車程即幾遠?揸車可以由深井到荃灣 or 荃灣到葵芳!行路少極要15分鐘!
如果搵鐘點最少$40包車資,一個月要$800,如果念住加多一百幾十比保母車通常唔會so 你,加夠$500喇,應該ok!

Unclejt  其實樓主無講清楚,就咗佢之後校車路線是否需要重大改動。  發表於 12-8-14 12:28

回復 Parisienne 的帖子

我都贊成請工人, 又可以接小朋友, 比較安全. 起碼下午荼都有工人買比佢食.  要留係補習社咁耐, 其實都好辛苦.
我也是在職媽媽, 工人一定有好有唔好, 我第一個都好差, 後來第二, 三個都ok ga...有人打掃下, 煮下飯, 照顧小朋友
都係好事.

一定以學校為先!

梗係心儀既一條龍升中!

SY_Joanne    發表於 12-8-14 14:09

其實,間補習中心用脚行過去10 min左右就到,果度交通流算低,好少塞車,駕車兜過去有幾遠呢!但要過4個路口,其中2個冇交通燈(內街),我唔放心,況且5年級以下保母唔會放行。Anyway, 好多謝大家的feedback,我會慎重考慮。

喵媽  會唔會校巴覺得就得你, 就可能有其他家長要求...到時就成條路線唔同晒, 所以一津不改!  發表於 12-8-15 16:54

醒目開學勳章

I would prefer 一條龍
If no school bus, you can find a nanny near the school and bring your kid daily from school to tutorial class.
Let's count as 1 hour, around $50, can be negotiated.
‹ 上一主題|下一主題