用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地間幼稚園N班開學, 比唔比家長陪上堂?? ...
go

你地間幼稚園N班開學, 比唔比家長陪上堂??

回覆:你地間幼稚園N班開學, 比唔比家長陪上堂

點解一歲八個月就可以番n班o既?唔係要足兩歲先番得㗎咩

回覆:叮噹123 的帖子

沒夠2歲可以返學?咁樣下年做大B會好D!

回覆:你地間幼稚園N班開學, 比唔比家長陪上堂??

「我女女唔知係咪由頭喊到落尾, 次次放學都雙眼通紅, 仲個人震晒咁索氣. 」

小心觀察,以免心靈受創留陰影
我認為有效的學習基於開心,小朋友開心感到安全先學到野,你要小心衡量是學校出問題,還是小朋友未習慣而出問題
我之前PN私校都有數天陪玩,老師仲好nice 同流程安排得幾好。我陪上左幾日經觀察後都好放心交俾學校,你要好好注意情況發展!

依....乜唔係一定要足兩歲先可以返學咩? 我囝年尾出世, 佢插N班, 都要等足兩歲先可以返學喎!

回復 叮噹123 的帖子

淨係聽你甘形容,我都覺得好心痛!仲有好似樓上甘講,真係唔夠歲係唔可以返學架喎,我女今年讀K1,佢上年讀PN果陣,因為佢係細女(10月出世),學校安排佢11月開學,而且有1個禮拜時間俾我地同小朋友一齊上堂(不過適應週只係每日返1個鐘),所以我絕對清楚小朋友係學校既情形,你個case我真係有少少擔心,真係驚你小朋友甘細會嚇親,之後唔鍾意返學就弊喇!會唔會有咩方法向學校了解下小朋友既情形架?

cdleep  同意  發表於 12-8-14 12:15

要足2歲先可以讀架喎,4個月發展差好遠,不如返住playgroup先,足齡先返學啦

我仔10月先夠2歲都要響11月夠2歲先插班

未夠兩歲?太細個嘞!上幾個月playgroup先啦!

1歲8個月? 要足2歲先可以返N班架喎, 而且開學好多都俾家長陪. 你個間咩學校來架???

咩學校?可以吾跟教處?未豿兩歲要家長陪喎

2age先可以返學喎!

我囡囡去年12月插班都冇得陪, 仲一返就返足全日; 一放學老師就打電話俾我, 講返囡囡返學情況; 都ok

我以前有問過一d scale比較細嘅幼兒班,話足嵗半就可以返,仲可以唔陪,我相信係托兒成份居多。其實坊間都有d學前預備班,足嵗半就可以一個人上。

is it playgroup or PN class ah ??

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般幼兒院得照顧兩歲以上小朋友嘅牌照,所以要足兩歲先可以入學
但個別學校(特別有托兒服務嘅幼兒中心)係有照顧兩歲以下幼兒嘅牌照架!
恐龍家

幼兒園一定要足2歲先返得學。

我以為2歲自己上堂已經夠細架啦,估唔到仲可以再細啲,將來會唔會變成普及化呢?

可唔可以講下係邊間KG呀?

阿囝而家呢間頭基本上頭2-3星期都可以陪,但「距離」愈來愈遠 --- 由貼身陪玩,到o係課室內一齊,跟住到自己返課室但家長仍o係學校內,如果真係喊到收唔到聲就會叫番阿媽入去!

前幾日班主任先講:我地唔會勉強任何小朋友,仲會留意每個小朋友既特性,度身訂造一套比佢度過度既方法比佢地!

有什麼國家一歲半已經要獨自上學,香港人真的要值得深思