用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港五常X幼稚園...唉...差~~~!!! (FANLING)
go

香港五常X幼稚園...唉...差~~~!!! (FANLING) [複製鏈接]

好令人失望, 教師無水準, 無禮貌 (陳乜乜主任喎), 內部行政混亂.

唔好只睇佢學校好似好光鮮, 我係過來人知道太多. 都想同大家分享下所見所聞。

新一年佢請了好多新老師,但無乜經驗, 例如之前新攪PUTONGHA堂,新的莊老師剛剛畢業,
証書都未到手(未收到),校長就話佢係合格O既, 不到半年個老師走了, 一年後到今日我
都唔知邊位老師教PUTONGHA...他們無向家長交代,我見到CHANGE左1-2個羅。

我小朋友2 YR OLD NURSEY O既時候, 學費都要2000$半日, 但CLASS MASTER 係
一個未有CERT 的所謂老師. 她好無HEART O家, 又係半年就走了. 我點解會知無CERT,
因為無CERT O既人學校連佢張相都唔會貼出黎, 其他老師無乜料,
都只係得張相同個NAME, 只要家長PAY ATTENTION 就好易知. 但唔係好多家長會睇清楚,
佢又貼係校內.

佢地教既野明顯係淺好多....只係要自己同小朋友追, 否則連26個字母都未必記得清K2完時候. 
功課每日2張好淺的PAPER。

佢係WEBSITE 話乜IPAD LEARNING, 如果唔係全日CLASS, 其實係唔會用到的...

其他雜費 如生日會/ school trip /x'mas party /term end。。。比一般貴

佢地的SCHOOL BAG $110 好易爛, 一年都要買一個, 校服質料好差, 洗頭2 次就起毛粒。
。。(SUMMER/WINTER 一樣唔得)

有時仲有佢隔離補習社宣傳單張放O係小朋友書包, 真係勁憎呀,

好多小朋友都係度讀N1, 讀完就走去另外一間.

係呢區N1無乜選擇呀嗎.

0    0    0    0

suesiusiu 的帖子

請問可否告知邊間kindergarten?

就係標題個間

E... 我個女都係呢間讀N班, 琴日第一日返学, 我都有一齊, 感覺普通啦, 因為去過唔同嘅playgroup, 小型唔出名嘅, 到ESF, tutor time 都試過, 其實都係咁上下, 所以我諗住再觀察多一段時間,如果真係唔掂咪轉校囉...

回復 gazi 的帖子
U can observe more.  Good luck to you@

hihi

呢間我都覺得有啲問題,我朋友o既小朋友俾佢媽媽湊,佢媽媽就係住呢間幼稚園附近,佢可以每日都帶個孫入去呢間幼稚園度玩,但係佢唔係果度o既學生囉。

suesiusiu  係呀? 咁都得? 佢地入面空氣好唔得...  發表於 12-8-20 16:41
moomoohere  吓? 唔係嘛?  發表於 12-8-19 21:04

我又覺得呢間學校好好喎!我個女之前好怕陌生,返N班時喊左一個月有多,但d老師好關顧佢,班主任好有耐性令佢慢慢適應,仲成日打電話比我交代佢有咩步,令身為家長的我都好放心,我個女之後仲好鍾意返學!

suesiusiu  個校長都無HEART O既, 佢對住個哭的小朋友係咁駡, 乜唔係鼓勵咩
?佢唔適應新老師唔係錯呀?!  發表於 12-8-20 16:51
suesiusiu  多加PAY ATTENTION 啦, 要CHANGE 學校都唔係咁易,出面 好FULL.  發表於 12-8-20 16:45

其實會唔會係近來的事?

今日個校長都無HEART O既, 佢對住個哭的小朋友係咁駡, 乜唔係鼓勵咩 ?佢唔適應新老師唔係錯呀?! 多加PAY ATTENTION 啦, 要CHANGE 學校都唔係咁易,出面 好FULL. 佢D老師都有好家, 你好彩, 我之前都有好老師, 不過學校行政係有問題.只係通告好多時都無"校對"就出街, 係O錯既...之前上年學費就係計錯了都有校長簽名, 佢都幾RUBBISH, 只係笑面TIGER, 我見過佢駡老師, 好得人驚的...!

聽講以前OK D, 最近好唔得, 今年起碼有2-3大校巴由深圳接學生到校, 好多雙X,
佢校監去大陸PROMOTE 佢學校, 如果唔係佢隔離"清XKITCHEN"無CUSTOMER, 生意要維持家嗎....

以上INFORMATION, 好多家長都係到講緊....:;pppp:

可能我個女上年N班好好彩,遇到個好的班主任,請問你個小朋友畢左業未or有冇轉校?

要CHANGE 學校都唔係咁易,出面 好FULL
‹ 上一主題|下一主題