用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問大家意見究竟學鋼琴定大提琴好?
go

想問大家意見究竟學鋼琴定大提琴好? [複製鏈接]

小兒的學校要求一體一藝.  
音樂科要考學器, 以上2種也接受, 但想問大家認為那種較好?  

因為我不想花太多時間, 金錢, 而我知大提琴會跟據身高而要換琴.  另外, 鋼琴學費越學高班越貴, 大提琴也是嗎? 我都不太清楚, 有無人知?  

呢2種學器阿仔都不是太大興趣, 只但交功課, 但長遠計係那種較好呢?

希望大家俾d意見!  

thanks!   
   2    0    0    0

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

回覆:WinkyLee 的帖子

男仔不如學打鼓,可能仔仔會有興趣,打鼓都有得考試

1. 學費越學高班越貴, 乜樂器都係。
2. 學校有冇Instrument List? 如不限, 學結他最易最平, 大咗中學轉電結他夾Band。
3. 考慮下錢同空間問題, 琴最貴、流行鼓次之。
4. 大/小提琴一般換三次, 豐儉由人(最後一隻full size就買好D), 又有二手市場。
5. 鋼琴一樣貴買貴賣, 睇你點keep。
6. 最緊要小朋友對該樂器音色有興趣。
希望幫到你!

if your kid is already in primary school and is a through train school, i think piano is better. provided you dont mind the space consuming factor.
but if you need to search for secondary school later, then cello will be better.

回復 reei 的帖子

thank you all of comments, let me think more.  

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

環境似乎已改變,近年拉Cello人數增加.....中學要入樂團競爭亦大多了。
既然囝囝都不是太大興趣, 只為交功課, 長遠計己不重要、或許考慮管樂。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

管樂即是什麼樂器?

回復 WinkyLee 的帖子

管樂包括範圍甚廣,或許以銅管或木管作考慮!
主要樂器

興趣除了孩子的想法,主要還是你怎樣推她/他一把。
好好地引導和安排。既然花時間去學和練,何不學好一點呢!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

提琴類其實好多都幾熱門,大小提琴都幾多人拉,好多青少年樂團對大小提琴入團都幾嚴謹,反而多數都係缺管樂,管樂既話,學長笛既人都係多到唔要
可以考慮下其他樂器

有啲學校雖然要求一生一體藝, 但如果無學音樂既學生, 係可以用牧童笛嚟代替的, 而牧童笛理應係間間學校小三開始就會教, 你問問學校係咪都可以用牧童笛嚟考試? 如果得, 咁你咪唔洗煩囉!....小朋友無興趣, 夾硬要佢兼顧多樣嘢, 盞到時你同佢都辛苦啊!

好多謝大家俾既寶貴意見!!!  我其實都要問問學校先.  問過阿仔佢想學結他.  咁學結他算唔算普及?  如果同大提琴及鋼琴已係完全2回事呢?  

大提琴=弦樂嗎?  鋼琴=管樂?  

其實,阿仔由小一(上年9月)開始直到呢刻為止, 每星期佢在校上大提琴, 當初都係學校見議佢學呢種學校, 因為見佢高大.  而學校也講明學大提琴的學生在小二學期尾9成會入樂團,   但阿仔每星期上完都無練習, 因為成日都走音.  至今也係只識彈twinkle twinkle little star.  (不過, 如果叫阿仔練習, 佢都肯的.  而我自己覺得學校請回來的老師教得麻麻都想出去學)  

唉.....學樂器呢樣野我真係一D都唔認識.

講開又講, 其實大家覺得鋼琴可唔可以訓練到專注力?  我問過人話學唔到, 訓練左右腦.  咁所以也考慮到想學器順便訓練埋個腦. 唔知得唔得呢?  

因為阿仔係好唔專心的人, 其實在呢個暑假, 我俾佢學左1個月琴, 佢都OK既.  好番都彃到歌仔(Jingle bell)

回覆:WinkyLee 的帖子

音樂之路唔易行,冇興趣就真系唔好學,以免浪費時間和金錢。

其實, 想來想去, 我覺得結他比較實用. 一拿起手就彈, 仲自彈自唱, 大一點轉玩電結他夾 band, 學校有 function 又用得著.
唯一不好, 就是沒份參加那些管樂團呀, 管弦樂團, 考中學好像蝕底了.

‹ 上一主題|下一主題