用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我個仔成日都有笑料俾我
go

我個仔成日都有笑料俾我

情景一︰在日本餐廳內
阿仔指住爸爸D 胡SO 問︰咩黎架?係咪胡SO 黎架?
爸爸︰係呀
阿仔指住好認真的樣子︰1...2...3...4....
爸爸︰睇你數到几時
阿仔︰4條胡SO

情景2︰在西餐廳內
爸爸之前因一些事鬧阿仔,到食完飯,爸爸叫︰自己拎紙巾抺咀啦。
阿仔抺完咀仔,用同一張紙巾抺爸爸後面既頭髮
爸爸好嬲問︰你做咩呀?
阿仔︰幫爸爸抺汗呀!
爸爸︰我無汗呀,唔駛抺啦
我即場忍唔住爆笑

Capricorn2521  好可愛....  發表於 12-8-14 10:31

搞笑仔

又幾多笑位播!得閒再post多d上黎

回覆:我個仔成日都有笑料俾我

呢排6點就會播封神榜片尾曲。琴日我行入房,阿仔無啦啦在我旁邊哼起來,雖然佢唔識D歌詞,但男聲唱佢會扮男聲啍,到女聲唱,佢高8度扮女聲啍,最後個句佢識歌詞,好大聲咁唱︰永在心~~~~~~~~~~~~

沖涼佢首飲歌係"洗白白",必定一邊沖一邊高聲唱,唱到調轉晒D歌詞︰污糟既細蚊仔,人人都鐘意,倒開盆水囉,洗白白......乾淨既細蚊仔,無人鐘意佢架,洗白白......... 被佢激C

雖然佢係a,但佢依然係我心目中的小天使,帶給我歡樂

之前問阿仔一d嘢,佢識答但只會無focus 咁講「冇」。最近佢會攤大手望住你扮大人講「冇wor~」。好好笑,普通媽咪唔覺得特別,但我開心得很,得閒回想就笑。

BKVIP  即使少少進步,對我們這些媽媽來說意義十分重大。  發表於 12-8-16 10:53

早排教阿仔分類,食物係「好好味」幫佢入腦。跟住有日中午落街,見到看更叔叔食緊飯盒,指住再大聲講「好好味~」,大堂兩三個住客包括看更係到一齊笑。

BKVIP  真係好搞笑,食個個會唔會唔好意思呢,哈哈俾人見到食得太知味。  發表於 12-8-16 10:53

我個仔都有類似笑料:

話說我都係一個潮潮地既阿媽,都會打下機。

有一次我開個game打,輸左。

個仔話:媽媽,你又輸左?

我:係囉,輸左。

仔:aiya,你唔可以咁輕易放棄既,快d再打;打到贏為止!唔使怕,我會支持你。

我:阿仔我打機之嘛,輸左唔使拼命呀。

p.s.阿仔今年4歲。

BKVIP  仔仔好叻喎,知道永不放棄,哈哈…仲鼓勵你。  發表於 12-8-30 10:15
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

教左仔褲叫做 pants, 有日佢無拿拿指住條校服褲講: west pants ---- 即係西褲

BKVIP  活學活用   發表於 12-8-30 10:15

琴日我又被我仔笑C,佢地D小朋友講嘢真係好天真好可愛

事件一︰
出發去食飯,到樓下大堂,通常佢要我提先同人講"HELLO" 唔會叫叔叔EE 今次佢竟然一出LIFT 就對住個保安EE揮晒手講︰HELLO! 我地去荃灣廣場食飯呀,88。

我同阿仔講︰人地都無問你去邊

====================================================
事件二︰
跟住去到某酒樓食晚飯,個度有個超巨型大電視,食食下我見到有"造王者" 預告,我就醒起話︰哎呀,趕唔切返屋企睇造王者TIM,唔記得錄影呀

仔︰我要睇"造王者"
我︰你睇架咩?你知套嘢講咩架咩?
仔好大聲︰知!
我︰咁有咩角色呀?
仔︰皇上
我︰咁你又係咩角色呀?
仔︰我係皇上
我︰
=====================================================
事件三︰
然後返到屋企樓下大堂,一開玻璃門佢向前跑20步左右去到保安EE 個枱前,望住個EE講︰我返黎啦!
保安EE問︰係呀,你返黎啦?你住邊架?
仔︰XXXXXXX (講屋苑名)
保安EE又問︰咁你叫咩名呀?
仔︰請小心LIFT門  (開始9唔搭8 ) EE個頭打晒???
我︰EE問你叫咩名呀。
仔諗一諗,轉身拋下一句︰ xxxxxx Tse
我︰人地問你中文就答中文啦
串到丫 :;pppp:

Capricorn2521  當我仔開始有呢D對話時,我都係好開心。雖然多講2句就開始9吾搭8,但始終都係一個好開始。  發表於 12-8-30 15:00

回復 BKVIP 的帖子

十分支持這主題!

我地都有睇封神榜, 我仔比較鍾意唱"暴君"...

暑期班完了,我個仔依家晚晚食完飯就問我得吾得閒。要我同佢玩扮老師。佢扮老師,我扮學生,佢好似老師咁問我問題,我就要答佢。其實都係玩返暑期班d遊戲。如果我答錯咗,佢就叫Daddy同佢一齊指住我講:你 錯 咗 啦 !

依家佢仲好主動叫我同佢一齊玩襟棉胎,包剪揼,過3關(打井),配對咭遊戲。

以前佢學咗D遊戲,都可以玩返出黎,不過係自已同自已玩,一人分飾幾角咁玩,依家就會叫我同工人姐姐同佢一齊玩。我話吾得閒,要去沖涼。佢會等我沖涼後再問我。

有時老公會叫我吾好曬錢,話D訓練活動好貴。依家見個仔學到野,(佢自己見到都笑),我可以大聲同老公講:物有所值。

Capricorn2521 發表於 12-8-31 16:12
暑期班完了,我個仔依家晚晚食完飯就問我得吾得閒。要我同佢玩扮老師。佢扮老師,我扮學生,佢好似老師咁問 ...

睇到呢句"佢就叫Daddy同佢一齊指住我講:你 錯 咗 啦 " 忍唔住笑了

前日我地一家又出去食飯,在餐廳撞到朋友一家四口,有個小女孩同我大仔同年,不過唔係好出聲,好靜的。

我行埋去聽佢地講咩,原來我仔竟然向個女仔作自我介紹
我仔指住細佬︰XXXX TSE (細老英文名)
跟住指住自己︰XXXX TSE (自己英文名)
跟住指住爸爸︰ Father TSE

聽到隔離枱既伯伯係度笑埋一份

Good laugh, thank you.

Thanks for sharing.....So good ar!!!!!!!!!!!!

曾經都有想過發起類似的主題,覺得其實我們的A仔A女很天真,有時很可愛。偶爾見到這個主題,確實令大家先放下一些痛苦無奈,享受一下孩子的另一面。吸收一些正能量。支持~!