用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔第一次學游水勁喊嘈到拆天
go

阿仔第一次學游水勁喊嘈到拆天

我想請問大家有經驗媽媽, 小朋友第一次學游泳是否真係會好驚好驚? 我仔仔現在6歲升小一. 佢之前去過幾次公共泳池的訓練池玩水時都很開心, 但尋日我請了個教練教他游水(1:2), 教練要他在副池邊學, 一堂個半鐘,佢喊足全程, 仲係放聲大喊, 成個場都聽到. 我見到好心up. 後來上完堂我帶個仔去番訓練池玩佢又開心番晒仲唔捨得走tim. 我臨走前問個教練可否下次去番訓練池唔好去較深水的副池學但佢話唔得wor. 請問你們小朋友有無這個'可怕'的經歷, 是否一定要響副池唔可以去訓練池學(因我眼見訓練池有幾班游泳班d小朋友高度其實同我個仔都係差不多高,教練其實教完我個仔之後都去左訓練池教大班游泳, 但佢話係因為d學生細過我個仔wor ).

你們在那裏學的?

我在摩士公園泳池. 我仔仔站在副池的池邊D水已經到下巴. 但教練話佢夠高不需在訓導池學wor, 真的沒問題嗎?我仔仔衣家日日都同我講唔想再找那個教練和下次只可以去訓練池. 但我已經比晒7堂學費, 點算呢? (同班仲有一個大我仔仔1-2歲的學生都在副池學已下左幾個月堂)

如果佢唔喜歡個教練, 你再上堂都無意思, 只有令佢更討厭游水, 我亞仔第天次上一個普通游班, 上左一個月, 連微鏡都唔肯用, 游帽又唔用, 成個月個教練都唔理佢, 上來都無用, 之後, 轉左一個教開SEN學生教練, 第一堂已可使佢用泳帽微鏡, 學左一年, 現在我自己教返

多謝晒你的分享呀, 禁我真係要同個教練堅持唔好再係個副池學先得, 唉.. 已經比左錢比佢無得回水, 都怪自己報名太心急無問人意見啦

我有兩個學生都係摩士學緊~但大過你仔仔兩三年!
不過去副池中間都企唔到落地~初頭都好驚~但同佢地解釋返副池同訓練池既分別..佢地反而鐘意副池,小朋友唔可以逼得太厲害
其實副池同訓練池既分別唔係在於小朋友掂唔掂到地,而係個小朋友識唔識游,唔識游既就算你逼佢落大池都無用!
你仔仔學星期幾架?個日我教都見到個小朋友喊左好耐!