用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教紅綠燈和班馬線分別
go

請教紅綠燈和班馬線分別

原本同朋友傾開怎樣教小朋友使用紅綠燈和班馬線。點知原來大家對紅綠燈和班馬線既念唔同。

我認為有紅綠公仔嗰D係紅綠燈, 而有個大型黃色波波嗰D係班馬線。但朋友話紅綠公仔嗰D都係班馬線, 因為地下都係有黃色一間間。我跟住請教另一朋友, 佢觀點同我相同, 因為以前紅綠燈本身係無黃線, 只有班馬線先至有白線, 所以紅綠公仔嗰D係紅綠燈, 大型黃色波波係班馬線, 後期因為政府係紅綠燈都加D黃色線上去, 所以後生一輩開始有D混淆, 以為紅綠燈即班馬線, 他講得啱唔啱?,

小曳人  正確  發表於 12-8-13 16:59

我理解係, 紅綠燈係指個支有紅有綠的交通指示燈,
班馬線係指地上有如班馬黑白間的過路線...

ekhc  我都係咁理解!    發表於 12-8-18 22:17

醒目開學勳章 貢獻勳章

斑馬線e+越嚟越少喇
基本上係車讓人嘅過路設施,而紅綠燈係車同人都要聽燈號話
恐龍家

引用:我理解係,+紅綠燈係指個支有紅有綠的交通指

黃線係話比人知個濶度,如果過馬路時(綠燈)行出了黃線是有機會收告票

仔仔錫錫你 發表於 12-8-13 21:16
黃線係話比人知個濶度,如果過馬路時(綠燈)行出了黃線是有機會收告票

真係唔知過馬路唔可以行出黃線!

黃線唔係比司機睇架咩?分單黃、雙黃線,我仲以為係停車限制咋。

黑白果D係斑白線
黃黑果D係行人輔助線

回覆:請教紅綠燈和班馬線分別

紅綠燈應該叫人像燈
黃色波波嗰種~叫黃波燈同斑馬線
而配合人像燈使用嘅地上黃色間線叫行人輔助線

幼稚園課程係這樣教: 有公仔的紅綠燈叫人像燈, 畀車睇的紅綠燈叫交通燈, 黃色波波嗰種叫黃波燈, 同時會出現的是斑馬線, 好似斑馬身上出現的黑白相間條紋

簽名被屏蔽