用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才有結果未?
樓主: awowo
go

優才有結果未?  

ii323 發表於 12-8-16 10:35
唉...即使是1ST waiting 都係...唉
ACCEPT的假設有一半可以由waiting補上, 即都是300人中只有50個學額咋,  ...
不過1st waiting 入面也有不少是不會放棄首輪津校抽獎的, 再加上其他學校陸續收生, 十一二月應該會有不少位可以放出來. 不要氣餒,1st waiting 仍是有不少機會的. 加油!!!

大家好, 我大女上年係1st waiting, 我地收到信後諗住放棄, 無去聽第一堂講座, 點之10月左右就收到offer 信了, 之後先去聽講座, 現在她是今年小一生了~

但我仲有個細女, 佢9月出世, 今年佢都係waiting, 優才有張嘢, 話如果想等的就在9月1日前寫左fax 或寄去, e 家準備近, 希望佢地可以一齊讀啦, 但都會同時報其他, 都打定輸數佢地兩個會分開讀唔得學校了~

回復 rebeccachor 的帖子

rebeccachor ,我給你發了私人短訊,Pls check PM!
我家有三寶

just waiting list & need to send back the receipt with reasons...........

回復 Greatmother 的帖子

$400, 8/9交.

優才今年多開一班, 準家長要留意......

優才 may be 今年多開一班 . . .  for 2012-2013 only!

Not sure for those in 2013-2014 . . .

maybe 可能 或者上年1st waiting 上足堂的人多, 叫左黍上堂唔好意思唔收

回復 四隻貓 的帖子

我囝囝都喺first waiting 可以參加自行同大抽獎, 又有免費talk聽,希望有機會補上

四隻貓:考幼稚園果時已見到您既POST,對您個網名四隻貓留下深刻印象,希望大家都得啦!

回覆:優才有結果未?

我女女0705出世,收到first waiting,家住何文田,有去聽簡介會,in 時個老师問得好详细关系小四至六返學安排,因为小一至三近,o甘我自己系半職媽咪自己可以handle到接送。

我觉得住邊無关系,因为有朋友住粉嶺都收到offer,大家唔需要灰心,我都會继续努力面试,因为唔知道收唔收到自己個女。

有無現在是優才既家長,
講下GT係點樣模式教學,
如何半活動形式教學呢?
平時功課測驗考試量如何呢?

謝謝 !!

rogerlam123  應該算係半活動, 功課唔多, 一般初小少於一小時, 高小約1-2小時, 但如果嗰排有project做就好難講. 全年四次評估(兩測兩考).  發表於 12-8-20 12:15

回覆:優才有結果未?

我仔仔06年12月大仔,無聽簡介會,家住調景嶺,有條件取錄。

回復 cowboy2007 的帖子

我地都有同一個諗法, 相信神想比多 D 選擇我地.  雖然係 FIRST WAITING, 都會去聽 TALK, 唔想浪費神賜比我地既機會同安排, 除非已經有更心儀既小學收左.

如果音小同GT, 應如何選擇呢?
心大心細 !

我都收到first waiting 啊.  不過不見了seminar 的時間表. 有無人好心通知我幾時有第一場聽? 可以scan 鋪上這裡嗎?
thanks!!!

引用:我都收到first+waiting+啊.++不過不見了sem

原帖由 ic07 於 12-09-08 發表
我都收到first waiting 啊.  不過不見了seminar 的時間表. 有無人好心通知我幾時有第一場聽? 可以scan 鋪上 ...
除九月外,每個月的第三個星期四晚上七點。九月是在第四個星期四。

不是只是家長出席就得咩?