用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果不是全英小學, 英文水平是否會低D
go

如果不是全英小學, 英文水平是否會低D [複製鏈接]

好似聖家咁, 除左英文科外, 其餘好似用中文教, 咁比起全部用英文教的小學, 英文程度是否真的比不上?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:如果不是全英小學, 英文水平是否會低D

我女係中小,入到band 1英中,不覺得佢英文比人差

回復 CrabPincers 的帖子

your girl is so smart. can you share how to train her English?

我細個都係中小,而家係寫金融評論英文版既CHIEF喎!唔關事的,學唔好中文更大鑊!(個人經歷!)

好看家長及小朋友

本人覺得.  如果專注力和聰明的小朋友分別不大.
如果不是.
可能就會在接受能力有好明顯分別
例如.  小朋友自小從幼稚園開始和外藉老師玩和學習
與外國藉老師或說英語的同學一起玩和學習
他們完全不會因膚色問題或樣貌 的外國人說英語而 感覺恐懼
必然在日後學習上容易上手.
特別在 oral 或 listening 方面最明顯

CrabPincers 發表於 12-8-13 14:16
我女係中小,入到band 1英中,不覺得佢英文比人差
我明白原因, 因為入得到英中, 通常都係高banding的學生, 佢地能力好, 由中小轉入英中好快追得上.  我地個代好多都係咁,

我覺得好睇家庭添啦, 有啲小朋友係讀中文小學, 但係屋企有姐姐成日同佢講英文, 又會請外籍老師補習 (或去上英文補習班, 我識有人一星期上四日)。

我唔敢講讀英文小學, 英文一定好好, 但相對接觸的機會會較多囉。如果家庭無額外的幫助 (即姐姐或補習), 咁我絶對會揀英文小學, 因為英文小學的中文都唔差, 但英文又接觸多啲!

醒目開學勳章

jaycee_mami 發表於 12-8-14 11:35
我明白原因, 因為入得到英中, 通常都係高banding的學生, 佢地能力好, 由中小轉入英中好快追得上.  我地個代 ...

DELETED...........

咁你地覺得聖家呢家小學的英文程度又如何呢?

I think we should look at the average students' english standard at those chinese schools instead of picking up some top 30% ones.  Then the data or information will give us clearly answer on this..
‹ 上一主題|下一主題