用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 新生家長你地買齊返學用品未?有一樣野唔知係咩 ...
go

新生家長你地買齊返學用品未?有一樣野唔知係咩

通告話要買枱墊食飯用, 唔知買邊種, 邊度買, 同埋是長期放在學校定日日帶返去??
仲有一樣係美勞堂用的防水膠墊?又係咩樣呢?

Thanks!

枱墊係日日帶返去的。我個女用洗得嗰啲,有卡通公仔嗰啲就係精品店買,另外我有啲就係Franc Franc on sale 時買。
美勞堂我個女就用雞皮紙,最經濟實惠

skching    發表於 12-8-15 09:41

puibpuib 發表於 12-8-13 12:55
通告話要買枱墊食飯用, 唔知買邊種, 邊度買, 同埋是長期放在學校定日日帶返去??
仲有一樣係美勞堂用的防水 ...
檯墊我未買,不過我諗jusco$12店應該都會有。視藝堂的檯墊我用雞皮紙

回覆:新生家長你地買齊返學用品未?有一樣野唔知係咩

請問雞皮紙也是有課上就帶回校定留在學校?

請問雞皮紙也是有課上就帶回校定留在學校?

Sorry仲有一樣我揾極都揾唔到
"油色顏色水筆"(學校建議用: 斑馬牌McKee 8色或12色粗幼兩用筆
去左商務大眾都揾唔到, 全部無盒裝, 單買, 唔通要自己湊夠甘多支色?兩用個隻我見到有種好大支亦有一款正常, 一邊寫住幼, 另一邊寫極幼.... 有無人買左比張相睇睇。

回復 puibpuib 的帖子

好多文具店都有盒裝,你可多看幾間(一邊粗,一邊幼)。雞皮紙是上美術堂墊枱用,上堂連同畫具一同帶便可。

枱墊我响IKEA買洗得嗰啲,方便摺埋帶返學嘛視覺藝術我都係用雞皮紙,仲好似要自己裁size。不過想問吓,咁咪用完即棄?

回復 puibpuib 的帖子

有一隻筆桿粗嘅斑馬水筆就OK,好似箱頭筆咁粗嘅,兩頭,50-60蚊到啦。
>^^<

我係十蚊店買布枱墊,可以摺,又可以洗嘛﹗
>^^<

唔該哂大家!

shirleyysy 發表於 12-8-13 22:31
枱墊我响IKEA買洗得嗰啲,方便摺埋帶返學嘛視覺藝術我都係用雞皮紙,仲好似要自己裁size。不過想問 ...
               張雞皮紙用完都唔係好污糟,可以再用。我都唔係換過好多次。

我都係jusco $12店買. 不過唔知岩唔岩, 佢摺得既, (texture 好似 有公仔樣的大大個紅白藍拖袋咁), 我呢隻仲有 little twins star 公仔 (正版 sanrio 出), 好鬼 pretty.
大貓媽媽 發表於 12-8-14 10:53
我係十蚊店買布枱墊,可以摺,又可以洗嘛﹗

回復 marrowcream 的帖子

其實老師都冇話啲墊啱唔啱嘅,
最緊要係小朋友識唔識自己搞掂就可以喇﹗
>^^<

Tips: 視覺藝術用品可以放入一個袋內,整整齊齊留於班房自己枱的旁邊 不用每次帶回家。書包巳夠重!

Flowervilla, 咁請問視藝科要買一個A3 size膠袋,係咪用來放美勞功課帶返屋企?謝!

回覆:siu_mei 的帖子

咁個A3 size膠袋可以在那&#153219;找到呢?謝!

A3膠袋係普通膠袋又得、拉鍊folder袋又得、其他型式又得,是用來帶作品回家。但大多數的作品是一般常見勞作,不會特別大和複雜。不用費神找個特別的袋,簡簡單單便可。

普通大些的膠袋便最方便,摺得又輕便攜帶。

雞皮紙不需要用完即棄.... we used only one for the whole year..