用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 詢問適合St.Jo (P.1)補習社資料
go

詢問適合St.Jo (P.1)補習社資料 [複製鏈接]

Dear  litomet,
請問現在是否還有補習社的資料?可唔可以PM給我?
謝謝!
   1    0    0    0

單車舖上有好幾間補習社,你可以上去睇下!

希望以過來人,同你們分享, 初小課程唔係咁深, 請儘吓家長責任, 同小朋友一齊讀, 唔好要佢地, 日日晨咁早去補習社, 比佢地享受吓初小的快樂時光啦!!!
即使要返工的媽咪, 最多夜晚睇功課, 夜d訓, 小朋友可以第2朝訓晏d, 休息好d, 身體都會強壯d

引用:+本帖最後由+GogoCheung+於+12-8-15+11:54+

原帖由 GogoCheung 於 12-08-15 發表

希望以過來人,同你們分享, 初小課程唔係咁深, 請儘吓家長 ...
完全同意你的意見,初小根本不需補習,不要太早令小朋友依賴補習,而且佢都唔會有開心的童年!

Hong Hong Ma  :-)

回覆:詢問適合St.Jo (P.1)補習社資料

完全同意。St Jo 初小只要媽咪很跟貼啲,小朋友絕對應付得到!

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 12-8-15 11:52
即使要返工的媽咪, 最多夜晚睇功課, 夜d訓, 小朋友可以第2朝訓晏d, 休息好d, 身體都會強壯d
再下年應該全校全日制,冇得訓晏啲啦!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回復 Derdad 的帖子

吓!!  無哪!!  
可幸我個仔有機會返左三年下午班,  可以每星期五, 六及日都睇埋明珠9:30先訓.  冬天可以係暖粒粒被窩,訓到晏一晏.  

To: Kellykelly8888
Thanks!我會去睇吓。

To: GogoChueng
對、我明白。我都唔想他一早補完習又要返學。
我個小朋友好活躍、欠缺專注力。我擔心小朋友上堂聽漏o野 追唔上。
身邊的傳聞又是説St.Jo好深、好嚴。。。
我真係好擔心、其實我都希望個仔最少有個初小的快樂時光。。。

To: Everyone
大家可否分享小朋友在學校的一些學習経歴?讓新生們可減少一些憂慮及作一些準備?

以上、謝謝各位!

SCKnight  新生唔會憂慮,憂慮嗰個係父母!  發表於 12-8-17 21:51

回復 stmorita 的帖子

To: GogoChueng
對、我明白。我都唔想他一早補完習又要返學。
我個小朋友好活躍、欠缺專注力。我擔心小朋友上堂聽漏o野 追唔上。
身邊的傳聞又是説St.Jo好深、好嚴。。。
我真係好擔心、其實我都希望個仔最少有個初小的快樂時光。。。

你試左先啦!!  比几個月時間亞仔同自己, 最清楚同因應需要, 而作出配合, 最貼身的只有媽媽或部份爸爸.  比d信心自己同亞仔啦!!  係辛苦同付出時間, 但當亞仔有成績, 你會好滿足,
我自從亞仔上小學, 我無做過facial, 無電過頭髮, 因為這些活動都要大量時間, 我把所有時間都放晒落亞仔度, 當佢成績好時, 我會好開心, 又當佢有落後, 我會儘辦法幫佢, 唔好比佢再跌落去.  
我個仔, 專注力都好有問題, 成日比老師寫手冊, 唯有自己跟緊d囉!!  佢一年級時, 當佢做數學功課, 我直情要坐係佢隔離, 要佢一條一條直式寫出來, 因為佢成日唔按要求, 用心算左答案就寫, 完全唔按學校要求做.  當你選尼間學校, 你預左小朋友要辛苦, 咁你又有無預埋自己一齊辛苦.  
你試吓先啦!  初小真係唔深, 比多d空閒時間小朋友玩啦!!

pooh仔  說得好好,好中肯!  發表於 12-8-17 11:15

回復 GogoCheung 的帖子

說得好好,好中肯!  發表於 23 秒前

我真係出自真心, 希望初小的家長, 把握初小時光, 陪小朋友讀, 唔好一早要佢地去補習社, 學校返半日, 本來係好好, 有多d空閒時間, 但反而要佢地晨咁早去埋補習社, 太殘忍

回覆:stmorita 的帖子

剛由幼園上小學對佢哋嚟講好大轉變!我小兒當初都喺比老師寫手冊!唔好太過放大這事,換個角度喺一件好事,起碼知道仔仔在校情況!
我嚟緊細女亦上小一,都喺有小許擔心適應問題,怕佢多咀,但我亦相信老師會適當處理!

引用:回復+GogoCheung+的帖子 說得好好,好中肯

原帖由 GogoCheung 於 12-08-17 發表
回復 GogoCheung 的帖子

說得好好,好中肯!  發表於 23 秒前
聽後是出 感受到

阿仔當年升小一,我都非常緊張,今年升小三了,其實正如樓上所講,初小算很輕鬆,大家不用太擔心,功課晚上可以完成,阿仔9:30pm一般已經可以睡覺。早上是free time,他會到公園玩、上興趣班(畫畫和游水)和閱讀。我覺得閱讀很重要,趁有時間,大家應該花多一點心思替個仔選一些好書和鼓勵閱讀,相信會比補習有更大的得著。而且學校老師教得很清楚,只要提醒阿仔留心上課,有好的學習態度,一定可以應付到。

回復 sheep30 的帖子

無錯, 要培養好閱讀習慣好重要, 我唔理咩書, 只要佢鐘意, 我就一糸列買晒係屋企, 佢就手想睇邊本就邊本

亞仔升小三,其實小一、二都幾軽鬆,冇想像中和坊間所傳的咁谷,希望小三都是軽輕鬆鬆!只要上堂留心,功課好易攪掂,其實好多功課都在堂上做咗大半,上小一,主要訓練亞仔做嘢快手快腳,多閲讀。亞仔都喜歡睇書,有時和同學仔看同一系列的故事書,亙相硏究,都幾好,
近排睇漫畫多!

Gogocheung:請問有冇中文故事書介紹 ,除了老鼠記者,亞仔冇興趣其忚!

回復 kidder 的帖子

我仔成日變, 之前佢鐘意睇丁丁, 遜咖日記, 最近又鐘意睇科學實驗王, 科學小百科, 宇宙小百科等等的書

多謝各位的意見!
其實我而家都有毎日和他温習、做功課。
我再加倍努力吧!

回復 stmorita 的帖子

加油!!  你咁勤力, 一定得的!!!

快開學了、好緊張。。。小皃仍然好活躍、暑期班的老師都叫我留意吓、他連短短的一、兩小時都根本坐唔定、我好擔心呀。。。  

醒目開學勳章

stmorita 發表於 12-8-28 09:15
快開學了、好緊張。。。小皃仍然好活躍、暑期班的老師都叫我留意吓、他連短短的一、兩小時都根本坐唔定、我 ...

教小一嘅老師,個個都非常有經驗,見慣唔同類型嘅仔,總有一款啱用嚟對付妳個仔嘅,放心!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad
‹ 上一主題|下一主題