用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 每次早上就有情緒發生,點算!
樓主: bbpigbb
go

每次早上就有情緒發生,點算! [複製鏈接]

其實A仔除了腸道敏感,最重要係因腸道問題,所攝入的東西,嚴重影響腦部發育,導致有自閉症徵狀。我唔敢話有方式可以完全醫好自閉症,亦無呢個capacity 去講呢樣野。不過,詳細研究佢地的理論,我覺得亦有其根據。

最重要,係作為用家,睇住朋友的A仔小朋友,問題改善了七成。到我個女中招,亦以破爷沉舟的心態去試,問題同樣改善了七成度啦。我的目標係,將佢變返去普通小朋友的程度範圍中。

就以叫佢起身為例,大家都係辛苦。不過你地花在每朝不時同佢搏鬥,我花在戒口及自然療法。我的感受係,叫佢起身無難度,早上返學運作暢順,我叫佢、姐姐叫或爸爸叫都基本上可以運作,咁先可以享受返正常的家庭生活。而且小朋友整體溝通能力持續性改善,整體的感覺係有出路、有盼望。

其實世上方法何其多,紅斑狼瘡,西醫話無得醫,中醫又真係有人睇好。唔知佢乜原理,若你係患者,睇完佢、好左七成、甚至好九成,這是最實際的。我對治療方式的態度開放,有用是最直接衡量的方法。

我看我還是說到這裡好了。作為用家,無必要捍衛任何一個療法,我自已受惠很多,所以見有類似問題,會分享下。但較少不斷說服人去試,畢竟每一個療法的成功,一個好重要因素,是患者本身堅決試行的心志,這是成功與否不可或缺的重要一環。

其實好難講無一樣治療百份百幫到小朋友,解決小朋友問題
密集s位訓練,st, ot ,pst, ABA, 針炙,健腦操,顱胝骨治療,音樂治療,生物治療
0甘多種治療都聽過唔同家長講邊樣治療幫到小朋友
所以我覺得只要幫到自己小朋友有突破性進步,有好大改善
那種治療就係對自己小朋友最有用,最好

SKB 發表於 12-8-13 11:11
小兒剛升上K2,由K1開始都經常經遇到同樣的問題,但他只是針對我,有我在時他什麼都鈕或reject,如果只有工 ...

同我CASE一模一樣.
個仔剩係蝦我, 我係度佢特別多事實, 好鬼煩.
我每朝都早D出門返工, 等工人招乎佢.
老公都話我放工回家前個仔好地地, 一見我返到屋企又開始奄奄尖尖.
唉!可能我由細縱慣佢.

owl_2046 發表於 12-8-20 16:22
同我CASE一模一樣.
個仔剩係蝦我, 我係度佢特別多事實, 好鬼煩.
我每朝都早D出門返工, 等工人招乎佢.
我掉返轉諗喎,若有呢個情況,應該爭取所有可能用的時間自已湊,湊到個細路對住媽咪時,唔會特別扭計。我記得試過菲傭同我講,阿女當我在家時會曳些,我覺得不能容許這情況出現。所以用盡所有時間同佢相處。自已要熟悉佢的習慣,亦令佢要聽媽咪話。因為佢地要較長時間,才明白一些較複雜的野,若媽咪管唔掂佢,點可以發揮更大影響力去教導佢。
當然,一切都要付代價,我所有的私人時間都俾左佢咁滯......

free_style 發表於 12-8-20 22:07
我掉返轉諗喎,若有呢個情況,應該爭取所有可能用的時間自已湊,湊到個細路對住媽咪時,唔會特別扭計。我記 ...

其實只要我大聲D喝佢, 佢一定唔敢再曳, 但我唔想, 因為已好少時間對住個仔.
佢確實比較爹我

apple~y 發表於 12-8-20 10:52
其實好難講無一樣治療百份百幫到小朋友,解決小朋友問題
密集s位訓練,st, ot ,pst, ABA, 針炙,健腦操,顱胝骨 ...

同意,每個小朋友體質同特質都不同,同一種治療用於不同小朋友身上都有不同程度的效果,如果對身體無害一試無妨。

講開小朋友有情緒發生,我想就算正常小朋友都會有,只係自閉症的小朋友特別固執。以下係我對我仔有情緒時處理手法,唔係一定啱,但用在我仔身上就好WORK。

我從來都唔會就個仔,所以阿仔由小到大都不停接受不同的轉變。佢鐘意一成不變我就要佢成日面對轉變。試過佢有一次我放假接佢放學,佢無啦啦在街喊,我立即想起婆婆平時平時放學唔係行呢條路返家,但我由得佢喊,自己快步行左去頭也不回,掉底佢係街係好狠心,不過佢就會死死地氣跟返我,但我唔會拖佢,除非佢收聲。到第二次在不同環境我又走不同路,佢知我一定唔會理佢走左去,喊都無用,所以無再發生同樣既事。

有時可能父母太愛鍚子女,太保護佢地,一扭就就晒佢地,我在街見過小朋友瞓地扭買玩具,父母又抱又氹都搞唔掂。我仔有一期都想用呢招,我真係由佢瞓地同佢講88,佢咪CC地氣無再用呢招。

回復 BKVIP 的帖子

絕對同意你的理論.......我都係主張要小朋友改變去適應社會。小時候適應不來,大時很難改變。但要好小心自己小朋友的固執程度,太固執的,要多做一點點功夫,一步一步慢慢改變。
‹ 上一主題|下一主題