用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小兒眼睛一事,敬請各位幫忙!
go

[視障] 小兒眼睛一事,敬請各位幫忙!

各位朋友:小兒今年4歲,自佢2,3歲我發覺佢其中一隻眼每當望嘢時唔係同另一隻眼同一方向,好似望左另外一邊,好似俗稱"射呢眼"咁,身邊朋友又無呢個情況同經驗,我倆夫婦視力正常並無需用眼鏡,但小兒嘅姑姐有此情況,佢現年差不多50歲,我擔心小兒對眼將來會好似她一樣,唔知會否同遺傳有關?請問我應該點做?我想同佢去眼科醫院check下但又怕政府醫院多見習醫生(怕他們經驗不足會延誤治療時間),如果私家醫生又唔知邊個醫生好(因為私家醫生收費貴所以想準確啲揾個幫到我個仔嘅醫生,唔想求其找一個,萬一唔好又要換過另一個)!好煩惱,請各位比啲意見,唔該曬,感激萬分,多謝幫忙!

我女今個月底都會做手術呀! 呢種手術係8歲前做就最好。之前我係盲人輔導會幫佢搵視光師檢查, 但之後都睇左私家。

醫生叫我預35000蚊做手術, 唔做既話大左可能會眼球定左係度的。想知多d可以上網search 間歇性外斜視。如果呀仔已經成日係咁, 就要快去睇啦! 我呀女都係間歇性架咋, 只係越黎越密囉。

回復 play141 的帖子

雖然我囝囝的情況同你囝囝唔同, 但我囝囝都有視力問題要睇眼科醫生...
我囝囝在嘉賓大廈1003室嘉賓眼科專科睇DR KO CHUN YU  TEL:2749 1331(在銅鑼灣都有中心)
醫生好NICE, 好細心, 專睇小朋友的!  

小朋友外斜視唔係一下就好的,手術可以改善外觀冇咁覺眼,但之后唔做眼操都係會變返有斜視的,我女四歲時間歇性斜視做過一次手術,好返一年后又變返差,當時的手術醫生也是好出名的,幾好的醫生都有可能要做第二次或第三次,囡囡今年8歲斜視還有,但可以自已控制到,係因為在盲人輔導會一直有做視軸訓練,我女當時的手術費都係4萬左右,但之后的覆診費用每次成千大元,長期要覆診到8歲都唔好話唔甘,所以我覺得看完私家還是在政府掛單長期覆診比較化算.