用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 小兒眼睛一事,請大家幫忙!
go

小兒眼睛一事,請大家幫忙!

各位朋友:小兒今年4歲,自佢2,3歲我發覺佢其中一隻眼每當望嘢時唔係同另一隻眼同一方向,好似望左另外一邊,好似俗稱"射呢眼"咁,身邊朋友又無呢個情況同經驗,我倆夫婦視力正常並無需用眼鏡,但小兒嘅姑姐有此情況,佢現年差不多50歲,我擔心小兒對眼將來會好似她一樣,唔知會否同遺傳有關?請問我應該點做?我想同佢去眼科醫院尺下但又怕政府醫院多見習醫生(怕他們無經驗會延誤治療),如果私家又唔知邊個醫生好!好煩惱,請各位比啲意見,唔該曬,多謝!

你有無去健康院做4歲視力普查?
否則可以去石硤尾盲人中心,或者理大護眼.其實斜視好易check,一般眼科一定check到.可以找醫生証實左先.

我就唔主張去石硤尾盲人中心,因為我試過同小朋友去做驗眼的普通檢查,都真係好普通同簡單到沒有什麼意見.

午餐肉 的帖子

可以去私家的眼科中心做檢查,如香港眼科中心那些,但要電話預約,可打去問下有冇小童檢查,一般專科都識做評估,唔好排政府,等得來都一兩年後!到時要做treatment就遲左!

CHECK PM

If you are urgent may go St. Paul hospital. Or eye checkup at polyvision

應該係lazy eyes, 我有兩個朋友的仔都係甘, 做激光手術可以好番