用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小兒快升中,大家覺得英華如何?
go

小兒快升中,大家覺得英華如何?

名就好似好響,但點解我的朋友說這校不好?如何不好?我不熟悉行情,請比意見。謝!

love_dreaming 發表於 12-8-13 01:55
名就好似好響,但點解我的朋友說這校不好?如何不好?我不熟悉行情,請比意見。謝! ...

只知道我囡學校男同學好幾個中游份子入了英華, 最叻果d唔願接offer

回覆:like_travel 的帖子

嗰幾個男仔是否有特異功能呢?

love_dreaming 發表於 12-8-13 01:55
名就好似好響,但點解我的朋友說這校不好?如何不好?我不熟悉行情,請比意見。謝! ...

話英華唔好的通常是被英華拒之門外的人。

話英華好的通常是有小朋友正在英華就讀的人。

客觀d睇睇末代會考的成績,6科14分有72%,男拔有72.5%。St Jo有72.91%,而喇沙有74.7%。

好與唔好都係留番比樓主自己去判斷。

:verycold: :verycold: :verycold:

有朋友都考慮過比個仔考英華中學(當然成績很好既男仔), 朋友又識人係度讀, 順便問人拿些卷來參考吓, 又跟讀緊男仔傾過校內教學, 最後無去考. 想入讀既家長, 不防問吓朋友, 如果可以的話, 拿些卷看看, 以便了解多一些.

回覆:ohnono 的帖子

有沒有今年HKDSE result呢?

我諗英華轉了直資後應有更好的表現。

ASamSam 發表於 12-8-13 11:36
嗰幾個男仔是否有特異功能呢?
其中一個唔接offer 既係文學書生, P5-6 (Top 10). 有好多學術獎項. 自行入了la salle

引用:+本帖最後由+ohnono+於+12-8-13+13:48+編輯

原帖由 ohnono 於 12-08-13 發表

一個文筆未必好,卻對英華有著一份情的學生,借助20年後的都市日報的一段報導,對英華當前的問題作出不留情面的指控。

http://fd.webest.pl/hk/articles/view/961
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:一個文筆未必好,卻對英華有著一份情的學生

原帖由 ohnono 於 12-08-13 發表
一個文筆未必好,卻對英華有著一份情的學生,借助20年後的都市日報的一段報導,對英華當前的問題作出不留情 ...
我估這篇文章是由一個熟悉英華的人寫的,

在過去的日子,英華書院雖然在很多家長心目中不是最Top的,但他把很多基層背景的學生教育成為在社會有用的人才,是一所真正有教無類的教育學府。
他以往收的不是最叻或有好多獎項的學生,而是收了一些有心努力讀書的基層學生,學校亦提供了不少支援、例如晚間自修室等。已往的考試入U成績是不錯的,其中一個原因是大家都肯努力和珍惜讀書的機會了。

近幾年,不知是社會的變化,又或是教育制度的關係,有人認為英華越來越精英化或中產化,亦不足為奇。

不過,我覺得一間學校有改變是正常的,最緊要是對教育的heart無變。

like_travel  名校的收生宝鍳裏面已沒有""有教無類"""這一项  發表於 12-8-14 07:58
like_travel  現在要找一間這樣有理念的學校真的很難了!近乎每一所名校只收特殊技能既學生,以用作爭取獎項之用。  發表於 12-8-14 07:55

ASamSam 發表於 12-8-14 00:09
我估這篇文章是由一個熟悉英華的人寫的,

在過去的日子,英華書院雖然在很多家長心目中不是最Top的,但他 ...

看來你比英華的家長還家長,比熟識英華的人還更熟識英華!

引用:Quote:ASamSam+發表於+12-8-14+00:09+我估

原帖由 ohnono 於 12-08-14 發表
看來你比英華的家長還家長,比熟識英華的人還更熟識英華!
只是希望給大家一些事實作為參考吧了!

ohnono 發表於 12-8-13 13:27
話英華唔好的通常是被英華拒之門外的人。

話英華好的通常是有小朋友正在英華就讀的人。

ohnono,

其實「英華」兩字可用任何學校名代替

wyl  agree  發表於 12-8-14 09:45

To me, YW is of course one of the brilliant schools in Kowloon.

What kind of sport talents does YW look for? Does anyone know?

回復 like_travel 的帖子

最叻果批真係唔會願意放棄La Salle / DBS / St Jo喎!
但英華又唔會只揀中游份子..我仔身边六.七個龍仔考,都無一個入到英華,
反而最後入左St Paul Boy, 九華, 丘佐榮...

like_travel  Provided that : the B1 中 boys with special talent   發表於 12-8-15 13:59

LV77 發表於 12-8-14 23:53

最叻果批真係唔會願意放棄La Salle / DBS / St Jo喎!

這句說話就可圈可點!

真係叻的那怕你要在7月才公佈。就算公佈左都可以憑叩門進入理想的學校。

最慘就係自行收生還有學校會明示暗示,首當其衝的都算是英華了。

回復 ohnono 的帖子

唔記得左仲有St Paul Co-Ed!但英華小學直上果批本身好多都好勁架!
所以得4-50個位,YW都會精挑細選!

引用:回復+like_travel+的帖子 最叻果批真係唔

原帖由 LV77 於 12-08-14 發表

英華亦留了幾個位給舊生啲囝囝,在這樣缺位的情況下,難入是必然的,學校亦可慢慢揀。

回覆:ASamSam 的帖子

申報:阿仔也被英華拒諸門外。但個人很喜歡英華,大致同ASamSamm所說的一樣,末代会考成绩上面也說了。自己细个時住在英華附近的“平民“区(木屋区,七層高屋邨)好多鄰友男仔都以入英華为目標。上中一時,英文老師介紹自己係英華仔,再加上入了英華的鄰友所說,正是鄭校長去年在中一簡介会所說一樣,英華仔最值得自豪的是一份師兄師弟薪火相傳的情誼, 對學校的歸屬感...

英華不是最Top的學校,也不是全收尖子小六學生。至少阿仔的師兄有全级十名內都唔收,今年好多B1頭到中的龍仔也入唔到。學费相比其他也算好平了。它搅直资,搅青訓,是想有良好的“货源“吧!否則可能会成為另一間九華(再申報:我也喜歡九華架!) 以上純粹個人睇法,不喜勿插。

ohnono  如果你細個時住在英華附近的話,你應該住在九龍塘的豪華區喎。英華在2003年才搬到這個「平民區」,並同時開辦附屬小學。  發表於 12-8-15 17:01

我好想提吓大家, 即使身邊好多同學成績係top ten / band one 中都好, 心儀既名校唔一定會欣賞比offer 佢地, 因為每間名校都有自己一把尺, 佢地要咩條件既學生唔係凡人所能預計.  這是過來人的經歷. 上文提到入左la salles 既男仔 (有代表HK 出賽既學術獎), 佢咁叻都無SPCC offer, 反而一些你無法想像 "點解佢有得int SPCC 既? " 而成功被SPCC offer 學位既大有人在.   

身邊既叻仔入唔到YW, 絕對唔係個細路既問題, 只係學校想要既野佢無 (或唔夠強).  當然, 面試表現都好重要, 被動既同學, 係好洩底 !

真係每間名校把尺都不一樣 !